Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Στόχος ο τουρισμός!

Όνειρο και βασικός μας στόχος εδώ στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια είναι η τουριστική ανάπτυξη. Αυτό θέλουμε, αυτό κυνηγάμε, σ’ αυτό ποντάρουν ιδιαίτερα και εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων. Και πολύ καλά κάνουν…

 Δεν μας λείπει κάτι…

Τι μας λείπει δηλαδή; Και φυσική ομορφιά έχουμε και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και καλά ξενοδοχεία. Ωστόσο, δύσκολα θα ανταγωνιστούμε περιοχές που έχουν «χτίσει» εδώ και δεκαετίες το προφίλ τους. Δε θα φτάσουμε ποτέ σε καλοκαιρινή τουριστική κίνηση τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη ή την Κέρκυρα. Eυτυχώς, δηλαδή, γιατί ο τουρισμός έχει και αρνητικές πλευρές! 

 Εναλλακτικές μορφές…

Το καλύτερο λοιπόν είναι να ποντάρουμε στον εναλλακτικό τουρισμό, σε μορφές του στις οποίες υπερέχουμε σαφώς των νησιών, ώστε να προσελκύσουμε συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών που κάνουν τις εξορμήσεις τους και στις υπόλοιπες εποχές πλην του καλοκαιριού, όπου οι ξένοι κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά προς τις παραλίες.  

Κορυφαίος προορισμός…

Πεζοπορικά μονοπάτια σε εθνικούς δρυμούς, ορεινές διαδρομές, ποδηλατόδρομοι, υποδομές για δραστηριότητες στη φύση, περαιτέρω αξιοποίηση των ποταμών για αθλήματα όπως ράφτινγκ, κανόε – καγιάκ κλπ., πάρκα περιπέτειας, αναρριχητικά πεδία, όλα αυτά μπορούν να μετατρέψουν τον τόπο μας σε κορυφαίο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Σε καλό δρόμο!

Στον τομέα αυτόν γίνονται πράγματα και στα Γιάννενα και γενικότερα. Φτιάχνονται υποδομές, χαράσσονται μονοπάτια και διαδρομές, λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, δραστηριοποιούνται επαγγελματίες που έχουν και όραμα και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Είμαστε λοιπόν σε καλό δρόμο και κάποια στιγμή οι προσπάθειες αυτές θα καρποφορήσουν…

Οι ιαματικές πηγές…

Έχουμε όμως και άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Αρκετές και καλές ιαματικές πηγές, οι οποίες για χρόνια έμεναν σε γενικές γραμμές αναξιοποίητες, παρόλο που ο ιαματικός και θεραπευτικός τουρισμός έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική σε όλη την Ευρώπη. Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία διαθέτουν ωραία κέντρα ιαματικού τουρισμού και κερδίζουν πολλά απ’ αυτά! 

Γίνονται βήματα…

✒ Γιατί λοιπόν κι εμείς εδώ στην Ήπειρο να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους; Και είναι άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, τα Λουτρά Αμαράντου, μοναδικά στο είδος τους βαίνουν προς αναβάθμιση, ενώ έχει βελτιωθεί και η οδική πρόσβαση προς αυτά, η οποία είχε προβλήματα.

Καβάσιλα - Πρέβεζα…

✒ Το ίδιο ισχύει και με εκείνα στα Καβάσιλα της Κόνιτσας που παρέμεναν για χρόνια σχεδόν πλήρως εγκαταλειμμένα. Ωστόσο κι εδώ προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού τους. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στην Πρέβεζα, όπου τα Ιαματικά Λουτρά της πόλης, γνωστά από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, υφίστανται γενική ανακατασκευή από την Περιφέρεια. 

Θα χρειαστεί προβολή!

Υπάρχουν εξάλλου και τα Λουτρά στο Χανόπουλο Άρτας που είναι σε καλή κατάσταση. Με την ολοκλήρωση λοιπόν των εργασιών στα υπόλοιπα θα διαθέτουμε ως περιοχή υποδομές επιπέδου που δεν θα έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα εκείνες του εξωτερικού. Τι άλλο θα χρειαστούμε; Προβολή για να τα μάθουν οι Ευρωπαίοι λάτρεις του ιαματικού τουρισμού! Κι εδώ ο ΕΟΤ μπορεί να παίξει καίριο ρόλο! 

Το Αεροδρόμιο…

Θα χρειαστούμε επίσης βοήθεια από την Πολιτεία για περαιτέρω αναβάθμιση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων ειδικά μέσω της δρομολόγησης και άλλων πτήσεων με το εξωτερικό, ώστε μαζί με εκείνο του Ακτίου να φέρνει κόσμο στην περιοχή. Εδώ επίσης είναι καίριος ο ρόλος του ΕΟΤ, ο οποίος οφείλει να το συμπεριλάβει στο ειδικό πρόγραμμα για ορεινούς προορισμούς που έχει σχεδιάσει. 

Ποιος θα ενταχθεί;

Αν δεν συμπεριληφθούν τα Γιάννενα και το Αεροδρόμιό τους στις δράσεις στήριξης του χειμερινού τουρισμού που ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο ΕΟΤ ποιος θα ενταχθεί; Η Κρήτη και η Πελοπόννησος; Αυτό είναι αυτονόητο, δεν θα έπρεπε καν να συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού στην περιοχή μας. 

Τσουχτερό κρύο…

✒ Mπορεί πολλά χιόνια να μην είχαμε εμείς εδώ στην περιοχή μας, όμως ο Φλεβάρης μας έφερε τσουχτερό κρύο! Στα ορεινά μάλιστα σημειώθηκε αυτές τις μέρες ολικός παγετός. Μαθημένοι όμως είμαστε από τέτοια και δεν φοβόμαστε! (Η φωτό με την παγωμένη βρύση από το όμορφο Ανθοχώρι Μετσόβου).

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.