Θολά νερά…

on .

Τα «είδε όλα» την τελευταία οκταετία, ο Έλληνας! Με αυτά που πέρασε, σίγουρα είναι το ανθεκτικότερο ζώο στη γη! Εξάλλου αυτό το επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του και ο Ευρωπαίος ηγέτης κ. Γιούνκερ!
Τόσα συγχαρητήρια που δέχτηκε ο Ελληνικός λαός, από τους Ευρωπαίους, γιατί… τον δεινοπάθησαν και άντεξε, είναι… ισοδύναμα, με τα… αναθέματα του ίδιου, προς τις μνημονιακές του κυβερνήσεις!
Ενώ η «καταιγίδα« ήταν προ των πυλών, οι τότε κυβερνήσεις, τον καθησύχαζαν, πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ γερά θεμέλια! (Είχε… βάσεις, για ένα όροφο κι αυτοί έφτιαχναν οικοδόμημα έξι ορόφων!). Επόμενο ήταν να καταρρεύσει!
Άκουγε ο Ελληνικός λαός μισές αλήθειες, είτε με διαγγέλματα από… τη νησιωτική Ελλάδα, είτε από το κέντρο του Ζαππείου! Έτσι, ο Έλληνας πολίτης, είδε να τον «ξεγυμνώνουν» οικονομικά και ψυχολογικά, δήθεν… για το καλό του, οι Ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις, σε… αγαστή συνεργασία, με τους Ευρωπαίους δανειστές!
Τα… πειράματα στην ελληνική κοινωνία, έδιναν και έπαιρναν και η χώρα είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο… χημείο! (Μακρινή συγγένεια με το γνωστό… φρενοκομείο!).
Πίεσαν οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από τους «δικούς» μας, ώστε να αλλάξει η ζωή του Έλληνα, δραματικά! Γιατί με τον γενικό όρο «μεταρρυθμίσεις», βάφτισαν σαν τέτοιες τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την εφαρμογή αντεργατικών νόμων, τη δημιουργία του… υποκατώτατου μισθού, την άγρια φορολογία κι όποιος αντέξει!
Και έτσι, νοικοκυραίοι Έλληνες, που πριν είχαν τη δουλειά τους, τον προγραμματισμό τους, το «κομπόδεμά τους», τους «ξάφρισαν» με έμμεσους τρόπους (ακρίβεια, φόροι, ανεργία… κι ακόμη στο τούνελ, χωρίς ελπίδα!).
Και το τελευταίο διάστημα, όλοι περίμεναν κάτι καλύτερο… Μα δεν προέκυψε… Και όχι μόνο αυτό, αλλά δημιουργείται και ένα θολό τοπίο! Παρά την έξοδο απ’ τα μνημόνια! Ζούμε την παραδοξότητα, στον υπερθετικό βαθμό! Ο εταίρος της σημερινής κυβέρνησης, έχει τους… δικούς του κανόνες! Στηρίζω μεν, δεν ψηφίζω δε!
Την προτεινόμενη λύση στο Μακεδονικό, τη θεωρεί ήττα! Όμως, δεν επιθυμεί να χάσει και της καρέκλας… τη γλύκα!
Αυτή η θολούρα πρέπει κάποτε να καθαρίσει. Υπομονή… Όλα στον κόσμο αλλάζουν… Και τα θολότερα νερά κι αυτά καταλαγιάζουν…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.