Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Φτάνει η κάλπη!

Γρήγορα περνάει ο χρόνος… Και έτσι, με ταχύτητα, φτάνουμε στις εθνικές εκλογές, όπου θα κληθούμε, ως «σοφός λαός» όπως μας αρέσει να αυτοχαρακτηριζόμαστε ή να μας χαρακτηρίζουν κάποιοι, να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο για την επόμενη τετραετία. 

Γνωστά τα κριτήρια…

Για τα κριτήρια με τα οποία η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ψηφίζει δεν χρειάζεται να πούμε πολλά εμείς, είναι ήδη γνωστά. Όποιος μας τάζει ή μας εξυπηρετεί σε κάτι που ζητάμε κερδίζει τη συμπάθεια και συνήθως την ψήφο μας. Αυτό είναι μία πρακτική βαθιά ριζωμένη που δεν θα αλλάξει εύκολα. 

Λαγοί με… πετραχήλια!

Το βασικό ζήτημα όμως είναι άλλο αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι αν μπορούν να υλοποιηθούν αυτά που υπόσχονται σήμερα αφειδώς οι πολιτικοί αρχηγοί ότι θα κάνουν εφόσον γίνουν κυβέρνηση. Γιατί τελευταία ακούμε κάτι εξαγγελίες που παραείναι «φουσκωμένες». Εδώ μιλάμε για… λαγούς με πετραχήλια! 

Να προσγειωθούν!

Καλό θα ήταν να προσγειωθούν, ιδιαίτερα οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων και να αφήσουν τις μεγαλοστομίες, γιατί ο λογαριασμός δε θα τους βγει μετά τις εκλογές και θα εκτεθούν. Για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη, ας μη γελιόμαστε. Για πολλούς λόγους… Ούτε η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. 

 Ακατανόητο…

Όσο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για εκείνους που θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε ως μέτρο. Π.χ., εκείνος που πληρώνει ετησίως ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα γλιτώσει 50. Πόσο όμως θα του κοστίσει να ασφαλίσει το σπίτι; Προφανώς πολύ περισσότερα…

Ιδιαίτερη αξία…

Ιδιαίτερη αξία εδώ έχει η επιστολή που έστειλε πρόσφατα στους πολιτικούς αρχηγούς ο Θεσπρωτός πρ. υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος τους προειδοποιεί να προσέξουν μην εκτροχιαστεί δημοσιονομικά η χώρα. Καλό θα ήταν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συστάσεις του γιατί η οικονομία μας παραμένει εύθραυστη!

Θα είναι αργά…

✒ Όσο για μας τους πολίτες, ας κρατάμε μικρό… καλάθι για όσα ακούμε. Η εμπειρία του παρελθόντος μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την παροχολογία. Και ας κάνουμε την επιλογή μας με βάση κριτήρια λιγότερο ψηφοθηρικά γιατί υπάρχει κίνδυνος να το μετανιώσουμε, αλλά θα είναι αργά πια για… κλάματα!

Σε αλληλεπίδραση…

✒ Πάμε τώρα στα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που απασχόλησε την επικαιρότητα την προηγούμενη εβδομάδα με θετικό τρόπο. Κι αυτό επειδή απέδειξε στην πράξη ότι μπορεί να είναι σε στενή σύνδεση και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, κάτι που, κατά την ταπεινή μας γνώμη, πρέπει να αποτελεί διαχρονικό στόχο του. 

«Ημέρα Καριέρας»…

Πρώτη δράση η «Ημέρα Καριέρας» που διοργάνωσε η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Ιδρύματος φέρνοντας τελειόφοιτους και απόφοιτους Σχολών του σε άμεση επαφή με δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες δόθηκε η δυνατότητα να αναζητήσουν συνεργάτες με κατάρτιση και προσόντα. 

Μεγάλη υπόθεση!

Παρακολουθώντας αυτό το πολύβουο «μελίσσι» στο Συνεδριακό Κέντρο «Καρ. Παπούλιας», γεμίσαμε αισιοδοξία. Δύσκολο να μάθει κανείς τα αποτελέσματα της δράσης, όμως και λίγες δεκάδες νέων ανθρώπων να βρουν δουλειά σε τοπικές επιχειρήσεις είναι σπουδαίο πράγμα. Ειδικά σήμερα που βλέπουμε πολλούς απ’ αυτούς να φεύγουν στο εξωτερικό!

Τα αρχεία Ζωσιμαίας…

Δεύτερη δράση η έκθεση παλαιτύπων και σπάνιων εκδόσεων από το αρχείο της Ζωσιμαίας Σχολής που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο κτίριο του Πρότυπου Λυκείου της Ζωσιμαίας. Κι εδώ την πρωτοβουλία είχε το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα ο αεικίνητος καθηγητής Κώστας Πέτσιος, διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας.

Ήρθαν στο φως!

Με την καθοδήγηση και επιμέλεια του κ. Πέτσιου εκτέθηκαν για πρώτη φορά αρχειακοί θησαυροί της παλιάς και της νέας Ζωσιμαίας Σχολής οι οποίοι έμεναν εδώ και δύο σχεδόν αιώνες καλά «κρυμμένοι» στα συρτάρια της Ζωσιμαίας. Πρόκειται για πλούσιο υλικό που πρέπει να συντηρηθεί και να ψηφιοποιηθεί για να γίνει κτήμα των ερευνητών.

Αξίζει παραπάνω!

Άποψή μας είναι πως η συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να παρουσιαστεί σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα σε άλλο χώρο της πόλης. Ίσως το Σουφαρί Σεράι να αποτελεί μία καλή λύση... Και, γιατί όχι, να ταξιδέψει και εκτός Ιωαννίνων, με πρώτη και καλύτερη την Αθήνα! Είπαμε, είναι σπουδαίο υλικό και σπάνιο…

Παντού πράσινο…

✒ Πνιγμένο στο πράσινο είναι το Λεκανοπέδιο αυτή την περίοδο. Ένα πράσινο που θέριεψε χάρη στις άφθονες βροχές των τελευταίων εβδομάδων προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρμόδιες για τη φροντίδα του υπηρεσίες. Φούντωσαν και οι λεύκες στον παραλίμνιο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο του Κατσικά που είχε κλαδέψει πέρυσι η Περιφέρεια. Η πιο ωραία βόλτα δίπλα στη λίμνη είναι αυτή!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.