Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μαύρη μέρα…

Τι μαύρη ημέρα ήταν αυτή που μας ξημέρωσε χθες… Το τραγικό δυστύχημα με τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη τη χώρα και έκανε όλα τα υπόλοιπα να μοιάζουν μικρά. Ορθώς  κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος…

Όλα στο φως!

Η έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης είναι σε πλήρη εξέλιξη και καλό θα ήταν να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Αρκεί η διαβεβαίωση της Πολιτείας μέσω του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ότι θα υπάρξει σοβαρή διερεύνηση και δεν θα μείνει τίποτα σχετικό στο σκοτάδι.  

Χάρτινο εισιτήριο!

Όσο για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας, εμείς θα περιοριστούμε σε μία «λεπτομέρεια» που ακούσαμε χθες. Δεν είναι δυνατόν λέει, να πει κανείς τον ακριβή αριθμό των επιβατών στα μοιραία τρένα καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όσοι ανεβαίνουν στο τρένο, κόβουν επί τόπου χάρτινο… εν έτει 2023!

Ανείπωτος πόνος…

Κατά τα άλλα, η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων. Σ’ εκείνους τους ανθρώπους που χτύπησε το βράδυ το τηλέφωνό τους και τους ανακοίνωσαν ότι τα παιδιά, τα αδέλφια, οι συγγενείς τους είναι ανάμεσα στα θύματα της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη. Πόσο μεγάλο το σοκ και τι ανείπωτος ο πόνος τους για τον αδόκητο χαμό των δικών τους…

Ούτε… καρφίτσα!

Ας πάμε λίγο στα του τριημέρου που μας πέρασε. Ένα τριήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου στα Γιάννενα δεν έπεφτε… καρφίτσα, χωρίς υπερβολή. Νομίζουμε ότι η επισκεψιμότητα στην πόλη αλλά και σε χωριά με πρώτο και καλύτερο το Μέτσοβο έπιασε ταβάνι. Δεν μπορεί να πάει παραπάνω.

Να το σκάμε…

Κι εμείς οι Γιαννιώτες τι πρέπει να κάνουμε όταν ορδές επισκεπτών κυριολεκτικά καταλαμβάνουν την πόλη μας; Καλά είναι, όσοι έχουμε τη δυνατότητα, να το σκάμε για να αποφεύγουμε τα όσα αρνητικά συνεπάγεται ο τουρισμός, τον οποίο έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε και κανένας δεν αναφέρεται στην «άλλη» πλευρά του. 

 Πού να κινηθείς…

✒ Για παράδειγμα, πού να κινηθεί κανείς με αυτοκίνητο μέσα στο κέντρο σε περίοδο γιορτινή όπως αυτή που μας πέρασε. Πού να βγει βόλτα και πού να κάτσει για καφέ, φαγητό ή ποτό. Είναι τέτοια η κίνηση, οι ουρές στα φανάρια και τόσος ο χαμός που όλα τα παραπάνω γίνονται πολύ δύσκολη υπόθεση!

Να ζήσουν κι αυτοί!

✒ Θα πει κανείς, μα καλά, γκρινιάζετε για τα αρνητικά της υψηλής επισκεψιμότητας στα Γιάννενα τη στιγμή που όλοι αυτοί οι τουρίστες αφήνουν τόσο χρήμα στη πόλη; Δεν γκρινιάζουμε, είναι η απάντηση. Ορισμένες παρατηρήσεις κάνουμε μόνο. Εξάλλου, ποιος λέει ότι δεν πρέπει να ζήσουν και οι επαγγελματίες του κλάδου!

Δεν προδιαθέτουν…

Απλά, αυτά που έχουν δει τα μάτια όσων έχουν βρεθεί σε πολύ τουριστικούς προορισμούς, όπως, ας πούμε κάποια νησιά του Ιονίου ή του Αιγαίου, δεν προδιαθέτουν θετικά και για το μέλλον το δικό μας καθώς έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας στο να κάνουμε τα Γιάννενα απόλυτο τουριστικό προορισμό. Αυτό όμως είναι μεγάλη κουβέντα…

Μέγας συνωστισμός!

Κατά τα άλλα, να ευχηθούμε ότι δεν θα προκύψει κάνα κύμα ασθενειών αυτές τις μέρες στην πόλη, ιώσεων, κορωνοϊού ή κάτι άλλο. Γιατί ο συνωστισμός στις τζαμάλες, στα καταστήματα εστίασης και στα πάρτι που έγιναν μέσα στο τριήμερο ήταν μεγάλος και μάσκες ελάχιστοι φορούσαν. Ίδωμεν!

 Ο Σύλλογος Κατσικά…

Πριν αφήσουμε τα της Αποκριάς που μας πέρασε, αξίζει να γίνει μία μνεία και στην προσπάθεια που κάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά για το καρναβάλι που διοργάνωσε ξανά φέτος στην περιοχή, το οποίο στέφθηκε από επιτυχία, τόσο οργανωτική, όσο και από άποψη συμμετοχής θεατών!

Με πολλή δουλειά!

Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Απαιτείται δουλειά από τα δεκάδες μέλη του Συλλόγου, τα οποία διαθέτουν πολύ χρόνο για να προετοιμάσουν το καρναβάλι, χρειάζονται συντονισμός, τρέξιμο και έξοδα. Βοηθάει βέβαια και το Πνευματικό Κέντρο, όμως η πρωτοβουλία και το κύριο έργο ανήκουν στον τοπικό Σύλλογο. 

Θετικό προηγούμενο…

Το καρναβάλι του Κατσικά έχει δημιουργήσει πια ένα πολύ θετικό προηγούμενο για όλη την πόλη σε συνδυασμό με τις τζαμάλες που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Γιαννιώτικης αποκριάς. Μήπως λοιπόν ο Δήμος πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να το μεγαλώσει ακόμα περισσότερο διαθέτοντας περισσότερους πόρους και κάθε άλλη αναγκαία βοήθεια; Δεν θα ήταν κακό…

Ήταν ανάγκη;

✒ Αυτή η τζαμάλα του Εργατικού Κέντρου θα μπορούσε φέτος να μην ανάψει μπροστά ακριβώς από το κτίριο του Δημαρχείου και να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης. Λίγες μόλις μέρες μετά την κηδεία του Μωυσή Ελισάφ δεν ήταν ανάγκη να στήσουν χορούς και γλέντια έξω από το κτίριο στο οποίο εκείνος εργάζονταν τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Για λόγους σεβασμού…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.