Επικοινωνιακό σώου με τα αυτονόητα!

on .

Τους πολίτες να καταθέσουν το όραμά τους για την αναμόρφωση του παραλίμνιου μετώπου, καλεί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών, στο 3ο ζωντανό Εργαστήριο που έχει προγραμματιστεί για αύριο, ώρα 10 π.μ. στο Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.  Τα αποτελέσματα του διαλόγου,  προσθέτει, θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου Μasterplan για την ανάπλαση του αστικού παραλίμνιου μετώπου που εκπονεί ο Δήμος στο πλαίσιο του σχεδίου για την «αστική ανθεκτικότητα»!
Καμία αντίρρηση και  είναι καιρός πλέον να γίνει η ανάπλαση του αστικού παραλίμνιου μετώπου. Ωστόσο,  η πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής προς τους πολίτες για να καταθέσουν προτάσεις, στην πραγματικότητα έρχεται να καλύψει την έλλειψη δικών της προτάσεων και μελετών που ήδη θα έπρεπε να  έχει ετοιμάσει - κατά το πρότυπο της Κεντρικής Πλατείας- και επί αυτών να γίνουν οι παρεμβάσεις και οι συμπληρωματικές προτάσεις των πολιτών.
Κάτι τέτοιο όμως προφανώς δεν εξυπηρετεί τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής Μπέγκα περί δήθεν «λαϊκής συμμετοχής» στη λήψη αποφάσεων, αν και στο τέλος είναι βέβαιο ότι οι επιλογές θα είναι εκείνες στις οποίες θα καταλήξουν οι μελετητές.   
Όπως φαίνεται  οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες  ασχολούμενοι με τους … οραματικούς σχεδιασμούς,  πήραν «διαζύγιο» από την καθημερινότητα και την πραγματικότητα. Γιατί δεν υπάρχει κανείς δημότης, που να θεωρεί ότι η ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου απαιτεί ένα masterplan με ατέρμονες διαβουλεύσεις, προτάσεις, εργαστήρια κοκ.   Ακόμη κι αν ορισμένα από αυτά είναι προϋπόθεση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, δεν παύει να αναδεικνύουν την έλλειψη κοινής λογικής που χρειάζεται, ώστε να  καθαριστεί η περιοχή, να ανακατασκευαστούν και να καθαριστούν τοίχοι, να ασβεστωθούν τα δένδρα, να δημιουργηθούν πάρκινγκ για τα λεωφορεία, πέργκολες, παιδικές χαρές κλπ. Γιατί «φαραωνικού» τύπου έργα και να θέλουν οι πολίτες, είναι αδύνατο να γίνουν στην παραλίμνια περιοχή.
Βέβαια για να μην αδικούμε τη Δημοτική Αρχή, εκτός από τα «οράματα» εσωτερικού, έχει και «οράματα» εξωτερικού.  Σαν αυτά που επιχειρεί να αντιγράψει ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τις Αντιδημάρχους Βάσω Μέγα και Ελένη Βασιλείου, που βρίσκονται στην Ιαπωνία, συμμετέχοντας στη 2η συνάντηση Πόλεων Ε.Ε. – Ιαπωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Διεθνής Αστική Συνεργασία- Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» 2016-2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η πόλη – εταίρος που επιλέχτηκε είναι η Ιτσινόμια και η συνεργασία έγκειται σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών.
Για να είμαστε ειλικρινείς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εμπειρίες θα αποκομίσει ο Δήμος από τη συνεργασία αυτή και κυρίως τι θα μπορέσει από αυτές να υλοποιήσει. Εκείνο πάντως που οι δημότες γνωρίζουν, είναι  ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, τείνει να εξελιχθεί σε «πρωταθλήτρια» δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό. Με τη διαφορά πως μέχρι σήμερα, όλα αυτά τα ταξίδια και τα έξοδα που γίνονται δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα τέτοια, που να έχουν αλλάξει προς θετική κατεύθυνση τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, που εξακολουθεί να δείχνει «τριτοκοσμική» με τα σπασμένα πεζοδρόμια, με τους ζωγραφισμένους τοίχους κτιρίων, τις λακκούβες κλπ.  
 Έξω μπορεί οι Δημοτικοί άρχοντες να «περνάνε καλά», μέσα όμως τα προβλήματα παραμένουν ίδια…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ