ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφήνουμε το Ι.Χ. και επιλέγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Να αφήσουν το αυτοκίνητο και να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, καλεί τους πολίτες η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, με αφορμή την σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο.

 

22 Sep 2026 • 11:00
Αφήνουμε το Ι.Χ. και επιλέγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Το μήνυμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για πόλεις όπως τα Γιάννενα, όπου η αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων επιβαρύνει καθημερινά βασικούς οδικούς άξονες και επηρεάζει τις μετακινήσεις στο κέντρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η Ένωση, το 2025 κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα 6.188.525 αυτοκίνητα, από τα οποία 6.154.965 ήταν ιδιωτικής χρήσης. Παράλληλα, ο αριθμός των μοτοσυκλετών ανερχόταν σε 1.921.893.

Ο μεγάλος αριθμός οχημάτων, κυρίως στα αστικά κέντρα, συνδέεται με προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση και η δυσκολία πρόσβασης σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Οι εναλλακτικές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, προτείνει τις κοινές μετακινήσεις με συναδέλφους ή φίλους, ώστε να περιορίζεται ο αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους, καθώς και τη χρήση ποδηλάτου ή το περπάτημα όταν πρόκειται για μικρές αποστάσεις.

Το ζητούμενο, άλλωστε, σύμφωνα με την Ένωση, είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο να μην αποτελεί μόνο μια συμβολική πρωτοβουλία της 22ας Σεπτεμβρίου, αλλά αφορμή για αλλαγή καθημερινών συνηθειών. Η συχνότερη επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου και της πεζής μετακίνησης μπορεί, όπως επισημαίνεται, να περιορίσει το κόστος των μετακινήσεων και παράλληλα να συμβάλει στη σωματική και ψυχική υγεία.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το καθημερɩνό ενημερωτɩκό δελτίο της Ηπείρου
στο email σου.