Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Καλά τη βγάλαμε…

Καλά τη βγάλαμε μέχρι τώρα οι Έλληνες. Είχαμε τους Αλβανούς να κάνουν τις χειρωνακτικές δουλειές που δεν θεωρούσαμε… περιοπής για τον εαυτό μας και εμείς ασχολούμασταν με άλλου τύπου εργασίες, κατά προτίμηση γραφείου, μάνατζμεντ, επενδύσεων, σπουδών κλπ.

Ήταν… ντεμοντέ!

Βλέπεις, το μάζεμα ελιάς για παράδειγμα, η κτηνοτροφία, η καλλιέργεια, παλιές καλές τέχνες όπως η υφαντική, το κέντημα, η κοπτοραπτική έφτασαν να θεωρούνται… ντεμοντέ και καμία οικογένεια δεν επιθυμούσε το παιδί της να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. 

Προτιμότερο το πτυχίο…

Προτιμούσαν όλοι -και ακόμα επιλέγουν- να τα στείλουν να σπουδάσουν και, αν το πτυχίο που παίρνουν δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά συνήθως καταλήγουν πίσω από τον πάγκο ενός μπαρ ή με ένα δίσκο στο χέρι να σερβίρουν καφέδες και ποτά.  

Ένα χαρτζιλίκι!

Κάπως έτσι, φτάσαμε σήμερα ο ηλεκτρολόγος, ο υδραυλικός και ο πλακάς να είναι περιζήτητος και να βγάζει πολύ καλά λεφτά, το μαντάρισμα ρούχων και το τσαγκάρικο να αποδεικνύονται «χρυσορυχείο», οι τυροκόμοι να έχουν υψηλή ζήτηση και οι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών να παίρνουν… χαρτζιλίκι και να ψωμοζούν! 

Ποιος θα δουλέψει;

Τώρα όμως φεύγουν οι Αλβανοί για άλλα μέρη καλύτερα από την Ελλάδα και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα κάνει τη δουλειά που έκαναν εκείνοι μέχρι σήμερα; Εδώ σε θέλω… Πάντως, οι Έλληνες άνεργοι στην πλειοψηφία τους προτιμούν μάλλον το επίδομα του ΟΑΕΔ και τις υπόλοιπες παροχές από το μάζεμα ελιάς και πορτοκαλιών. 

Διαλέγουν… εργοδότη!

Στην Άρτα, λέει, δεν επιλέγει ο εργοδότης προσωπικό για να μαζέψει ακτινίδια, αλλά οι εργαζόμενοι διαλέγουν εργοδότη ανάλογα με το μεροκάματο που δίνει! Βλέπεις, τα χέρια είναι λίγα και τα ακτινίδια πρέπει να μαζευτούν έγκαιρα. Οπότε, το πράγμα έχει αλλάξει… Λογικά το ίδιο θα ισχύει και με τα εσπεριδοειδή.

Χρειάζονται μέτρα…

✒ Εδώ νομίζουμε πρέπει να παρέμβει το Κράτος και να λάβει μέτρα για να μείνουν οι ξένοι εργάτες γης αλλά και για να προσελκύσει κι άλλους. Διαφορετικά, τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας σύντομα θα μένουν αμάζευτα στα χωράφια και τα περιβόλια και δε χρειάζεται να πούμε εμείς τι θα σημάνει αυτό για την τοπική οικονομία!

 Πολλές στρεβλώσεις…

✒ Πάντως, οι στρεβλώσεις στο σύστημα απασχόλησης της χώρας μας, οι οποίες έχουν προκύψει από λαθεμένες πολιτικές ολόκληρων δεκαετιών είναι πολλές και δεν πρόκειται να διορθωθούν εύκολα. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και ένα καλό σχέδιο που να υλοποιηθεί με επιμονή και υπομονή... 

Γίνονται βήματα!

Γίνονται βέβαια κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως αυτά δεν είναι δυναμικά και δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Για παράδειγμα, είναι καλή πρωτοβουλία η ίδρυση στο Μέτσοβο Σχολής Κατάρτισης στην Υφαντική Τέχνη που θα λειτουργεί ως δημόσιο ΙΕΚ. 

Η Σχολή Μετσόβου…

Είναι σαφές πως η Σχολή θα βοηθήσει να διασωθεί μία σπουδαία τέχνη η οποία κινδυνεύει σήμερα να αφανιστεί. Ωστόσο, το θέμα είναι να υπάρξει ζήτηση γι’ αυτήν. Δηλαδή κορίτσια διαθέσιμα να σπουδάσουν Υφαντική και να την εξασκήσουν επαγγελματικά. Γράψαμε παραπάνω τι συμβαίνει σήμερα… 

Καλό αίτημα…

Καλή και η πρόταση του Ριζαρείου Ιδρύματος για νομοθετική ρύθμιση που θα του επιτρέψει να ιδρύσει Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και ΙΕΚ τα οποία θα προάγουν χειροτεχνικά επαγγέλματα όπως η Υφαντική. Ελπίζουμε πως το υπουργείο Παιδείας θα ανταποκριθεί θετικά και σ’ αυτό το αίτημα!

Μία στροφή…

Πρέπει, λοιπόν, να γίνει μία στροφή γενικότερα στην ελληνική Εκπαίδευση, κυρίως με την ανάδειξη δομών που προσφέρουν κατάρτιση σε τέχνες οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν στο περιθώριο. Να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός δρόμος για τους νέους ανθρώπους που συχνά βρίσκονται σε αδιέξοδο…

Αχρείαστη μανούβρα…

✒ Αυτό το… καλλιτεχνικά σχεδιασμένο πεζοδρόμιο στην Πλατεία Πάργης, το οποίο διπλασιάστηκε σε πλάτος και βάλε, δεν προκαλεί ζήτημα για τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν από Χρ. Πάτση και στρίβουν αριστερά προς Σακελλαρίου; Γιατί τους αναγκάζουν οι αρμόδιοι να κάνουν τέτοια μανούβρα; Ουσιαστικά δημιουργούν πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Και δεν είναι το μόνο!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.