Επιστήμη και Θρησκεία

on .

- Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΔΕΜΟΣ

Συχνά βλέπουμε στα κανάλια να εμφανίζονται κάποιοι σπουδαιοφανείς συζητητές, που είναι έτοιμοι να φιλοσοφήσουν και να δώσουν απαντήσεις επί παντός επιστητού! Κυρίως, όταν γίνεται λόγος για το Χριστιανισμό, αποφαίνονται με απαξιωτικό τρόπο και δογματίζουν ότι η Χριστιανική πίστη είναι πλάνη και οδηγεί στην οπισθοδρόμηση. Και για να φανούν υπέρμαχοι του ελληνικού πολιτισμού υποστηρίζουν ότι ο πολιτισμός
μας σημείωσε καθυστέρηση, από τη στιγμή που συνδέθηκε με τον Χριστιανισμό!

Στις ημέρες μας, μάλιστα, εμφανίστηκε έντονα και το Δωδεκάθεο. Ο Νεοπαγανισμός μας προτρέπει να επιστρέψουμε στη λατρεία των δώδεκα θεών του Ολύμπου, να γίνουμε δωδεκαθεϊστές. Οι θιασώτες, μάλιστα, εμφανίζονται με γραφικές αρχαίες ελληνικές ενδυμασίες και μάλιστα δίπλα στις κολόνες του Παρθενώνα. Προσφέρουν και αυτοί πρόθυμα τις υπηρεσίες τους στην παγκοσμιοποίηση…
Για εκείνους που νομίζουν, ότι είναι «σοφοί», την απάντηση έδωσε ο Λουί Παστέρ λέγοντας: Μικρή ποσότητα επιστήμης, μας απομακρύνει από τον Θεό, μεγάλη μας οδηγεί σ’ Αυτόν.
Ακόμη μεγάλη βαρύτητα έχουν τα λεγόμενα του μεγαλύτερου, ίσως, επιστήμονα και σοφού του 20ου αιώνα Αϊνστάιν: «Η επιστήμη χωρίς θρησκεία είναι κουτσή και η θρησκεία χωρίς επιστήμη είναι τυφλή».
Το έτος 2000 έκπληκτη η ανθρωπότητα επληροφορείτο από τα ΜΜΕ ότι μία ερευνητική ομάδα επιστημόνων κατόρθωσε να αποκωδικοποιήσει το DNA. Έτσι, οι ειδικοί επιστήμονες θα κατορθώσουν στο μέλλον να λύσουν πολλά ιατρικά προβλήματα και να δώσουν λύσεις στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Πράγματι, η ιατρική βοηθήθηκε πολύ από αυτή την ανακάλυψη. Εκεί, όμως, που βλέπουμε καθημερινά απτά αποτελέσματα, είναι η εγκληματολογία. Η Αστυνομία βοηθείται αφάνταστα με το DNA στην ανακάλυψη των εγκληματιών…
Για μας τους Έλληνες ήταν και μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη: Ο επιστήμονας που συντόνιζε την ερευνητική ομάδα είναι Έλληνας επιστήμονας. Είναι ο Άρης Πατρινός. Το αξιοπρόσεκτο, όμως, είναι ότι ο μεγάλος αυτός επιστήμονας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε: «Η ανακάλυψή μας αυτή δεν μας απομακρύνει από τον Θεόν, αντίθετα μας φέρνει πιο κοντά. Δεν αισθανόμαστε μικροί θεοί. Πιστεύω ότι καταφέραμε να ανοίξουμε το βιβλίο της ζωής, γιατί αυτό ήταν το θέλημά Του!».
Αυτή είναι η απάντηση ενός πραγματικά σοφού επιστήμονα. Μόνον οι ημιμαθείς γίνονται υπερόπτες και χλευάζουν την πίστη στο Θεό. Ο Άρης Πατρινός δεν διστάζει να τονίσει: «Ήτανθέλημα του Θεού και καταφέραμε να ανοίξουμε το βιβλίο της ζωής. Βιβλίο της ζωής εδώ είναι το DNA. Αναγνωρίζει ότι χωρίς τη βοήθεια του Θεού δεν θα είχαν επιτύχει τίποτα».
Ο μεγάλος αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός, Ισαάκ Νεύτων, ο οποίος ανακάλυψε το νόμο της παγκοσμίου έλξεως, κατέληξε στην ομολογία: «Είναι τυφλός εκείνος που δεν βλέπει αμέσως στην άριστη και σοφώτατη διάταξη των όντων, την άπειρη σοφία και αγαθότητα του παντοδυνάμου δημιουργού, μωρός δε εκείνος που δεν ομολογεί».
Ο αστροφυσικός Στρατής Θεοδοσιάδης γράφει: «Η Επιστήμη της Αστρονομίας οδηγεί τους επιστήμονες αστρονόμους, τους φυσικούς μαθηματικούς, που ασχολούνται με την Αστροφυσική πολύ κοντά στο Θεό από ό,τι οι άλλες επιστήμες...».
Και κλείνω το θέμα αυτό με όσα είπε ο γίγαντας της Αστρονομίας Ιωάννης Κέπλερ: «Μέγας ο Κύριος ημών και μεγάλη η ισχύς αυτού και της συνέσεως αυτού ουκ έστιν αριθμός. Αινείτε αυτόν οι ουρανοί, αινείτε αυτόν ουράνιαι αρμονίαι, αινείτε αυτόν οι αυτήκοοι των εξαιρέτων αρμονιών. Αίνει και συ ψυχή μου, Κύριον τον δημιουργόν σου έως υπάρχω. Ότι εξ Αυτού δι’ Αυτού και δι’ Αυτού τα πάντα…».
Συγκλονίζει, κυριολεκτικά, η προσευχή ενός μεγάλου, ενός γίγαντα της επιστήμης, όπως είναι ο Ιω. Κέπλερ. Η προσευχή του αυτή τον ανέβασε πιο ψηλά.
Είναι δεκάδες οι κορυφαίοι επιστήμονες και μερικοί από αυτούς γίγαντες της επιστήμης, που ομιλούν στο ίδιο πνεύμα θα μάκραινε πολύ ο λόγος να αναφερθούν όλοι. Είναι αρκετοί αυτοί που αναφέρθηκαν για να λάβουν μια απάντηση όλοι εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς των αυθεντίες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση των αθεϊστικών θεωριών τους οι «ψευτοδιανοούμενοι».

***
Ερχόμαστε τώρα στο άλλο θέμα, που σχετίζεται με τον Νεοπαγανισμό. Πρόκειται για την κίνηση εκείνη, η οποία δραστηριοποιείται έντονα αρκετά χρόνια τώρα και κηρύσσει την επιστροφή στην αρχαία ελληνική θρησκεία, στο Δωδεκάθεο του Ολύμπου. Οι θιασώτες του Νεοπαγανισμού εμφανίζονται με γραφικές ενδυμασίες μπροστά σε αρχαίους ελληνικούς ναούς προσποιούμενοι αρχαίες ελληνικές τελετές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά βάθος και οι ίδιοι δεν πιστεύουν ότι το δωδεκάθεο του Ολύμπου είναι η σωτηρία των ανθρώπων. Ασφαλώς υπάρχει σκοπιμότητα. Προσπαθούν να πλήξουν και αυτοί με τον τρόπο τους την Ορθοδοξία. Από όλα τα χριστιανικά δόγματα το μεγαλύτερο εμπόδιο στη Νέα Τάξη είναι η Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και την πολεμούν με μανία με όσα μέσα διαθέτουν. Δεν θα το επιτύχουν, γιατί η Ορθοδοξία είναι η Αληθινή Πίστη του ζώντος Θεού. Γι’ αυτό και παραμένει πάντα ο κύριος στόχος της Νέας Εποχής.
Ο αρχαίος κόσμος είχε αρχίσει ήδη να αντιλαμβάνεται την ανυπαρξία των θεών που λάτρευε, πολύ πριν έλθει ο Χριστιανισμός. Τρανοτάτη απόδειξη είναι το γεγονός ότι από τον 5ο αιώνα π.Χ. άρχισαν τα μεγάλα πνεύματα της εποχής να αμφισβητούν την ειδωλολατρεία. Και αυτό με το να διδάσκουν, καθένας με τον τρόπο του, από τον Σωκράτη, τον Πυθαγόρα, τον Θαλή και άλλους (5ος αι. π.Χ.), μέχρι τον Πλούταρχο (2ος αι. μ.Χ.), ότι ένας Θεός κυβερνάει τον κόσμο αλλά δεν μπορούσαν να τον προσδιορίσουν.
Και ο λαός, για να καλύψει το κενό που άφησε (που δημιουργήθηκε) μέσα του, ίδρυσε βωμό τον οποίον αφιέρωσε «Τω Αγνώστω Θεώ» (στον Άγνωστο Θεό). Και ο βωμός αυτός έδωσε την αφορμή στον Απόστολο Παύλο να αναφωνήσει από το βήμα του Αρείου Πάγου: «Ον ουν αγνοούντες ευσεβείτε, τούτον εγώ καταγγέλλω υμίν» (Δηλαδή, αυτόν λοιπόν τον Θεόν, τον οποίον εσείς λατρεύετε χωρίς να γνωρίζετε, αυτόν τον Θεόν σας κηρύσσω εγώ».
Όλοι οι Νεοπαγανιστές πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα: Η αρχαία ελληνική θρησκεία δεν καταλύθηκε με κάποιο διάταγμα, ούτε δέχτηκε την επίθεση κάποιου φανατισμένου όχλου. Οι λαοί είδαν ότι η αλήθεια βρίσκεται στον αληθινό Θεό που είναι ο Χριστός και όχι στην αρχαία φανταστική θρησκεία του Ολύμπου.
Αυτό αποδεικνύεται από μόνο του: Από το γεγονός ότι οι Χριστιανοί επί τρεις αιώνες υπέστησαν τους πιο άγριους διωγμούς από τους διώκτες τους ειδωλολάτρες. Υπολογίζονται, κατά τους μετριώτερους υπολογισμούς σε έντεκα εκατομμύρια, οι μάρτυρες που έχασαν τη ζωή τους, αφού βασανίστηκαν ποικιλοτρόπως. Εκτός των άλλων με τις σάρκες τους χόρτασαν την πείνα αγρίων θηρίων, ενώ χιλιάδες ειδωλολάτρες περιχαρείς απολάμβαναν το «ωραίο», το «μοναδικό», το απάνθρωπο και κτηνώδες θέαμα να βλέπουν τα λιοντάρια να ροκανίζουν ζωντανούς ανθρώπους…
Δυστυχώς, οι Νεοπαγανιστές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι νέοι μας δεν γνωρίζουν καλά την ιστορία. Αν γνώριζαν καλά όλα τα σχετικά με το θέμα αυτό, θα αντιδρούσαν αναλόγως. Η αληθινή και πλήρης γνώση της ιστορίας προστατεύει από την παραμυθολογία.
Έτσι, πληθαίνουν οι καταναλωτές του παγανιστικού δηλητηρίου. Ανάμεσά τους υπάρχουν και νέοι Έλληνες. Αλλά, δεν ευθύνονται αυτοί. Ευθύνονται εκείνοι που δεν διδάσκουν την ιστορία στην ορθή της βάση.