Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν… ίδρωσε!

Τελικά δεν… ίδρωσε το αυτί της Κυβέρνησης και ειδικά του αρμόδιου Υπουργού, του σοβαρού κατά τα άλλα Γιάννη Οικονόμου, με τις ενστάσεις των Ενώσεων ιδιοκτητών εφημερίδων και των Ενώσεων συντακτών για το νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Δυστυχώς, το σ/ν ψηφίστηκε!

Στο ίδιο «τσουβάλι»!

Κάπως έτσι, οι εφημερίδες που κυρίως μας ενδιαφέρουν εδώ, μπαίνουν όλες στο ίδιο «τσουβάλι». Όσες διαθέτουν προσωπικό δεκάδων ατόμων, δημοσιογράφους, γραφίστες, τυπογράφους, υπαλλήλους λογιστηρίου, εισπράκτορες, διανομείς ουσιαστικά εξομοιώνονται με εκείνες που εκδίδονται από τον… εκδότη τους, ο οποίος τα κάνει όλα και συμφέρει!

Στόχος η είσπραξη…

Με τον νέο νόμο, ένα έντυπο το οποίο κάνει σοβαρή ενημερωτική δουλειά, που απασχολεί κόσμο και διαθέτει αναγνώστες θα παίρνει τις ίδιες κρατικές δημοσιεύσεις με ένα άλλο που δεν έχει ούτε υπαλλήλους, ούτε κυκλοφορία, ούτε αναγνωσιμότητα. Γιατί υπάρχει; Μα για να εισπράττει κρατικό χρήμα, εις υγείαν των κορόιδων, δηλαδή των σοβαρών εκδοτικών επιχειρήσεων!

Παράλογα πράγματα…

Πιθανώς στον νόμο αυτό να υπάρχουν και ορθές διατάξεις. Όμως σίγουρα δεν είναι λογική εκείνη η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία μία εφημερίδα σε περιοχή με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους μπορεί να εγγραφεί στο Μητρώο για τις κρατικές καταχωρήσει έχοντας ως προσωπικό δύο δημοσιογράφους, με τον εκδότη να είναι ο ένας και έναν ακόμη υπάλληλο… γενικών καθηκόντων! 

Δεν θέλει να ξέρει!

Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ή μάλλον δεν γίνεται να εκδίδει κανείς σοβαρή εφημερίδα με το συγκεκριμένο προσωπικό. Όσοι δουλεύουμε στον Τύπο το γνωρίζουμε καλά αυτό. Ο κ. Οικονόμου όμως προφανώς δεν έχει ιδέα για το πώς εκδίδεται ένα σοβαρό έντυπο ή δεν θέλει να έχει ιδέα, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει κι εμείς υποθέτουμε!

 Ας μπει στον κόπο…

✒ Ας μπει λοιπόν ο Υπουργός στον κόπο να επισκεφθεί μία κανονική και αξιόπιστη επαρχιακή εφημερίδα και να καθίσει εκεί μία μέρα να δει πώς γίνεται η δουλειά. Είμαστε σίγουροι ότι θα κατανοήσει απόλυτα τις ενστάσεις σ’ αυτό το απαράδεκτο  νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή και κατάφερε να ψηφιστεί. Εξυπακούεται ότι είναι ευπρόσδεκτος κι εδώ στον «Πρωινό Λόγο»! Δεν πιστεύουμε τα Γιάννενα να του… πέφτουν μακριά!

 Γιορτινό το κλίμα!

Πάμε σε άλλα τώρα, πιο ευχάριστα. Διάφορες γιορτινές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρες αυτές τις μέρες στα Γιάννενα. Εορταγορές, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, τα οποία διοργανώνουν σύλλογοι, ομάδες και διάφοροι άλλοι φορείς. Χρήσιμα όλα, καθώς δημιουργούν μία χαρούμενη ατμόσφαιρα που βοηθάει τους πολίτες να καταλάβουν ότι έρχονται Χριστούγεννα!

«Γιαννιώτικο πρωινό»…

Ανάμεσα στα άλλα, ξεχωρίσαμε την πρωτοβουλία του Δήμου να σερβίρει το ερχόμενο Σάββατο «Γιαννιώτικο πρωινό»! Για τον σκοπό αυτό προσκάλεσε ντόπιες επιχειρήσεις να προσφέρουν προϊόντα και θα στήσει τις κουζίνες και τους πάγκους του στη διασταύρωση των πεζόδρομων Μιχ. Αγγέλου και Γρηγ. Σακκά. Τα εδέσματα θα επιμεληθούν σπουδαστές του δημοσίου ΙΕΚ! 

Δε θα έχει… branch!

Όχι, το «Γιαννιώτικο πρωινό» που θα σερβίρει ο Δήμος δεν αποτελείται από τις λιχουδιές που περιλαμβάνει το αμερικανόφερτο «branch» το οποίο συναντά κανείς όλο και πιο συχνά στα καταστήματα εστίασης της πόλης μας. Δεν θα έχει κρουασάν, pancakes (τηγανίτες) με σιρόπι σφενδάμου (τρομάρα μας), μπέικον, κρουασάν, βάφλες με σοκολάτα, φυστικοβούτυρο…

Τραχανάς, πίτες κ.α.

Το πρωινό που θα προσφέρει ο Δήμος θα έχει πατροπαράδοτα Γιαννιώτικα εδέσματα όπως ο… περιφρονημένος και ταπεινός τραχανάς, τοπικά τυριά και γάλατα, παραδοσιακές πίτες, κλασικές τηγανίτες, ντόπιο γιαούρτι ανακατεμένο με χειροποίητες μαρμελάδες και μέλι, τσάι και άλλα ροφήματα φτιαγμένα με βότανα που βρίσκει κανείς στα βουνά μας! 

Τα ξενόφερτα…

✒ Κοίτα πόσα πράγματα έχουμε στον τόπο μας τα οποία μπορούμε να παίρνουμε για πρωινό! Ωστόσο, σε γενικές γραμμές και με λίγες εξαιρέσεις, τα… αγνοούμε τρώγοντας οι ίδιοι ή δίνοντας στα παιδιά μας εκείνα τα οποία μας «επιβάλλει» η ξενομανία μας, που είναι μεν νόστιμα, όχι όμως ωφέλιμα για την υγεία και τη… σιλουέτα όσων τα προτιμούν!

Ας πάνε μία βόλτα!

✒ Τη σχετική πρωτοβουλία για το «Γιαννιώτικο πρωινό» είχε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας και είναι ομολογουμένως εξαιρετική! Συνιστούμε μάλιστα στους ντόπιους ξενοδόχους να περάσουν το Σάββατο μία βόλτα από τη Μιχ. Αγγέλου. Πού ξέρεις, μπορεί να πάρουν χρήσιμες ιδέες και να τροποποιήσουν το πρωινό που σερβίρουν σήμερα στους πελάτες τους, το οποίο μόνο παραδοσιακό δεν είναι!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.