Τα Σκόπια και οι ανομολόγητοι «σκοποί» τους

on .

- Αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται οι ανομολόγητοι σκοποί των Σκοπιανών, καθώς συζητούν μεταξύ τους, δήθεν σύμφωνα με τη «συμφωνία των Πρεσπών», τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της «Μακεδονίας»! Και οι πρώτες πονηριές με τους ανομολόγητες προθέσεις άρχισαν να φαίνονται. Και άρχισαν και οι σχολιασμοί, και οι κριτικές, και στη δική μας ειδησεογραφία. Δεν κρύβονται πλέον οι ανησυχίες  που έφθασαν, να ζώνουν τα φίδια και τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας, τον σύντροφο Νίκο Κοτζιά, τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών  της «Πρώτης φοράς Αριστεράς».
- Στο άρθρο 40 του συντάγματος των Σκοπίων καμώθηκαν πως ξέχασαν και άφησαν σε παράγραφό τους την σκέτη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Και στο άρθρο 36 τα άφησαν όπως ήταν, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ενοχλείται και είναι αδιάφορη. Και το άρθρο 36, μιλάει  για τους «απελευθερωτικούς πολέμους, του «Μακεδονικού» λαού τους διωγμούς των «Μακεδόνων», και άλλα αντιστασιακά».
- Ποιοι είναι οι «Μακεδονικοί απελευθερωτικοί πόλεμοι; Από πού εκδιώχθηκαν οι «Μακεδόνες»;  Οι δικοί μας «Αριστεροί», σφυρίζουν δήθεν αδιάφοροι, αλλά κάποιοι αναλυτές επισήμαναν ότι αυτό είναι «παράθυρο αναγνώρισης των εγκλημάτων των σλαυομακεδόνων που εντάχθηκαν και συνεργάστηκαν με τον Δ.Σ., και την επάνοδο και συνταξιοδότησή τους από την αυτόβουλη εξορία τους».
- Αυτή  η δράση τους είναι γνωστή και στα Γιάννενα, όταν στα Δεκεμβριανά του 1944, έφθασε στην Ήπειρο η μεραρχία του καπετάν Υψηλάντη με τους πολλούς σλαυομακεδόνες για να διαλύσει τα τμήματα του ΕΔΕΣ. Και είναι αυτοί που χτύπησαν ένα φυλάκειο του ΕΔΕΣ στο Πέραμα, του τμήματος Λυγεράκη, συνέλαβαν τους άνδρες της φρουράς, τους ακρωτηρίασαν, τους ξεκοίλιασαν και τους κρέμασαν στα δένδρα. Τα γράφει ο Σπύρος Στεφόπουλος στα βιβλία τους.  Κάποιες φωτογραφίες εξαφανίστηκαν.
- Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι παρασπονδίες των Σκοπιανών στην  συμφωνία των Πρεσπών, στις συζητήσεις για τη τροποποίηση του συντάγματος της «Μακεδονίας» που ακόμα η συζήτηση συνεχίζεται.
- Άρχισαν και κάποιες άλλες παράπλευρες  παράφωνες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων των Σκοπίων.
- Κάποια συντρόφισσα κυβερνητική από τα Σκόπια διαμαρτύρεται γιατί ακούγεται τραγουδιέται και παιανίζεται το τραγούδι «Μακεδονία  ξεκουστή τους Αλεξάνδρου η χώρα» και ζήτησε να σταματήσει να τραγουδιέται και να απαγορευτεί!
- Έτσι, δεν είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι κάποιοι «προοδευτικοί» καθηγητές σε Ελληνικό σχολείο, τιμώρησαν με αποβολή δύο ημερών, μαθητές τους που τραγουδούσαν το «Μακεδονία η ξακουστή….» στην παρέλαση στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Εθνική εορτή. Να θυμηθούμε  ότι σε κάποια 28η Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη το τραγουδούσαν οι ευέλπιδες στην παρέλαση αλλά δεν διώχθηκαν οι ευέλπιδες.
- Με τέτοια περιστατικά, να γυρίσουμε λίγο στην φετινή γιορτή της επετείου στα Γιάννενα, που οι φιλαρμονικές Δήμου και Μεραρχίας , έπαιζαν «μανιωδώς»   τη Μακεδονία, παρουσία μάλιστα της δικής μας  συντρόφισσας υφυπουργού  Παιδείας,  Τώρα, με περιέργεια μεγάλη, περιμένουμε να δούμε αν έγιναν και εδώ κάποιες παρατηρήσεις στους μαέστρους των φιλαρμονικών, κι αν σχίσανε τις παρτιτούρες, και δεν θα ξανακούσουμε στα Γιάννενα και μεις την Μακεδονία την ξακουστή. Σιμά-κοντά είναι τα Ελευθέρια στις 21 Φεβρουαρίου να δούμε την παρέλαση, και να είναι πάλι  στην εξέδρα των επισήμων η υφυπουργός μας.
- Και βέβαια, παραμένει η απορία του μέτοικου και το ερώτημα στην υφυπουργό της παιδείας μας, για το αν διδάσκονται στα μαθήματα της Μουσικής και γυμναστικής, τα Εθνικά αυτά εμβατήρια  αλλά και ο ύμνος στη σημαία, που λέει στους στίχους του κείνο το
«σκέπασε μάνα σκέπασε
γαλανομάτα κόρη
όπως εσκέπασες εμάς
και τ΄ άλλα τα παιδιά σου
ροβόλα χώρες και χωριά
και θάλασσες και όρη
και βάλε τα μεσ΄ την πλατειά
και γαλανή σκιά σου.
- Δεν ξέρουμε αν το τραγούδησε ποτέ η συντρόφισσα υφυπουργός της Παιδείας,  Τις μέρες    αυτές  μάλιστα, θα μπορούσε να βρίσκεται και αυτή στις 28 Οκτωβρίου στο Μπουλιαράτι μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού που τίμησε τους νεκρούς του σαράντα με στεφάνι στους μοναδικούς επώνυμους τάφους  νεκρών στρατιωτών του πόλεμου εκείνου. Με την συγκυρία μάλιστα της προσπάθειας που ξεκίνησε η Πολιτεία συλλογής και ταυτοποίησης των λειψάνων των άταφων  νεκρών.
- Και συνδέονται  αυτά όλα τα Σκοπιανά,  και  με  την επικαιρότητα του εγκλήματος της εκτέλεσης του Κατσιφά στο Μπουλιαράτι, κρατώντας την ελληνική σημαία, και με την εντυπωσιακή εμφάνιση ελληνικών σημαιών στην κηδεία του, και την ενταφίασή του αγκαλιά με τη σημαία μας. Μια επικαιρότητα που συγκλόνισε όλους τους Έλληνες, γιατί εκεί μένει και διατηρεί την Ελληνική εθνότητα ένα κομμάτι του Γένους των Ελλήνων, που επιμένει να  τραγουδάει και περιμένει αυτό που λέει ο τελευταίος στίχος: «και βάλε τα μεσ την πλατειά και γαλανή σκιά σου»
- Να προστεθεί στην Σκοπιανή περιπλάνηση και κάτι άλλο που ενδιαφέρει την Ήπειρο, και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Πολλοί θα διάβασαν σε κάποιες εφημερίδες  ότι κυκλοφόρησε στην αγορά  FETA  MAKEDONJIA, δημοσιεύτηκε μάλιστα και έγχρωμη φωτογραφία της πλαστικής συσκευασίας. Το Σκοπιανό χτυπάει και την πόρτα μας, και μάλιστα σε προϊόν που το θεωρούμε  ταυτότητα και σήμα, με αρχαία φίρμα, αλλά και  με φήμη που κατακτήθηκε από μια ιδιαίτερη ποιότητα και παραδοσιακή αυθεντική  προέλευση.  
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο μέτοικος