Η εφιαλτική εμφυλιοπολεμική ιστορία…

on .

- Να διαβάζεις Ιστορία είναι καλό. Να μαθαίνεις Ιστορία είναι θετικό. Να θυμάσαι την Ιστορία είναι συχνά θλιβερό. Το να ξαναζείς την ιστορία όμως γίνεται κάποτε εφιαλτικό.
- Μερικά από αυτά που συμβαίνουν αυτή την εποχή, μας γυρίζουν σε έναν εμφύλιο εφιάλτη. Στο άκουσμα Ρουβίκωνας, η ιστορική γνώση μας θυμίζει τον Ιούλιο Καίσαρα, τον καιρό που πέρασε παράνομα τη γέφυρα του Ρουβίκωνα, για να γίνει δικτάτορας της Ρώμης, αφήνοντας στην Ιστορία τα λόγια:
- «Ο κύβος ερρίφθη». Ο εφιάλτης της ιστορίας, οδηγεί στην αναμονή της «ζαριάς», για το πέρασμα της γέφυρας. Ποιάς γέφυρας δικής μας; Ποιος θα ρίξει τη ζαριά;
- Αυτό το τσεκάρισμα, πέρα δώθε, δικαστήρια, Πεντάγωνο, Αστυνομίες, βαριοπούλες, κτύπημα κουδουνιού, μοιάζουν σαν την αναμονή του Ιούλιου Καίσαρα, διαλογιζόμενου πως θα μπεί πανστρατιά στην ανοχύρωτη Ρώμη, κάτι που απαγορευόταν. Και κάποια στιγμή έπεσε η ζαριά ή ελληνιστί «ο κύβος ερρίφθη» θριαμβευτής έγινε ο δικτάτορας της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Είχε μαζί του το πόπολο!
- Και ο ιστορικός εφιάλτης έρχεται απρόσκλητος, και μέσα από τις ενθυμήσεις κάποιων ανάλογων γεγονότων, που η ιστορική γνώση επικαιροποιεί, κάθε φορά που κτυπάει το κουδούνι της πόρτας και αναλογίζεσαι, τι σημαίνει και τι συμβαίνει αν δεν είναι ο γαλατάς.
- Κάποιες αστυνομικές ιστορίες από τους γύρους του εμφύλιου εφιάλτη, βγαίνουν πάλι στην αφήγηση της ιστορίας μας. Στην κατοχή, οι Ιταλοί άφησαν τους Αστυνομικούς Σταθμούς σε λειτουργία και μάλιστα ένοπλους. Ένα βράδυ χτύπησε η πόρτα του σταθμάρχη. Στην ερώτηση ποιος είναι άκουσε: «Σου φέραμε τον κλέφτη της γίδας του μπάρμπα Αλέξη, να τον πάρεις να τον κλείσεις στο κρατητήριο»!
- Σε λίγο άνοιξε η πόρτα και τότε μπούκαρε μια ομάδα ένοπλων αριστερών, έπιασαν τον σταθμάρχη και τους χωροφύλακες, τους έδεσε στα κρεβάτια, «αλλοτρίωσαν» τα όπλα και τα πυρομαχικά και απήλθαν! Κάπως έτσι αφοπλίστηκαν πολλοί Αστυνομικοί σταθμοί και οπλίστηκε το αντάρτικο, χωρίς να ενοχληθούν οι Ιταλοί! Ο πρώτος γύρος καλά πήγε!
- Ο δεύτερος γύρος, στα Δεκεμβριανά, στην Αθήνα, με την «τεχνογνωσία» του αφοπλισμού του πρώτου Γύρου, αφόπλισε πολλά αστυνομικά τμήματα και κάποιες αστυνομικές υπηρεσίες, και το εμφύλιο μακελειό πήρε τις γνωστές διαστάσεις, και είχε την κατάληξη της Βάρκιζας. Αν κάποιος ψάξει στο διαδίκτυο για πληροφορίες για τον αριθμό των Αστυνομικών τμημάτων που αφοπλίστηκαν και έτσι εξουδετερώθηκαν, θα βρεί λευκές σελίδες με την σημείωση ότι κάποια κείμενα εξαφανίστηκαν.
- Έσβησαν την ιστορία! Ποιός; Ποιοί; Πότε; Γιατί;
- Τα ερωτήματα γίνονται επίκαιρα. Οι συλλογικότητες παίζουν κρυφτοπόλεμο, ή άσκηση προσομοίωσης.
- Ο Εφιάλτης του εμφύλιου, ξαναγυρίζει τώρα με τις λευκές σελίδες, που κάποιοι φτιάχνουν νέες υποκειμενικές αριστερές ιστορίες, με fake news, σε λευκές σελίδες, όπου δημιουργείται χώρος έτοιμος για ένα άλλο Καισαρικό «ο κύβος ερρίφθη», πίσω από τις μπογιές, τη βαριοπούλα, τα συνθήματα στα χαρτάκια και τις φοβέρες ότι «θα ξανάρθουμε». Και για όσους θυμούνται την ιστορία, ο εφιάλτης βγαίνει πάλι μπροστά και ταράζει τον ύπνο και παράγει τον φόβο του εμφύλιου.
- Κι έρχεται ιστορικά στη συνέχεια, ο τρίτος Γύρος, με πρώτη εφαρμογή της γνωστής τεχνογνωσίας, της προσβολής των Αστυνομικών Σταθμών.
- Ξεκίνημα του εμφυλίου γίνεται την ημέρα των εθνικών εκλογών 31 Μαρτίου 1946, με την οργανωμένη επίθεση κατά του Αστυνομικού Σταθμού Λιτοχώρου. Και με τους πρώτους νεκρούς εννέα της Χωροφυλακής και τρεις στρατιώτες.
- Ένα ξεκίνημα που κράτησε τριάμισι χρόνια. Με τον εφιάλτη να σουλατσάρει σε όλη τη χώρα, και πάλι είναι όρθιος τρόμος σε κάθε χτύπημα της πόρτας, και στον φόβο κάθε ακούσματος ντουφεκιάς.
- Στην περιοχή μας τα γεγονότα με την ίδια τεχνογνωσία προσβολής Αστυνομικών Σταθμών, με το πρώτο επόμενο χτύπημα στον Αστυνομικό Σταθμό Γραμμένου τον Ιούλιο 1946. Η σύγκρουση εφιαλτική για όλη την περιοχή. Ποιος να κοιμηθεί ειρηνικά.
- Τον ίδιο μήνα 27 Ιουλίου 1946 εισβάλει στην Ελλάδα, τμήμα ανταρτών από Αλβανία, αποτελούμενο από εκπαιδευθέντες στο Μπούλκες αντάρτες του ΕΛΑΣ, φυγάδες μετά τη Βάρκιζα, και επιτίθενται κατά της υποδιοίκησης χωροφυλακής Πυρσόγιαννης με θύματα τον υποδιοικητή και 4 χωροφύλακες. Και εδώ η μεθοδολογία της πρώτης φοράς.
- Η επόμενη εφαρμογή της εφιαλτικής μεθοδολογίας ήταν η επίθεση κατά του σταθμού Χωροφυλακής Φλαμπουραρίου Ζαγορίου στις 25 Δεκεμβρίου 1946. Νεκροί ο ανθυπομοίραρχος Βασίλειος Μούργκας και ο ενωμοτάρχης Στέφανος Αδάος και εννέα χωροφύλακες.
- Και για αυτά τα επεισόδια δεν βρίσκει κανείς κάτι στο διαδίκτυο παρά μόνο διαγραφή ακόμη και των τόπων.
- Τα επεισόδια είναι πολλά και οι αναμνήσεις ακόμη διατηρούν πολλά από τον εφιάλτη και τον τρόμο που δοκίμασε ο τόπος. Ένας εφιάλτης και ένα τρόμος που και σήμερα είναι διάχυτος και που επαυξάνεται από τις ληστείες και άλλες εγκληματικές ενέργειες κακοποιών. Στα ζάρια, στους κύβους της αρχαιότητας, και στο σύνδρομο του Ιούλιου Καίσαρα που παρανομώντας περνάει τη γέφυρα του Ρουβίκωνα, με τις λέξεις «Ο κύβος ερρίφθη», και στήνεται μια δικτατορία του προλεταριάτου!
- Στη δική μας εποχή όπου κυριαρχεί ο τζόγος, τα ζάρια και τα στοιχήματα, το ερώτημα, πού θα κάτσει η μπίλια, είναι ένας άλλος εφιάλτης, που πλανάται. Πάνω από τα κεφάλια μας.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου και στην ιστορία συνεχίζονται…

ο μέτοικος