Για τη συμφωνία με τα Σκόπια…

on .

Το  2006, αν  θυμάμαι καλά, βρέθηκα στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση που συναντούσα Σκοπιανό, του ανέφερα ότι η λέξη Μακεδών υπάρχει εκτός των αρχαίων ελλήνων ιστορικών, στο πρώτο έλληνα ποιητή τον Όμηρο από το 800 προ Χριστού, ως επίθετο ΜΑΚΕΔΝΟΣ, που σημαίνει ψηλός και λιγνός. Και κατέληγα Αγγλιστί πάντα: The word Macedon is a greek word, so you are Greeks!
Όσοι το άκουγαν ή μειδιούσαν ή απόφευγαν να δώσουν μια απάντηση. Όταν κάθισα  κάπου για ένα καφέ και απηύθυνα την ίδια φράση στον Καφετζή, ο άνθρωπος σάστισε και με κάποια αμηχανία μου είπε τελικά περίλυπος:  «Αχ παιδί μου αυτά τα κάνουν οι πολιτικοί, εμείς τι ξέρουμε»!
Ο δάσκαλος, με τη συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες, πάντοτε αιθεροβάμων, ονειρεύεται: Με αγαστή συνεργασία, πολλή επιδεξιότητα  και συναδελφοσύνη, «με την ποικίλη δράση των  στοχαστικών προσαρμογών», το ενάμισι εκατομμύριο που είναι όλοι και όλοι οι Σκοπιανοί, μπορεί, και είναι δυνατόν, να αφομοιωθεί από τα έντεκα εκατομμύρια των Ελλήνων, στου κύκλου τα γυρίσματα. Φτάνει να επιδείξουμε αγώνα και νου (όχι κενού)!

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΙΜΑΝΤΟΣ