Τα «γιατί» στο Ζαγόρι...

on .

Όταν ακούει Ζαγόρι, ένας «ξένος» αυτό που του έρχεται στο μυαλό είναι το Πάπιγκο, η χαράδρα του Βίκου ή έστω το (εμφιαλωμένο) νερό.
Όσοι καταγόμαστε από το Ζαγόρι, ξέρουμε πως είναι αυτά και άλλα πολλά. Τα «άλλα πολλά» είναι που θέλω να αναδείξω.
Τι παράγει το Ζαγόρι που μπορεί να είναι και ΠΟΠ*;
Φασόλια γίγαντες, πατάτες, κράνα, αρωματικά φυτά… Όλα αυτά ή κάποια από αυτά τουλάχιστον, μπορούν (με σωστή οργάνωση) να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Το Πήλιο έχει τα μήλα. Λες «Ζagorin» και αμέσως το μυαλό σου πηγαίνει στα μήλα Πηλίου. (κοιτάξτε λίγο το όνομα που έχουν κατοχυρώσει!)
Το Μέτσοβο έχει τα τυριά. Ακούς «Μετσοβόνε» και αυτομάτως ξέρεις πως είναι τυρί Μετσόβου.
Η Ζίτσα έχει τα κρασιά. Ψάχνεις για ξακουστά κρασιά από την Ήπειρο και αμέσως η κουβέντα καταλήγει στα «Κρασιά Ζίτσας».
Λες Ζαγόρι και αμέσως το μυαλό σου πηγαίνει στο φυσικό μεταλλικό νερό. Το οποίο γεωγραφικά εμφιαλώνεται σε γειτονική περιοχή και σε όμορο δήμο.

* * *
Γιατί; Ποιος φταίει; Τι φταίει;
Οι λανθασμένες τακτικές όλων των προηγούμενων ετών. Οι άνθρωποι που δεν τόλμησαν και όλοι αυτοί που προσπάθησαν να κάνουν έστω και μια μικρή προσπάθεια και βρήκαν κλειστές πόρτες και ακόμη πιο κλειστά μυαλά.
Δεν είναι μόνο τουρισμός το Ζαγόρι. Δεν είναι όλοι γεννημένοι ξενοδόχοι και δεν έχουν όλοι τις εγκαταστάσεις (και το κεφάλαιο) για να δημιουργήσουν κάτι γύρω από τον τουρισμό.
Γιατί δεν υπάρχει ένας συνεταιρισμός που να εμπορεύεται ΠΟΠ γίγαντες Ζαγορίου; Γιατί δεν υπάρχει ένας συνεταιρισμός που να εξάγει λικέρ (κράνο) Ζαγορίου; Γιατί δεν υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ αρωματικά φυτά Ζαγορίου (μιας περιοχής ξακουστή για τους βικογιατρούς);
Ξέρετε γιατί… επειδή όλοι θέλαμε (ίσως κάποιοι να θέλουν ακόμη) μια θέση στο δημόσιο, μια θέση αιρετού που θα διατάζει και θα παίζει τα παιχνίδια του, για να παρατείνει την θητεία του και να παίρνει εύκολο χρήμα. Με αποτέλεσμα να μην γίνεται κάποιο αξιόλογο έργο σε μια τόσο αδικημένη (από τον ίδιο της τον εαυτό) περιοχή.
Δεν μπορείς να διοικείς από τα καφενεία. Όποιος δουλεύει, προσφέρει και ιδρώνει για τον τόπο του, αξίζει να έχει μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας. Όλοι οι άλλοι ας μάθουν τα βασικά και μιλάμε!

Σημ.: ΠΟΠ «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου.

* Ο Άγγελος Μητσόπουλος είναι Ποιητής – Συγγραφέας.