Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Με κανονικό χειμώνα!

Καλή χρονιά να ευχηθεί και η στήλη, με υγεία και ηρεμία. Θα κάνουμε και μία κάπως… ιδιαίτερη ευχή. Να ζήσουμε από εδώ και στο εξής έναν κανονικό χειμώνα, έναν χειμώνα με τα όλα του. Δηλαδή με τις βροχές, τα χιόνια του και τα κρύα του, γιατί μέχρι πρόσφατα αυτό που διανύσαμε ήταν μία παράταιρη άνοιξη! 

«Χάλια η βροχή…»

Ευτυχώς άλλαξε λίγο από προχθές, έπεσαν κάποιες βροχές και χιόνια στα ορεινά. Και με το που έβρεξε άρχισαν ορισμένοι συμπολίτες να διαμαρτύρονται, να λένε «χάλια είναι η βροχή» και να αναρωτιούνται πότε θα σταματήσει! Μα, πού την είδαμε τη βροχή; Από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου. Τόσο πολύ ευαίσθητοι έχουμε γίνει όλοι;  

Καλύτερη η ομίχλη;

Δηλαδή είναι καλύτερη η ξεραΐλα με την πυκνή ομίχλη που μας… κατσικώθηκε εδώ και εβδομάδες στο Λεκανοπέδιο; Η βροχή είναι ευεργετική, κυρίως για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας. Αν αυτός πέσει πολύ, το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο. Δε μας σώζει τίποτα. Ούτε καν οι νέες γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΙ…

 Καθάρισε ο αέρας!

Στο μεταξύ, το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης που έβρεξε καθάρισε η ατμόσφαιρα από την αιθαλομίχλη που είχε χτυπήσει… κόκκινο όλο το προηγούμενο διάστημα. Φτάσαμε σε σημείο να περιορίσουμε ή να κόψουμε εντελώς υπαίθρια άθληση και μετακινήσεις, με το «νέφος» που καθημερινά έπεφτε στην πόλη από το μεσημέρι και μετά.

Λιγότερα σωματίδια…

Για τα οφέλη της βροχής μίλησε ο πλέον αρμόδιος, ο καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε ότι μετά από 20 συνεχόμενες ημέρες με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω αυτοκινήτων, κεντρικών θερμάνσεων αλλά και τζακιών, αυτά έπεσαν κάτω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο! 

Αν δεν αντέχουν…

Ας ηρεμήσουν λοιπόν όλοι όσοι σταβομουτσουνιάζουν με το που βλέπουν σύννεφα στον ορίζοντα και να πέφτουν μερικές στάλες βροχής. Αν δεν την αντέχουν ας μην κυκλοφορούν. Και αν τους χαλάει την… κόμμωση ας πάρουν ομπρέλα! Διανύσαμε μέχρι στιγμής έναν πολύ ξηρό χειμώνα και μακάρι αυτό να αλλάξει γιατί θα βρούμε μπροστά μας σοβαρά προβλήματα! 

Δύο περιστατικά…

✒ Αφήνουμε τον καιρό και πάμε σε άλλα και συγκεκριμένα στο τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Αυτές τις μέρες είχαμε δύο περιστατικά που πρέπει, εκτός των άλλων, να προβληματίσουν ιδιαίτερα τους τοπικούς φορείς, Περιφέρεια, Δήμο Ιωαννιτών, κατά βάση όμως τους βουλευτές των Ιωαννίνων.

Από Γρεβενά… Ρίο!

✒ Ένα 6χρονο παιδί από τα Γρεβενά χρειάστηκε πρόσφατα να διακομισθεί σε ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ξεκίνησε για το Ρίο, το ασθενοφόρο χάλασε στην Ιόνια Οδό, ήρθε και το παρέλαβε άλλο, πήγε με καθυστέρηση στο Νοσοκομείο. Το παιδί τελικά κατέληξε. Ένα άλλο παιδί 11χρονο χρειάστηκε επίσης να διακομισθεί από τα Γιάννενα στην Αθήνα με σοβαρό πρόβλημα υγείας… 

Αθήνα μέσω Ακτίου…

Και εδώ υπήρξαν περιπέτειες, αφού λόγω της πυκνής ομίχλης δεν μπορούσε να προσγειωθεί αεροπλάνο στην πόλη μας, οπότε ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε στο Άκτιο και από εκεί αεροπορικώς τον πήγαν στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, δύο παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ειδική ΜΕΘ γνώρισαν περιπέτειες και ταλαιπωρήθηκαν!

ΜΕΘ για παιδιά…

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: Γιατί ένα τόσο μεγάλο Νοσοκομείο όσο το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων, το οποίο διαθέτει μία κορυφαία Ιατρική Σχολή και εξυπηρετεί όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα ΜΕΘ για παιδιά; Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για απαράδεκτη έλλειψη που δεν τιμά την περιοχή μας!

Γιατί να μεταφέρονται;

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Π.Γ.Ν.Ι. που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Διοίκησή του, πέρυσι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξυπηρέτησε κάτι παραπάνω από 350.000 ασθενείς. Γιατί σ’ αυτούς να μην συμπεριλαμβάνονται και παιδιά με σοβαρά προβλήματα, αλλά αυτά να μεταφέρονται στο Ρίο, την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη; 

Tον κόσμο… ανάποδα!

H Διοίκηση του Νοσοκομείου πρέπει λοιπόν να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την ίδρυση και λειτουργία παιδιατρικής ΜΕΘ και να… γυρίσει τον κόσμο ανάποδα για το πετύχει. Δωρεές γίνονται, προγράμματα χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ υπάρχουν, πού κολλάει το θέμα; Και προσωπικό θα βρουν. Εδώ μιλάμε για παιδικές ζωές. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά…

Να συστρατευθούν!

Βουλευτές, Περιφερειάρχης Δήμαρχος είναι καιρός να συστρατευθούν σε έναν κοινό αγώνα για την ίδρυση ΜΕΘ για παιδιά στα Γιάννενα. Και την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρουν οι κ.κ. Κεφάλα και Τζούφη που τυγχάνει να είναι και γιατροί. Αν το κάνουν και πετύχουν, να είναι σίγουρες ότι θα έχουν προσφέρει σπουδαίο έργο στην περιοχή μας! 

Γιατί μένουν έτσι;

✒ Γιατί τα έργα σ’ αυτήν εδώ την πόλη δεν ολοκληρώνονται πλήρως ή μεσολαβεί καιρός από την παράδοσή τους μέχρι να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες; Απάντηση δεν περιμένουμε. Μία σκέψη απλώς με αφορμή τον άλλοτε ανθόκηπο απέναντι από το ΕΚΑΒ που ναι μεν πλακοστρώθηκε πλήρως, όμως αφέθηκαν εδώ και μήνες ορισμένες «λεπτομέρειες» όπως η ολοκλήρωση της φύτευσης, τα παγκάκια κλπ.! Κρίμα δεν είναι; 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.