Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μας… ξένισε!

Είμασταν κι εμείς από κείνους που αρχικά τους… ξένισε η ιδέα διοργάνωσης από την P&I μίας μεγάλης συναυλίας με δημοφιλή ονόματα στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων. «Γιατί δεν διαθέτουν αυτά τα χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς», αναρωτιόμασταν όσο πλησίαζαν οι μέρες…

Ό,τι θέλει κάνει…

Κι όμως δεν είναι ορθό το παραπάνω σκεπτικό. Καταρχήν, ιδιωτική εταιρία είναι, όπου θέλει διαθέτει τα χρήματά της και λογαριασμό δεν δίνει. Έπειτα, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι μία βραδιά με Ρέμο, Παπαρίζου και Μέλισσες ήταν αρκετή για να μάθουν όλα τα Γιάννενα και όχι μόνο την ύπαρξη της P&I! 

Άλλος ο στόχος…

Φυσικά, αυτή η διαφήμιση δεν θα αυξήσει εντυπωσιακά το πελατολόγιό της, αφού το λογισμικό που παράγει η P&I δεν είναι είδος ευρείας κατανάλωσης. Ωστόσο, προφανώς δεν ήταν αυτός ο στόχος της. Αν, πάντως, ήθελε απλά να προσφέρει μία ωραία μουσική βραδιά στους Γιαννιώτες κι αυτό το πέτυχε!

Πόλος καινοτομίας!

Άλλο όμως είναι το σπουδαιότερο όσον αφορά γενικότερα το ζήτημα των ξένων εταιριών που έρχονται στα Γιάννενα Είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για την υλοποίηση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας, μέσω του οποίου η περιοχή μας θα μετατραπεί σε πόλο έρευνας και καινοτομίας.

 Θέσεις εργασίας…

Το έχουμε ξαναγράψει πως πρόκειται για μείζονος σημασίας έργο για τα Γιάννενα και την Ήπειρο ολόκληρη. Μέσω των εταιριών που θα εγκατασταθούν στο Πάρκο, ξένων αλλά και ελληνικών, είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Σπουδαία υπόθεση…

Δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τι σημαίνει για μία περιοχή με παραδοσιακά υψηλά ποσοστά ανεργίας όπως η Ήπειρος η δημιουργία, χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας (ο Β. Τριάδης έκανε λόγο ακόμα και για 10.000 νέες θέσεις, νούμερο μάλλον πολύ… αισιόδοξο). Όσο γρηγορότερα υλοποιηθεί λοιπόν το Πάρκο τόσο το καλύτερο!

Θεοί και δαίμονες…

✒ Ο Αλέκος Καχριμάνης αντιλήφθηκε από νωρίς την αξία του συγκεκριμένου έργου γι’ αυτό έχει… κινήσει θεούς και δαίμονες για να το «τρέξει». Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο Γεν. Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, δεν τον αφήνει σε… χλωρό κλαρί προκειμένου  να προχωρήσει το πάρκο, με αποτέλεσμα να έρθει ακόμα και σε αντιπαράθεση με τον Περιφερειάρχη!

 

Τίποτα δε γίνεται έτσι!

✒ Χωρίς πίεση στην Πολιτεία, χωρίς επιμονή και τρέξιμο δεν γίνεται τίποτα. Και να που με τις προσπάθειες της Περιφέρειας το Πάρκο έλαβε κυβερνητική έγκριση και καθορίστηκε με σαφείς όρους ο τρόπος χρηματοδότησής του, που είναι και το σημαντικότερο. Θα χρειαστούν πάντως κι άλλες υποδομές στην πόλη όπως ευρύ δίκτυο οπτικών ινών και οι τοπικοί φορείς πρέπει να εστιάσουν και σε αυτό. 

Τι διαφορά έχει;

Τώρα, τι διαφορά έχει η Τεχνόπολη, στη δημιουργία της οποία, επιμένει ο Στ. Καλογιάννης, από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, δεν το έχουμε καταλάβει. Οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο εγχείρημα που προτείνει, η χρηματοδότηση και οι στόχοι είναι παρόμοιοι αν όχι ολόιδιοι. Εκτός φυσικά κι αν μας… διαφεύγει κάποια ουσιαστική διαφορά!

 Θα βγει σε καλό!

Τελικά, αυτή η ενεργειακή κρίση και το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μπορεί να μας βγει σε καλό εδώ στην Ήπειρο. Η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές καυσίμου και αυτό την κάνει να στρέφει το βλέμμα στον αγωγό EastMed που θα φέρνει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο «κατώφλι» μας…

Ως γνωστόν, ο EastMed, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται να διασχίζει και την περιοχή μας καταλήγοντας στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας απ’ όπου θα βυθίζεται στο Ιόνιο κατευθυνόμενος προς Ιταλία. Με άλλα λόγια θα φέρει το φυσικό αέριο στο «κατώφλι» μας! Είναι σπουδαίο πράγμα αυτό… 

Αρκεί να αντέξουμε…

Ακόμα βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι θα προκριθεί από την Ε.Ε. η κατασκευή του εν λόγω αγωγού. Πάντως, αν ληφθεί αυτή η απόφαση, το έργο θα προχωρήσει με πολύ γοργούς ρυθμούς, για ευνόητους λόγους και μέσα σε δύο – τρία χρόνια θα είναι έτοιμο! Αρκεί να αντέξουμε μέχρι τότε!

Γιατί χάνουν χρόνο;

✒ Απ' ότι ξέρουμε, πανεπιστημιακή αστυνομία στα Γιάννενα και το τοπικό Πανεπιστήμιο δεν προβλέπεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Γιατί λοιπόν αυτά τα παιδιά των Φοιτητικών Συλλόγων ξοδεύουν χρόνο απ’ τη ζωή τους φωνάζοντας ότι δε θα επιτρέψουν την είσοδο αστυνομικών στις σχολές τους; Λογικά θα έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.