Τα παράσημα…

on .

Τέτοια εκδήλωση, είχε πολλά χρόνια να δει το χωριό…
Ο Μορφωτικός Σύλλογος, είχε την καλή ιδέα να βραβεύσει, κάποιους εν ζωή «ήρωες» της κοινότητας! Μόνο που ένα γεροντάκι, ο «τρελός του χωριού», για τους πολλούς, πήγε να χαλάσει τη γιορτή και μάλιστα, παρουσία του Υπουργού!Τρεις, λοιπόν, γέροντες της ορεινής κοινότητας, τυγχάνουν αναγνώρισης από την Πολιτεία και τους βραβεύει ο Υπουργός, για τη «στάση ζωής» που έδειξαν στην 80χρονη πορεία τους και την προσφορά τους στην πατρίδα! Η πλατεία του χωριού, γεμάτη εθνική υπερηφάνεια!
Ο πρώτος, ο γηραιότερος, ο μπάρμπα Κώστας, λίγο πριν τα 100, τιμήθηκε για την πολεμική του δράση στα ελληνοαλβανικά σύνορα το 1940.
Ο κατά δύο χρόνια νεότερός του, μπάρμπα Θύμιος, βραβεύτηκε για τον σπουδαίο αγώνα του κατά των Γερμανών, στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής!
Και ο τρίτος, ο 70χρονος Ανέστης, τιμήθηκε για τον αντιδικτατορικό του αγώνα, ενάντια στη χούντα, με σκοπό να… αναστήσει τη Δημοκρατία (και τα κατάφερε!)
Πήραν τα παράσημά τους οι τρεις βραβευθέντες, δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των συγχωριανών τους και του Υπουργού και ακολούθησε ένα μικρό γλέντι με κρασί και… επαναστατικό τραγούδι!
Η βραδιά κυλούσε όμορφα…
Οι τρεις βραβευμένοι, μπήκαν στη σειρά, για να τους χαιρετίσει ο κόσμος, αλλά και ο Υπουργός, φεύγοντας… Μόνο που δίπλα τους στήθηκε και… ένας τέταρτος, ο «τρελός του χωριού»!
Οι χωριανοί, γνωρίζοντας την «περίπτωση», έσφιγγαν και το χέρι του «τρελού», με τον δέοντα σεβασμό…
Ο Υπουργός όμως, ξαφνιάστηκε…
- Έχεις βραβευτεί και εσύ; ρώτησε ο Υπουργός.
- Πρέπει να βραβευτώ, Υπουργέ, του είπε ο «τρελός»!
- Ποιά είναι η… προσφορά σου;
- Για 8 ολόκληρα χρόνια, είμαι… προαπαιτούμενο! Σε κάθε… Γιουρο-γκρουπ, ήμουν για τους δανειστές, το… προαπαιτούμενο, να κοπεί η σύνταξή μου, για να… ορθοποδήσει η χώρα! Δεν δικαιούμαι και εγώ ένα βραβείο;
Και ο Υπουργός, …έψαχνε την τελευταία στιγμή, να βρει… το τέταρτο παράσημο!
Το κρέμασε στο στήθος του ο «τρελός» και… αποκαταστάθηκε η αδικία!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης