Χαρίστε ένα χαμόγελο, δεν σας κοστίζει!..

on .

Θυμάμαι από την ιατρική μου σταδιοδρομία με καλέσαν σε ένα επείγον περιστατικό. Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι συγγενείς αναστατώνονται γιατί βλέπουν να σβήνει κάποιος δικός τους άνθρωπος. «Γιατρέ τρέξε γρήγορα πεθαίνει»… Φωνές, κλάματα, οδυρμοί και ειδικά μάλιστα όταν είναι και νέο άτομο.
Πράγματι ήταν πολύ επείγον το συγκεκριμένο περιστατικό, με λιποθυμία, απώλεια συνείδησης, κλπ. Αμέσως του προσέφερα την ιατρική μου βοήθεια και εκείνο που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή είναι το χαμόγελο του ασθενή και το βλέμμα του μόλις συνήλθε και με είδε. Η καλύτερη αμοιβή για τον γιατρό, από όσα χρήματα κι αν θα δίνανε…
Και παίρνοντας αφορμή από το περιστατικό αυτό: Πράγματι το μόνιμο στόλισμα στο ανθρώπινο πρόσωπο δεν είναι άλλο από το χαμόγελο καθ’ ότι το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Χαιρετισμός που δεν συνοδεύεται από ένα χαμόγελο είναι μουντός.
Το ειλικρινές χαμόγελο είναι το χαμόγελο της ζωής που εκφράζει την ανθρωπιά, την ευγένεια, την αγάπη, την ομορφιά, τον πολιτισμό.
Το χαμόγελο απαλύνει τον πόνο, αγκαλιάζει τον συνάνθρωπο, μετατρέπει το εγώ σε εμείς. Η ευγενέστερη επικοινωνία των ανθρώπων που ανεβάζει τον πολιτισμό. Δεν στοιχίζει τίποτα, όμως πετυχαίνει πολλά.
Πλουτίζει αυτούς που το παίρνουν χωρίς να φτωχαίνει αυτούς που το δίνουν. Κανένας δεν έχει τόσο ανάγκη από ένα χαμόγελο όσο αυτός που δεν του απόμεινε πια κανένας για να του το χαρίσει.
«Γέλα μου χαμογέλα μου. Τον πόνο μου διώξε, γέλα κι ας είναι ψέμμα», λέει ένα τραγούδι. Αν θέλει κανείς να ζήσει πιο πολλά χρόνια καλά θα κάνει ν’ ανοίξει την καρδιά του και να χαμογελά περισσότερο.
Ο χαμογελαστός ο άνθρωπος δεν είναι μουτζούφλης ή χαιρέκακος, αλλά ανοιχτό βιβλίο, μπαξές, όπως συνηθίζεται να λέγεται.
Το χαμόγελο κάνει καλό λοιπόν στην υγεία και σχετικά έχει ευεργετική επίδραση στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Ο χαμογελαστός ο άνθρωπος δεν μεμψιμοιρεί και αντιμετωπίζει την καθημερινότητα με θετικό τρόπο κι αν κάτι δεν πάει καλά πάλι χαμογελά κι όλα αυτά γιατί αντιμετωπίζει την ζωή από την χαρούμενη πλευρά κι όχι από τη μουντή.
Ο χαμογελαστός ο άνθρωπος διακατέχεται πάντα από καλή διάθεση. Η ζωή του χαμόγελου είναι μια στιγμούλα κι όμως η ανάμνησή του διαρκεί κάποιες φορές αιώνια, το καλύτερο αντίδοτο που έχει η φύση για τις στενοχώριες.
Κι αν στη ζωή σας βρεθεί κάποιος που κουρασμένος και απογοητευμένος δεν θα σας χαρίσει ένα χαμόγελο από τα βάσανα της ζωής, να έχετε την καλοσύνη εσείς να του δώσετε ένα δικό σας.
Αναλογιστείτε όταν μπαίνετε σ’ ένα γραφείο Δημοσίου για να εξυπηρετηθείτε, όταν βλέπετε τον υπάλληλο χαμογελαστό φτιάχνει η διάθεσή σας και επιλύεται πιο εύκολα το αίτημά σας.
Όταν μπαίνετε σ’ ένα ιατρείο για κάποια ασθένειά σας και ο γιατρός είναι βλοσυρός και «δεν μιλιέται», τότε αρρωσταίνετε πιο πολύ. Ενώ όταν θα σας χαμογελάσει και σας δώσει θάρρος, φεύγεται σχεδόν τελείως υγιής.
Θυμάμαι ο καθηγητής Παθολογίας στον Ευαγγελισμό μας είπε κάποτε στο αμφιθέατρο ότι «μπορεί όλοι να μη γίνετε καλοί γιατροί, αλλά αν θα δείξετε ανθρωπιά στον ασθενή σας θα πετύχετε». Γι’ αυτό λοιπόν, πολύ μεγάλη ευεργετική επίπτωση έχει το χαμόγελο, τα λόγια μας και οι πράξεις μας πάνω στον συνομιλητή μας.
Απόρροια του χαμόγελου και της «ανοιχτής καρδιάς» είναι τα λόγια της καρδιάς. Παρακαλώ, ευχαριστώ, συγνώμη, δεν πειράζει…
Αγαπητοί μου ήρθαμε στη ζωή με κλάμα, ας φύγουμε με χαμόγελο. Ποιος ξέρει, μπορεί να συγκινήσουμε τον Άγιο Πέτρο…
(ΜΕΤΣΟΒΟ)