Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Να μας δίνει αύξηση…»

«Το κράτος πρέπει να μας δίνει αύξηση. Εμείς στηρίζουμε οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια μας, εμείς κινούμε την αγορά, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του συνταξιούχου», μας είπε με έμφαση προχθές φίλος αναγνώστης της εφημερίδας που ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην κατηγορία των «απόμαχων» της εργασίας. 

Ένας έξτρα ρόλος…

Του απαντήσαμε ότι έχει δίκιο στο ότι πράγματι οι συνταξιούχοι πολίτες έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια ένα ρόλο που παλιότερα δεν τον είχαν, αυτόν της οικονομικής στήριξης νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Κι αυτό επειδή οι ίδιοι έχουν ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα μέσω της σύνταξής τους. 

 Kανείς δε διαφωνεί!

Να στηριχθούν λοιπόν οι συνταξιούχοι, ειδικά οι πιο αδικημένοι, εκείνοι με τις χαμηλές αποδοχές των 400, 500, 700 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι δεν μπορούν σήμερα να τα βγάλουν πέρα μέσα στις συνθήκες της ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα και κάνει δύσκολη την επιβίωσή τους. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με κάτι τέτοιο;

Σε τι να ελπίζουν;

Και τα παιδιά και τα εγγόνια τους τι θ’ απογίνουν; Oι πολίτες παραγωγικής ηλικίας, οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή χωρίς δουλειά ή δουλεύουν αλλά οι πενιχροί μισθοί δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν αυτόνομα πώς θα πορευτούν; Ποιο είναι το μέλλον γι’ αυτούς, σε τι μπορούν να ελπίζουν; Προφανώς η λογική απάντηση εδώ δεν είναι η σύνταξη γονιών και παππούδων! 

 Δεν είναι αρκετό…

Οι συνταξιούχοι να έχουν μία αξιοπρεπή σύνταξη και οι εργαζόμενοι τι; Γι’ αυτούς το κράτος θα προνοήσει; Γιατί το μόνο που ακούστηκε είναι μία υπόσχεση περί αύξησης του κατώτατου μισθού κι αυτή θα δούμε αν θα γίνει πράξη στο τέλος. Δεν αρκεί όμως κάτι τέτοιο για να λύσει το πρόβλημα και όσοι γνωρίζουν σήμερα πώς είναι ο χώρος της εργασίας καταλαβαίνουν τι λέμε. 

Ένα πλέγμα μέτρων…

✒ Για να πάρουν μία ανάσα και οι εργαζόμενοι, ιδίως του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι σε γενικές γραμμές δουλεύουν πολύ για να παίρνουν λίγα θα πρέπει η Πολιτεία να τα βάλει κάτω και να σχεδιάσει ένα πλέγμα στοχευμένων μέτρων που εμείς δεν είμαστε ειδικοί να προτείνουμε. Ας μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ας επιδοτήσουν επιχειρήσεις για να αυξήσουν μισθούς κλπ. 

Θα φύγουν έξω!

✒ Και οι νέοι άνθρωποι που τώρα βγαίνουν στην αγορά εργασίας; Έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση στη χώρα μας, με τους μισθούς των 250 (μην θεωρήσει κανείς υπερβολικά μικρό το ποσό), 300 και 500 ευρώ, όσοι διαθέτουν προσόντα θα… πάρουν των ομματιών τους αναζητώντας καλύτερη τύχη και προοπτικές στο εξωτερικό. Όπως έχουν κάνει ήδη χιλιάδες άλλοι μέχρι τώρα.

Ένα παράδειγμα…

✒ Μας έλεγαν αυτές τις μέρες για το παράδειγμα νεαρού Γιαννιώτη επιστήμονα, από ευκατάστατη μάλιστα οικογένεια. Πήρε το πτυχίο του, βρήκε αμέσως δουλειά με αποδοχές γύρω στα 800 ευρώ εδώ στην πόλη. Έμεινε μερικούς μήνες και τελικά έφυγε για χώρα της Βόρειας Ευρώπης, όπου για την ίδια δουλειά και με το ίδιο ωράριο οι αποδοχές είναι σχεδόν εξαπλάσιες! Δυστυχώς, κάπως έτσι έχει το πράγμα… 

Πού είναι οι δουλειές;

Είναι σαφές ότι αξιοπρεπείς δουλειές με καλές αποδοχές για νέους ανθρώπους με δεξιότητες δεν υπάρχουν σήμερα στον τόπο μας. Ή μάλλον υπάρχουν κάποιες, αλλά αυτές τις… καπαρώνουν όσοι έχουν δόντι. Οι υπόλοιποι, πέρα από το να καταλήξουν σερβιτόροι ή πίσω από πάγκους σε καφετέριες και μπαρ, δεν έχουν πολλές επιλογές. Κι αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα! 

Δεν μιλάει κανείς…

Παρόλο, πάντως, που το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μείζον σήμερα για τη χώρα μας, αφού οδηγεί στην «αφαίμαξή» της από ανθρώπινο δυναμικό νεαρής ηλικίας και υψηλού επιπέδου, δεν ακούσαμε τίποτα σχετικό μέχρι στιγμής από τα κόμματα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Καμία εξαγγελία ή πρόθεση μεταρρύθμισης. Φαίνεται θεωρούν πιο σημαντικά όλα τα υπόλοιπα. Κρίμα…

Η Κοινωφελής…

✒ Σχετικό με τα παραπάνω είναι το ζήτημα της Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο «καίει» τους Δήμους, αφού χωρίς τους συγκεκριμένους συμβασιούχους είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στο έργο τους σε καίριους τομείς όπως η καθαριότητα, το πράσινο, τα τεχνικά έργα κλπ.  

Λύνονται συμβάσεις…

✒ Παρά τις εξαγγελίες για παράτασή του, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα να λύνονται οι συμβάσεις των νυν συμβασιούχων και να αποχωρούν από το πόστο τους. Το βασικό θέμα όμως δεν είναι αυτό. Θα υπογραφεί η Απόφαση έστω με καθυστέρηση… 

Μόνιμο προσωπικό…

✒ Το ζήτημα είναι ότι οι ΟΤΑ δεν μπορεί κάθε φορά να περιμένουν την Κοινωφελή για να κάνουν δουλειά. Κάποια στιγμή πρέπει να επιτραπούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το οποίο να διοχετευθεί στους τομείς όπου υπάρχει πρόβλημα. Έτσι και οι Δήμοι με τις Περιφέρειες θα ενισχυθούν και άνεργοι πολίτες που σήμερα είναι «όμηροι» προγραμμάτων, θα εξασφαλίσουν σταθερή εργασία. 

Το… μάτι του Γ. Μπράτη!

✒ Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Μπράτη είναι πραγματικά τεράστιο. Βλέπεις, επί σχεδόν 50 χρόνια είναι παρών με τη μηχανή του σε κάθε επίσημη ή… λιγότερο επίσημη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στα Γιάννενα. Παρελάσεις, επισκέψεις πολιτικών αρχόντων, εκλογές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πορείες, ατυχήματα και τι δεν έχει αποθανατίσει. Η τωρινή του έκθεση λοιπόν με στιγμιότυπα από εορτασμούς της απελευθέρωσης της πόλης μας αποτελεί ένα μικρό μόνο δείγμα της δουλειάς του. Αξίζει όμως να τη δει κανείς από κοντά. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.