Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Χρειάζεται συζήτηση…
Τώρα που η Δημοτική Αρχή άνοιξε -και καλώς έπραξε- το κυκλοφοριακό στα Γιάννενα, το οποίο είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα αυτής εδώ της πόλης, είναι ευκαιρία να γίνει μία πολύ σοβαρή συζήτηση για όλες τις πλευρές του. Έτσι, θα ξεκαθαρίσουν πράγματα και θα αποφευχθούν λάθη.
 
Το ταλαίπωρο Κάστρο!
Εμείς σήμερα εδώ θα ασχοληθούμε με το… πολύπαθο Κάστρο, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακά που, παρά τις προσπάθειες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν, δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν! Κάπως έτσι, ταλαιπωρούνται πρώτα απ’ όλα οι μόνιμοι κάτοικοί του! 
 
Κάρτες εισόδου…
Θα θυμάστε ότι πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε από την τότε δημοτική αρχή να εκδοθούν κάρτες ελεύθερης εισόδου στον οικισμό σε όσους ζουν εντός του και σε κάποιους συγγενείς τους που έχουν ειδικούς λόγους να εισέρχονται στο Κάστρο. Όλοι οι υπόλοιποι… έξω!
 
Είχε αποτέλεσμα!
Όντως έσπευσαν οι Καστρινοί, έβγαλαν κάρτες, τις οποίες για ένα διάστημα επιδείκνυαν στην Τροχαία όταν άνδρες της έκαναν ελέγχους. Μάλιστα, στις εισόδους του Κάστρου είχαν τοποθετηθεί και πινακίδες που γνωστοποιούσαν την απαγόρευση. Κάπως έτσι, περιορίστηκε αισθητά το κυκλοφοριακό κομφούζιο σ’ αυτό.
 
Πάνε οι έλεγχοι…
Όλα αυτά όμως στην αρχή… Γιατί μετά σταμάτησαν τελείως οι έλεγχοι από τον Δήμο και την Αστυνομία, ατόνησε η απαγόρευση εισόδου ξένων Ι.Χ. στον οικισμό, οι πινακίδες μουντζουρώθηκαν ή ξηλώθηκαν (όπως εκείνη στην πύλη από την πλευρά της Σκάλας) και εδώ και πολύ καιρό μπαίνει στο Κάστρο και παρκάρει όποιος θέλει!
 
Ξανά μπάχαλο!
Έτσι, τα δρομάκια του σήμερα είναι γεμάτα παρκαρισμένα οχήματα, ενώ συχνά ξεσπούν καβγάδες ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους και σε όσους μπαίνουν και σταθμεύουν στο Κάστρο. Κι όταν οι Καστρινοί απευθύνονται στον Δήμο και την Αστυνομία ζητώντας λύση, ο ένας πετάει το μπαλάκι την ευθύνης στον άλλο! Ένα κανονικό μπάχαλο, δηλαδή…
Οι ξενώνες…
✒ Στο μεταξύ, μέσα στο Κάστρο λειτουργούν σήμερα 11 ξενώνες, καθένας εκ των οποίων έχει πάρει από τον Δήμο κάρτες στάθμευσης για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων. Φυσικά, δεν είναι κακό αυτό, ωστόσο, σε άλλα κατοικημένα φρούρια οι διαμένοντες σε καταλύματα μεταφέρονται σ’ αυτά με βανάκια αφήνοντας το Ι.Χ. εκτός!
 
Να λάβουν μέτρα!
✒ Η νέα μελέτη που έχει στα… σκαριά ο Δήμος αναφέρει για το Κάστρο ότι δεν θα επηρεαστεί ο οικισμός από τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν, αλλά θα παραμείνει σε ισχύ το υπάρχον καθεστώς. Μόνο που αυτό το καθεστώς ουσιαστικά δεν τηρείται. Άρα, ο Δήμος θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα και να λάβει μέτρα. Δεν γίνεται αλλιώς…
 
Τίποτα τυχαίο!
Tελικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και σαφώς δεν είναι τυχαία η υψηλή επισκεψιμότητα που καταγράφει το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Κάστρο, το οποίο από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ντόπιους, ξένους και φυσικά σχολεία.
 
Χώρος, κτίριο…
Δεν είναι μόνο ο χώρος που επιλέχθηκε να γίνει το Μουσείο, ο οποίος είναι από μόνος του μία… ζωγραφιά, ούτε το καταπληκτικό πέτρινο κτίριο στο οποίο στεγάστηκε αυτό έπειτα από την εξαιρετική ανακαίνιση που του έγινε. Ούτε μόνο το εντυπωσιακό στήσιμο των συλλογών του.
 
«Κυψέλη» πολιτισμού!
Είναι και το γεγονός ότι το Μουσείο έχει μετατραπεί σε μία «κυψέλη» πολιτισμού και δημιουργίας διοργανώνοντας ποικίλες δράσεις και φιλοξενώντας προβολές, παραστάσεις, ομιλίες, ημερίδες εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν Γιαννιώτες όλων των ηλικιών. 
 
Με ζεστή διάθεση…
Όσο για τη διευθύντρια του Μουσείου, την Αγνή Δρίμτζια, οι επισκέπτες έχουν να λένε για το μεράκι, την εργατικότητα και τη ζεστή διάθεση με την οποία τους υποδέχεται πάντα σ’ αυτό. Κάπως έτσι, λοιπόν, εξηγούνται τα τόσο θετικά σχόλια σε μεγάλες ταξιδιωτικές πλατφόρμες όπως το «Trip Advisor»!
Γιαννιώτες με μεράκι!
✒ Μας αρέσει ο διαγωνισμός που για δεύτερη φορά προκήρυξε ο Δήμος για το πιο ωραίο μπαλκόνι ή αυλή της πόλης.
Η αλήθεια είναι ότι περπατώντας κανείς στα Γιάννενα, ανακαλύπτει σε κτίρια «γωνιές» πραγματικά στολίδια που φανερώνουν το μεράκι των ενοίκων τους. Καλό είναι να αναδεικνύονται αυτές για να αποτελούν παράδειγμα μίμησης και για τους υπόλοιπους (Η φωτό από αυλή στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου).
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.