Τα αποκαλυπτήρια του Ίλιντεν…

on .

Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είχε ακούσει ποτέ τη λέξη «Ίλιντεν» και ότι αγνοούσε παντελώς το ιστορικό και συμβολικό της περιεχόμενο. Γι’ αυτό και οφείλουμε ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό μας που πλούτισε το λεξιλόγιό μας με μια τόσο σημαντική έννοια. Αλλά αυτή η μία λέξη δημιουργεί χίλιες έγνοιες για τα εθνικά μας ζητήματα και για τον τρόπο που τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση.
Και είναι τόση η ελαφρότητα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, που δικαιολογημένα πολλοί των Ελλήνων δυσκολεύονται να ερμηνέψουν την πρακτική των ηγετών μας. Χωρίς αμφιβολία έχει πειστεί τώρα ο κάθε Έλληνας ότι ο Πρωθυπουργός αδυνατεί να αντιληφθεί τις εξελίξεις και να διαπραγματευτεί το ζήτημα των Σκοπίων. Και η αποτυχία είναι δεδομένη με οδυνηρές επιπτώσεις, αφού απουσιάζει η εθνική ομοψυχία.
Την ευθύνη για τα μεγάλα αδιέξοδα φέρει ο Πρωθυπουργός με τον συνέταιρό του, αφού απέφυγαν κάθε διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και προτίμησαν την εν κρυπτώ διαπραγμάτευση, λες και μόνο αυτοί κατέχουν την αλήθεια και το προνόμιο να λύνουν τα εθνικά προβλήματα.
Η λογική και η ανάλυση των δεδομένων δημιουργούν την βεβαιότητα του αδιεξόδου. Γι’ αυτό και οι σκεφτόμενοι Έλληνες, καθώς και οι γνώστες της ιστορίας απαιτούν να εξηγήσει η κυβέρνηση την πρακτική της. Όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι η λύση που προτιμάει η κυβέρνηση είναι καταστροφική για τον Ελληνισμό, αφού αυτό το όνομα, Ίλιντεν, αποτελεί τη βάση της εθνογένεσης του Μακεδονισμού. Ενισχύει τις μνήμες των Σκοπιανών και στεριώνει την πίστη ότι οι πρόγονοί τους είχαν δίκιο που το 1903 επαναστάτησαν κατά των Τούρκων για να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Μακεδονία του Αιγαίου.
Τώρα μαθαίνουμε όλοι οι Έλληνες ότι για τους Σκοπιανούς το Ίλιντεν είναι η μεγαλύτερη εθνική τους γιορτή, φορτωμένη με ψευδεπίγραφα ιστορικής παράδοσης. Επομένως Ίλιντεν για τους Σκοπιανούς σημαίνει δικαίωση και αποδοχή του οράματός τους για την Μακεδονία, για το έθνος τους, για τη γλώσσα και για την απελευθέρωση «των ομοεθνών τους».
Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός ενήργησε ως απόλυτα ανιστόρητος και ως αναλφάβητος των διεκδικήσεων των Σκοπίων. Βέβαια μπορούμε να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις σ’ αυτή την πολιτική της κυβέρνησης. Οπωσδήποτε όλο το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει σχέσεις εχθρικές με την Ιστορία, αφού ως αριστεροί ασπάζονται μια διεθνιστική αντίληψη του κόσμου και απαξιώνουν την έννοια του έθνους. Σ’ αυτή τη θεωρία εντασσόταν και ο τρόπος γραφής της Μικρασιατικής Καταστροφής από την Ρεπούση. Αλλά και ποιος σύμβουλος μπορεί να προστατέψει τον Πρωθυπουργό, όταν την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού την έχει ο Καρανίκας;
Ύστερα, ας μην ξεχνάμε τη βασική ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι όλοι οι άλλοι είναι εχθροί και άρα με κάθε πράξη μας να επιδιώκουμε τη φθορά των αντιπάλων. Έτσι μ’ αυτή τη λύση στο Σκοπιανό πιστεύουν ότι δημιουργείται πρόβλημα στη Ν.Δ. και στο Κίνημα Αλλαγής, οπότε ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ και σώζεται ο Καμμένος.
Και μια παρατήρηση: Συμφώνησαν στο όνομα «Republica Ilindenska Makedonija» (Δημοκρατία του Προφήτη Ηλία Μακεδόνα). Είναι σαν να είχαμε και εμείς το όνομα: «Ελλάδα της Αγίας Λαύρας» ή «Ελλάδα των Αγίων Αποστόλων (Καλαμάτα)»! Ας μην γελάμε.
Έχω στα χέρια μου ένα κείμενο – Μανιφέστο των «Μακεδόνων της Μακεδονίας του Αιγαίου» (Κ.Ο.Ε. – Μ.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1 SEP 1984) το οποίο ανάμεσα σε άλλα γράφει:
- Αναγνώριση των θεμελιωδών ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων και απόλυτη ελευθερία στους Μακεδόνες του Αιγαίου μέσα στα σημερινά σύνορα της Ελλάδας.
- Απαιτούμε από την Κυβέρνηση… να λάβουν μέτρα ώστε πολύ σύντομα να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα των Μακεδόνων της Μακεδονίας του Αιγαίου…
- Παρόλο που μέχρι το 1912 ήταν κάτω από την Τουρκική κατοχή, ο Μακεδονικός Λαός διατήρησε, όπως και οι άλλες εθνικότητες, την εθνική ολότητά του, που ονομαζότανε, όπως και σήμερα – Μακεδονία.
Αυτά γράφουν στο «Μανιφέστο» οι Μακεδόνες του Αιγαίου το 1984, ενώ η σφραγίδα του κειμένου εικονίζει ολόκληρη τη Μακεδονία!
Συμπέρασμα: Η νυχτερινή διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού μας οδηγεί σε μέλλον σκοτεινό και επικίνδυνο. Η μόνη λύση είναι ένας γενικός ξεσηκωμός κομμάτων και πολιτών ώστε να μην θρηνούμε στο μέλλον και άλλες χαμένες πατρίδες.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ