ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μόνο υγεία!
✒ Καλή χρονιά να έχουμε! Με περισσότερη υγεία από αυτή που μας χάρισε το 2021! Είθε η πανδημία επιτέλους να μας αφήσει. Να φύγει έτσι απότομα όπως μας επισκέφθηκε τον Μάρτιο του 2020. Και να γίνει σύντομα μία... κακή ανάμνηση, αν και οι απώλειες που προκάλεσε δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν.

Η αιθαλομίχλη...
✒ Δε μας έφτανε η έκρηξη κρουσμάτων στα Γιάννενα, απόρροια σε μεγάλο βαθμό του γιορτινού συνωστισμού που οι πιο πολλοί δεν αποφύγαμε, ήρθε και η αιθαλομίχλη η οποία κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην πόλη τα βράδια. Ειδικά φέτος που η τιμή του πετρελαίου... πετάει, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο.

Πού να πας βόλτα...
✒ Και να θέλεις λοιπόν να αποφύγεις τους εσωτερικούς χώρους κάνοντας, ας πούμε, μία βραδινή βόλτα, έχεις την καπνίλα, η οποία σε βάζει σε δεύτερες σκέψεις. Εξάλλου, όλα αυτά τα μικροσωματίδια που αιωρούνται καθημερινά στην ατμόσφαιρα μόνο αθώα δεν είναι για την υγεία μας!

Κάποιες εκκλήσεις!
✒ Τι κάνουν όμως οι τοπικοί φορείς αναφορικά με το σημαντικό αυτό πρόβλημα; Ουσιαστικά τίποτα! Μόνο μετρήσεις και εκκλήσεις που και που στους πολίτες να μην καίνε τζάκια και σόμπες στα οποία κάποιοι ρίχνουν βαμμένα ξύλα που εκλύουν ακόμη πιο βλαβερές ουσίες.

Σωτήρια βροχή...
✒ Κατά τα άλλα, περιμένουμε να βρέξει ή να φυσήξει για να απομακρύνει το πυκνό νέφος που «κάθεται» καθημερινά τα βράδια πάνω από τα Γιάννενα, το οποίο εύκολα μπορεί να δει κανείς αν, για παράδειγμα, ανέβει ψηλά στο λόφο του Φρόντζου και κοιτάξει κάτω!

Θα έρθει η άνοιξη...
✒ Και όταν δεν βρέχει, όπως το τελευταίο διάστημα τι γίνεται; Τότε... αλίμονο σε όσους κυκλοφορούν έξω τη νύχτα και εισπνέουν όλα αυτά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, οι συγκεντρώσεις των οποίων συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια. Κάποια στιγμή όμως θα έρθει η άνοιξη και θα υποχωρήσει η αιθαλομίχλη. Άλλη ελπίδα δεν υπάρχει.

Μικραίνει η Ήπειρος!
✒ Kατά τα άλλα, μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που διανύουμε είναι η σταθερή μείωση του πληθυσμού της Ηπείρου, η οποία καταγράφεται στην ετήσια έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Πανελλαδικό το φαινόμενο, όμως εμείς θα σταθούμε στα δικά μας.

Μία κωμόπολη...
✒ Μέσα σε έναν χρόνο λοιπόν και συγκεκριμένα το 2020, η Ήπειρος έχασε περίπου 2.300 κατοίκους, δηλαδή μία ολόκληρη κωμόπολη, λίγο μικρότερη από τους Φιλιάτες! Μιλάμε για πολύ σημαντική απώλεια σε μία Περιφέρεια με πληθυσμό που μόλις ξεπερνάει τους 330.000 πολίτες.

Διπλή η αιτία...
✒ Στον Νομό Ιωαννίνων το ίδιο διάστημα χάσαμε 1.000 άτομα περίπου. Πρόκειται για μείωση που αφενός οφείλεται στο γεγονός ότι οι γεννήσεις υπολείπονται των θανάτων και αφετέρου στη μετανάστευση νέων κυρίως πολιτών, οι οποίοι αναζητούν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Αν συνεχιστεί...
✒ Αντίστοιχες απώλειες είναι σίγουρο ότι θα καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ και για το 2021. Αν λοιπόν η Πολιτεία δεν ασχοληθεί σοβαρά κάποια στιγμή με το δημογραφικό, σε μία δεκαετία από σήμερα η Ήπειρος θα έχει χάσει κοντά στους 25.000 κατοίκους, δηλαδή μία πόλη σχεδόν σαν την Ηγουμενίτσα! Αυτό φτάνει για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος...

Στόλισαν με μεράκι!

✒ Από τις οδούς στα Γιάννενα που ξεχώρισαν φέτος ως προς τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο είναι αναμφίβολα η Σούτσου στην παλιά πόλη. Πολλοί απ’ τους κατοίκους της φρόντισαν να στολίσουν με πολύ μεράκι τα σπίτια τους και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα γιορτινό. Βοηθάει βέβαια και το γεγονός ότι η Σούτσου έχει διατηρήσει τη γενικότερη φυσιογνωμία της...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.