Περιπατητικοί περιπλανητικοί στοχασμοί

on .

- Οι περισσότερες συνταγές υγείας και μακροζωϊας συνιστούν περπάτημα, τρέξιμο, άσκηση. Φροντίζουν γιαυτό και όλα τα κανάλια και τα διαφημιστικά έντυπα. Και τώρα ένα σύνηθες φαινόμενο  και θέαμα, είναι να βλέπουμε πολλούς και πολλές, μικρούς και μεγάλους, να τρέχουν, να περπατούν ομαδικά, ή μοναχικά, με σύντροφο κάποιο ηχητικό μηχάνημα σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, ή διαρκούς τηλεφωνικής ακρόασης και επικοινωνίας. Τα ομαδικά run, με κάποιο κοινωνικό σκοπό έφθασαν και στα χωριά. «Όλοι μαζί», συνοδευόμενα με δηλώσεις  και δημόσιες σχέσεις! Όλοι τρέχουν, στην πρωτεύουσα στις περιφερειακές πρωτεύουσες, σε χωριά,  και στα βουνά. Τρέχουν και δεν…..φθάνουν! Δεν ξέρουν μέχρι που αντέξουν και πού  θα φθάσουν για τερματισμό, για βράβευση ή κάποια…… ψησταριά!
- Και  οι «κλάσεις» του μέτοικου, μένουν πίσω, περπατητές με αργά και σερνόμενα βήματα, στοχαζόμενοι και διαλογιζόμενοι, παλιά και νέα μνημόσυνα και αναδρομές, αλλά και σύγχρονα επίκαιρα μνημόνια, ante portas, που θα έλεγαν και οι Λατίνοι. Κι είναι αναπόφευκτο για τον Μέτοικο, να θυμηθεί τα λίγα δικά του Λατινικά, με έναν νοσταλγικό στοχασμό, και με ένα δίδαγμα που έμεινε θησαυρός μόρφωσης, και βάση της παιδείας. Δεν λησμονείται εκείνο το repetitio est mater studiorum, μια διαρκής παραπομπή  στην ανανέωση της γνώσης. Ίσως παρακάτω γράψω και άλλα λατινικά! Αλλά τώρα, θυμήθηκα κάτι σχετικό που άκουσα, ή διάβασα  σε κείμενο, του Ακαδημαϊκού και πάλαι Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ακόμη  απολαμβάνουμε, του Κωνσταντίνου Τσάτσου, που έλεγε. «Ο ευρωπαϊκός Πολιτισμός έχει τρεις πυλώνες,  την Ελληνική Γραμματεία, τη Ρωμαϊκή Νομολογία, και τη Χριστιανική Ηθική.
- Έτσι, ο στοχασμός του περπατητή, χάνει τον βηματισμό του όταν σκέπτεται ότι καταργούν τα Λατινικά, αλλά συγχρόνως και επίκαιρα κάποιοι άλλοι του μιλάνε στα Λατινικά,  για να τον πείσουν ότι κάτι  «erga omnes», που συμφωνήθηκε στις καλαμιές της Πρέσπας, είναι συμβατό  και σύμμετρο(!) με την Ελληνική Ιστορία, και  σύγχρονο Ευρωπαϊκό, αλλά χωρίς την Ελληνική Γραμματεία, τον πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
- Και επειδή, το Λατινικό   erga  και το ομόφωνο Ελληνικό έργα, δημιουργούν κάποιους συνειρμούς, και επειδή ο εμπνευστής της συμφωνίας της Πρέσπας  είναι Αριστερός, ο στοχασμός του περπατητή, πηγαίνει πάλι, σε εκείνο που στοχάστηκε,  ο Εθνικός μας Ποιητής Κωστής Παλαμάς, για τους Αριστερούς,  στην αρχή του περασμένου αιώνα, όταν έγραφε:
«καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι
για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί»
- Αλλά από τα Λατινικά, και κάτι ακόμη θυμήθηκε ο περπατητής, εκείνο το εμμονικό σύνθημα στο Καπιτώλιο της Ρώμης, για τη Φοινικική Καρχηδόνα, που ανταγωνιζόταν τους Ρωμαίους στη Μεσόγειο, το:
Carthago delenda est,
όπερ μεθερμηνευόμενο έλεγε:
η Καρχιδόνα πρέπει να καταστραφεί.
- Και εδώ, ο διαλογισμός του περπατητή, έρχεται στη Αριστερά πάλι, με τα εμμονικά γνωστά διχαστικά συνθήματα  «απόψε πεθαίνει η Δεξιά»,   «ή εμείς ή εσείς», και το παλαιότερο  «ή μεθ΄ ημών ή καθ ημών»!!
- Βέβαια,  οι Αριστεροί θέλουν τα Λατινικά αποκλειστικά στο κυρίαρχο έμβλημά τους, που είναι, λατινικά, η   pantiera rosa! Κυρίαρχη σε όλες τις εκφάνσεις της Αριστεράς, από τους πιονέρηδες των Σοβιέτ, στα δεκαπενταμελή των σχολειών μας, και σε όλα τα αναρχικά και αντιεξουσιαστικά γκρουπούσκουλα.
Avanti populo, alla riscossa,  pantiera rosa!!
- Παρέλαυνε και στα Γιάννενα κάποτε  η pantiera rosa, με τη «Λαϊκή Δημοκρατία στα Δεκεμβριανά του 1944,  με κόκκινο (rosa) Δήμαρχο! Αλλά και τώρα, πολλά τέτοια σύμβολα είναι κολλημένα σε τοίχους, με όλη την αρχαία σκουριά της Γ΄και Δ΄ Διεθνούς,  με αρχαία  μπολσεβίκικη ταξική ιδεολογία.
- Και ο περπατητής, δεν μπορεί να απαλλάξει τους στοχασμούς του, από την σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνει, με το σενάριο για τη σύνταξή του, που περιστρέφεται ανάλγητα και κυνικά  στο δίπολο, «έβγα ψυχή, έμπα ψυχή», όταν μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του λαού, μακάβρια, και απάνθρωπα, μίλησε για τελειωμένους τους εβδομηντάρηδες συνταξιούχους.
- Και ο περπατητής, μετράει χρόνια, και αγώνα ζωής, και χρόνια σκληρής εργασίας, και εκείνοι, οι Αριστεροί διαχειριστές της τύχης του,  πότε του λένε  δεν ΘΑ, πότε ότι το μελετάνε και εναλλακτικά και ανάλγητα παίζουν και εδώ,  το  Α της Αριστεράς, ότι ΘΑ  Ακυρωθεί,  ότι ΘΑ  Αναβληθεί, ότι ΘΑ Αναπροσαρμοστεί, ότι ΘΑ Ανασταλεί!
- Οι στοχασμοί του περιπλανώμενου περπατητή, μετρούν και ξαναμετρούν, τις μέρες που πέρασαν από την Ανεόρταστη  20η Αυγούστου, μιας βουβής και άφωνης  Εξόδου από το Μνημόνιο του 2015 της Αριστεράς, χωρίς να παίξουν ζουρνάδες και νταούλια, και ακόμη δεν βλέπει τα μέλη της νέας κυβέρνησης της   εξόδιου ακολουθίας της Αριστεράς, να ανασηκώνουν τα μανίκια για δουλειά, να ξεσηκώνουν όμως τον κόσμο τους για τον Παύλο, αγνοώντας τους 99  πυρποληθέντες και τους χιλιάδες άστεγους.
- Το Αριστερό μαγαζί είναι κλειστό, ούτε μισάνοιχτο δεν είναι. Ένα μήνα τώρα, και δεν πέρασε ένα νέο ελπιδοφόρο μέτρο, δεν ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο, δεν ήρθε μια νέα επένδυση, δεν γύρισε ένας από τους φυγάδες εκτός συνόρων για μια νέα ελπιδοφόρα καριέρα.
- Και ο περπατητής επιστρέφει στο σπίτι, κουρασμένος και περίλυπος, αλλάζοντας πεδίο στοχασμών και διαλογισμών, και μπαίνοντας  στα καθημερινά, μετρώντας  τις τελευταίες μέρες του μήνα, τσεκάροντας  τα χαρτιά με τους λογαριασμούς, που λήγουν, και τις ανατρεπτικές προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ   και φορολογία, τα οποία αυτόν τον μήνα λήγουν σωρευτικά και αθροιστικά.
- Και οι περιπλανήσεις του Μέτοικου συνεχίζονται...

ο μέτοικος