«Αγνοείται» η τύχη του Ελληνικού Ποδοσφαίρου

on .

• Με όσα εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας προ ημερών όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση στο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε οριακό σημείο. Όσο σίγουρο είναι πως κανένα άθλημα δεν έχει λατρευτεί σαν το ποδόσφαιρο, άλλο τόσο σίγουρο πρέπει να θεωρηθεί πως το μέλλον του Ελληνικού ποδόσφαιρου «αγνοείται». Κι αυτό είναι κυρίως θέμα πολιτικών αποφάσεων κι όχι αθλητικών.
Οι εικόνες βίας στα γήπεδα δεν τιμούν τους παράγοντες, τους παίχτες αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Αντίθετα, το απαξιώνουν στη συνείδησή μας και το καταστρέφουν. Σχέση με τη βία δεν έχει ο απλός φίλαθλος. Σχέση έχουν μόνο όσοι πάνω απ' όλα βάζουν τον παραγοντισμό και που πάνω στην πλάτη του ποδοσφαίρου «εκτονώνουν» προσωπικές εντάσεις και φιλοδοξίες.
Δεν πέρασαν πολλοί μήνες από το καλοκαίρι που είδαμε το πρωτάθλημα να μην ξεκινάει, λόγω φόβου επεισοδίων στα γήπεδα. Επίσης είδαμε πέρυσι έναν τελικό Κυπέλλου να μην γίνεται, ώσπου να οριστούν από τον Υφυπουργό οι κατάλληλοι διαιτητές. Έχουμε ακούσει και δει τον Υφυπουργό να λέει «σταματάνε οι μετακινήσεις για να μην τιμωρηθεί καμιά ομάδα». Και το χειρότερο είναι πως έχουμε δει πρωθυπουργούς να φωτογραφίζονται με τις φανέλες ομάδων. Αυτά κάτι δείχνουν.
Φυσικά κι η είσοδος του Σαββίδη στο γήπεδο είναι ότι χειρότερο έχουμε δει. Όχι όμως ότι χειρότερο συμβαίνει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Απλά τα άλλα δεν γίνονται σε ζωντανή μετάδοση ή δε τα μαθαίνουμε ποτέ. Προπηλακισμοί και απειλές σε διαιτητές, ποδοσφαιριστές, σε παράγοντες του ποδοσφαίρου και δημοσιογράφους και άλλα πολλά που συμβαίνουν επί χρόνια.
Θεωρώ πως ο Ιβάν Σαββίδης είναι μέρος του προβλήματος κι όχι το ίδιο το πρόβλημα. Δεν είναι πως είχαμε μέχρι εκείνο το βράδυ ένα υγιές πρωτάθλημα και το κατέστρεψε με την εμφάνισή του.
Δυστυχώς αν δεν δημιουργηθεί ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον με κανόνες και ισονομία, τέτοιο που θα αποπνέει δικαιοσύνη και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των φιλάθλων, οι ποινές όσο σκληρές κι αν είναι δεν θα μειώσουν παρόμοια γεγονότα ή την βία.    
Σημαντικό θεωρώ πως οι ιδιοκτήτες των ομάδων πρέπει να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να ασχοληθούν σοβαρά με το ποδόσφαιρο και όχι ο καθένας με την ομάδα του και τον μικρόκοσμό της.
Σκέφτομαι πως ένα «καθαρό» πρωτάθλημα θα γεμίσει τα γήπεδα, θα εξαφανίσει την βία, θα προσελκύσει χορηγούς, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα κάνει όλους τους φιλάθλους χαρούμενους και περήφανους για κάθε νίκη της ομάδας τους.
Είναι ώρα, λοιπόν, να μιλήσουμε όλοι με καθαρές κουβέντες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κι αυτό οφείλει να το αποδεικνύει διαρκώς. Είναι ώρα να συζητήσουμε για τα γήπεδα και την πρόσβαση σε όσους πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τους τρόπους εξονυχιστικού ελέγχου, ώστε ένα γήπεδο να μη γίνεται αρένα.
Αυτό που διαπιστώνω, με θλίψη μου, είναι ότι λείπει από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών η βούληση. Ακούμε σπουδαία λόγια μπροστά στα μικρόφωνα δημοσιογράφων, αλλά τώρα δυστυχώς δεν αρκούν μόνο αυτά. Τώρα θα πρέπει να σημάνει η ώρα των αποφάσεων.

ΜΙΛΤΟΣ ΓΗΤΑΣ