ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προκάλεσαν νέα προβλήματα στον Νομό Ιωαννίνων!

8 Jan 2026 • 08:58
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προκάλεσαν νέα προβλήματα στον Νομό Ιωαννίνων!

Δεκάδες μηχανήματα καθάριζαν δρόμους…

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προκάλεσαν νέα προβλήματα στον Νομό Ιωαννίνων!

Κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος σε χωριά Κρύο και χιόνια προβλέπει από σήμερα η ΕΜΥ

 

Στο… μάτι του νέου κύματος κακοκαιρίας βρίσκεται η Ήπειρος, η οποία πλήττεται από ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ήδη έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά στο οδικό δίκτυο, ενώ χθες βράδυ σημειώθηκαν παροδικές διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου και του Ζαγορίου. Για την αντιμετώπισή τους έχουν βγει στους δρόμους δεκάδες μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου αλλά και των Δήμων.

«Κόκκινος» συναγερμός!

Μάλιστα το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, εξέδωσε χθες βράδυ  «κόκκινη προειδοποίηση» για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, με τα φαινόμενα να αναμένονται πιο έντονα στις περιοχές Λούρου και Συβότων. Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να τεθούν σε κατάσταση άμεσης και διαρκούς ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν χθες στους δρόμους περιοχών όπως τα Τζουμέρκα, το Πωγώνι, το Ζαγόρι και η Κόνιτσα, όπου υπήρξαν αρκετές κατολισθήσεις, καθώς το έδαφος είναι κορεσμένο από τη βροχή. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς των οδηγών, ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο, για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα. Εξάλλου, σημαντικά έχει ανέβει η στάθμη των ποταμών με ορατό το ενδεχόμενο υπερχείλισης σε κάποιους από αυτούς αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι βροχοπτώσεις. Για παράδειγμα, η γέφυρα στον δρόμο που συνδέει τους Κήπους με τους Φραγκάδες Ζαγορίου καλύφθηκε από τα νερά του τοπικού ποταμού και για τον λόγο αυτό διακόπηκε η κυκλοφορία. Απαιτήθηκε παρέμβαση συνεργείων του Δήμου Ζαγορίου χθες το πρωί, όταν υποχώρησαν τα νερά, για καθαρισμό του δρόμου και έλεγχο της γέφυρας.

Νέα δοκιμασία

Ειδικά τα Τζουμέρκα δοκιμάζονται για δεύτερη φορά μετά τον περασμένο Νοέμβριο, όχι ευτυχώς στον ίδιο βαθμό. Στο οδικό δίκτυο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων σημειώνονται καταπτώσεις βράχων και καθιζήσεις, ενώ παρατηρούνται και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα προβλήματα εντοπίζονται σε Αμπελοχώρι, Μιχαλήτσι, Καλλαρύτες, Ματσούκι και Πράμαντα, όπου τουλάχιστον δέκα μηχανήματα δούλευαν χθες από νωρίς το πρωί για τον καθαρισμό των δρόμων και την ασφαλή κίνηση των αυτοκινήτων. Στο Ματσούκι έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το χωριό να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα και απαιτήθηκε παρέμβαση των συνεργείων της ΔΕΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών. Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων σημειώθηκαν επίσης προβλήματα με καταπτώσεις βράχων στην περιοχή του Καταρράκτη και ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης.

 Κρύο και χιόνια

Η κακοκαιρία θα έχει και συνέχεια, καθώς από σήμερα, Πέμπτη αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Στα Γιάννενα οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν το μεσημέρι τους 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ ξημερώματα Παρασκευής θα σημειωθεί παγετός. 

Λόγω του κρύου η βροχή θα εναλλάσσεται με χιονόνερο. Αύριο, μάλιστα, ενδέχεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη, ωστόσο αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, αρχικά από δυτικές και στη συνέχεια από ανατολικές διευθύνσεις. Στα ορεινά του Νομού, πάλι και ιδιαίτερα στο Μέτσοβο, τα Πράμαντα και το Δελβινάκι, καθώς και σε μικρότερα χωριά αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.