Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δε συγκρίνεται…

Τουριστικά η Ήπειρος δε μπορεί να συγκριθεί με καλοκαιρινούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου ή η Κρήτη και η Χαλκιδική. Και ας διαθέτει παραλίες μοναδικού φυσικού κάλλους και μία ακτογραμμή αξιοζήλευτη. Αυτή είναι η «πικρή» αλήθεια!

 Πρώτα τα νησιά…

Βλέπεις, οι ξένοι τουρίστες έρχονται στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές έχοντας στον νου τους τα ελληνικά νησιά, ενώ κι εμείς οι Ηπειρώτες αυτά βάζουμε ως πρώτη προτίμηση όταν καταστρώνουμε τα πλάνα των εξορμήσεών μας. Υπάρχει λοιπόν ένα «ταβάνι» που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί. 

 Εναλλακτικός τουρισμός…

Άρα, πρέπει να ρίξουμε το βάρος σε τομείς όπου έχουμε σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές και αυτό δεν είναι άλλο από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Εδώ συγκαταλέγεται ο αθλητικός τουρισμός και το πρόσφατο Zagori Mountain Running είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς μπορεί αυτός να αναπτυχθεί στα μέρη μας.

Κορυφαία διοργάνωση!

Γέμισε κόσμο το Ζαγόρι με αφορμή τον συγκεκριμένο αγώνα ορεινού τρεξίματος, ο οποίος με τα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες πανελλαδικά διοργανώσεις στον τομέα αυτό προσελκύοντας αθλητές και θεατές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Καλώς λοιπόν τον υποστηρίζουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου…

 Τουρισμός υγείας…

Ένας άλλος τομέας με μεγάλες προοπτικές για την περιοχή μας είναι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο οποίος γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ήπειρος διαθέτει εξαιρετικές ιαματικές πηγές, οι οποίες με την κατάλληλη ανάδειξη και προβολή μπορούν να ενισχύσουν αποφασιστικά το τουριστικό της προϊόν. 

Γίνονται βήματα…

Στον τομέα αυτό έχουν γίνει ήδη και γίνονται και στις μέρες μας σημαντικά βήματα από την Περιφέρεια και τους Δήμους που διαθέτουν ιαματικά λουτρά, δηλαδή τους Δήμους Κόνιτσας, Πρέβεζας και Άρτας. Έχουν εξασφαλιστεί σημαντικά κονδύλια και προχωρούν με γοργό ρυθμό η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών τους και η βελτίωση της πρόσβασης σε πηγές όπως εκείνες στον Αμάραντο…

 Ολοκληρωμένα πακέτα!

✒ Αν λοιπόν πάνε όλα καλά, σε ένα – δύο χρόνια, όπως τονίστηκε και σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στα Γιάννενα, θα δημιουργηθούν ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα που θα έχουν να κάνουν με διακοπές υγείας και ευεξίας, εμπλουτίζοντας σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου, το οποίο δεν θα εμπεριέχει μόνο… ήλιο και θάλασσα! 

Ο αγροτουρισμός…

✒ Και το πεδίο του αγροτουρισμού μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τον τόπο μας εφόσον αναπτυχθεί. Εδώ δεν έχουν αναληφθεί προς το παρόν σοβαρές πρωτοβουλίες, με εξαίρεση τη χάραξη πεζοπορικών διαδρομών. Και αυτό το είδος «διαφορετικών» διακοπών έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια…

Στις… δόξες τους!

Και από τον τουρισμό ας πάμε στον πολιτισμό, ο οποίος γνωρίζει δόξες αυτό το καλοκαίρι στην περιοχή μας. Είναι κυρίως η πληθώρα συναυλιών και παραστάσεων που δίνουν τον τόνο, προσελκύοντας εντυπωσιακά πολύ κόσμο. Ελάχιστες εκδηλώσεις αυτού του είδους δεν πήγαν καλά μέχρι στιγμής…

Αξιόλογο Φεστιβάλ…

Πέρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ξεχωρίζει και φέτος το Φεστιβάλ Δωδώνης που διοργανώνει ο ομώνυμος Δήμος. Μεγάλο εγχείρημα αυτό για έναν περιφερειακό ΟΤΑ με περιορισμένες δυνατότητες, όμως η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Δωδώνης τα κατάφερε για ένα ακόμη καλοκαίρι να στήσει μία διοργάνωση εφάμιλλη άλλων μεγάλων φεστιβάλ που γίνονται ανά τη χώρα. 

 Μαγικός χώρος…

Υπάρχει φυσικά το πλεονέκτημα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, ο οποίος είναι αρκετός από μόνος του προκειμένου να δώσει αίγλη σε μία εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Θέατρο, στο αρχαίο Στάδιο ή σε άλλο σημείο του. Φέτος, πάντως, ο Δήμος Δωδώνης άπλωσε το Φεστιβάλ και σε άλλους χώρους όπως οι πηγές του Λούρου και πολύ καλά έκανε!

Εικόνα… ΑΕΙ!

✒ Δε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι βελτιώθηκε η εικόνα του κτιρίου της Παπαζόγλειου Σχολής από τη στιγμή που πέρασε στη χρήση του Πανεπιστημίου. Το αντίθετο έγινε. Τα συνθήματα που «στολίζουν» τους τοίχους του και τα μόνιμα κρεμασμένα πανό στα κάγκελα της αυλής του δημιουργούν μία εικόνα αντίστοιχη με εκείνη όλων των ΑΕΙ της χώρας μας. Δεν μιλάμε για το εσωτερικό του, αλλά για την εξωτερική όψη του κτιρίου. Κρίμα… 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.