Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ανεβαίνουν οι παλμοί!

Παλμούς… ανεβάζουμε κάθε φορά που χτυπάει μήνυμα στο κινητό μας από το 112 και η γνώριμη πια γυναικεία φωνή ακούγεται να μας εφιστά την προσοχή για κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο που καταφθάνει. Μία ανησυχία τον πιάνει τον πολίτη και είναι λογικό.

 Χρήσιμος, αλλά…

Ο άμεσος αυτός τρόπος προειδοποίησης του κόσμου από πλευράς του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για διάφορα έκτακτα συμβάντα που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή του και χρήσιμος είναι και αναγκαίος. Αρκεί μόνο να μην το παρακάνει… 

Θέλει μία φειδώ…

Δηλαδή, δεν χρειάζεται να προκαλούν «φασαρία» για καιρικά φαινόμενα κυρίως που δεν είναι σίγουροι αν όντως ενσκήψουν στη χώρα και για το πόσο έντονα μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. Με άλλα λόγια, χρειάζεται μία φειδώ στα προειδοποιητικά μηνύματα του 112.

 Δε θα πιστεύουν!

Γιατί, αν αποτύχουν οι προβλέψεις αρκετές φορές και ο «συναγερμός» σημάνει άσκοπα, στο τέλος οι πολίτες θα πάψουν να πιστεύουν τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας και θα τα αγνοούν παντελώς. Οπότε, όταν κάποια στιγμή δοθεί σήμα, το προσπεράσουμε όλοι και συμβεί όντως το κακό, τότε θα υπάρξουν… ντράβαλα!

Άστοχη προειδοποίηση…

Αστοχία ήταν αυτή που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με την κακοκαιρία «Bogdan» που ήρθε από την Ιταλία. Χτύπησαν τα κινητά μας εδώ στα Γιάννενα με την προειδοποίηση, προσαρμόσαμε το πρόγραμμά μας ανάλογα και τελικά εκείνο που είδαμε ήταν λίγη έντονη βροχή και τίποτε περισσότερο!

Τι να σου κάνει…

Η Πολιτική Προστασία εξυπακούεται ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να λάβει υπόψη τις μετεωρολογικές προβλέψεις προειδοποιώντας ανάλογα τους πολίτες. Όσο για την ΕΜΥ, καλό θα ήταν να… βασανίζει πιο πολύ το πράγμα πριν εκδώσει δελτία. Αν και τι να σου κάνει κι αυτή. Ο καιρός, λόγω κλιματικής αλλαγής, έχει… τρελαθεί! 

Παράγινε το κακό…

✒ Στο μεταξύ, έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια το κακό με πεζοπόρους, αναρριχητές και όλους όσους ανεβαίνουν στα βουνά της περιοχής μας ή μπαίνουν στη χαράδρα του Βίκου επιχειρώντας να τη διασχίσουν αλλά δεν τους βγαίνει. 

Έμειναν στη χαράδρα!

✒ Ένα ζευγάρι Ισραηλινών τουριστών προχθές έμεινε μέσα στη χαράδρα και ζήτησε βοήθεια μέσω 112 με αποτέλεσμα να σπεύσει η Πυροσβεστική προκειμένου να τους βγάλει από αυτή επειδή δεν κατάφεραν μόνοι τους να φτάσουν στο τέρμα. Κουράστηκαν, αφυδατώθηκαν και.. έμπλεξαν! 

Όχι ο καθένας…

Το θέμα, ειδικά για τη χαράδρα του Βίκου, είναι ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, με ή χωρίς εξοπλισμό και ενημέρωση για το τι τον περιμένει να μπαίνει στο μονοπάτι της και να επιχειρεί να τη διασχίσει. Κάτι πρέπει να γίνει εδώ… 

Ένα περίπτερο…

Κανονικά ο νέος φορέας για τις προστατευόμενες περιοχές (ΟΦΥΠΕΚΑ) και ο Δήμος Ζαγορίου πρέπει να εγκαταστήσουν ένα περίπτερο ενημέρωσης στην είσοδο της χαράδρας στο Μονοδένδρι, προκειμένου να ενημερώνουν όσους θέλουν να εισέλθουν σ’ αυτήν και να ελέγχουν αν είναι σε θέση να τη διασχίσουν. 

Θα γλίτωναν…

Έτσι, με ένα καλό «face control», ας πούμε, θα αποφεύγονταν πολλές περιπέτειες και ίσως σώζονταν ζωές, γιατί αρκετοί επισκέπτες έχουν σκοτωθεί κατά καιρούς μέσα στη χαράδρα, συνήθως από δική τους απροσεξία. Κρίμα είναι να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων τραγικών συμβάντων…

 Εναέρια διάσωση…

Διαβάσαμε ότι βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης. Σημαντικό έργο αυτό. Βάση θα υπάρξει και στην περιοχή μας, η οποία θα διαθέτει εναέρια μέσα για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται. Ίδωμεν… 

Περιζήτητα…

✒ Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα… περιφρονούσαμε τα καυσόξυλα οι κάτοικοι των πόλεων ως υλικό που προσφέρει θέρμανση. Το πολύ – πολύ να άναβαν κάποιοι το τζάκι για λόγους κυρίως αισθητικούς. Σήμερα είναι πια περιζήτητα και η τιμή τους έχει φτάσει στα ύψη για ευνόητους λόγους. Έχει ο καιρός γυρίσματα που λέει και ο λαός…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.