Αξιόλογες προσωπικότητες στις λίστες των Ευρωβουλευτών!..

on .

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗ, Ομότ. Καθηγητή Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

 Ο θεσμός του βουλευτού Επικρατείας έγινε με στόχο να κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους άτομα αναγνωρισμένων ικανοτήτων, πετυχημένων στους τομείς των δραστηριοτήτων τους, διακεκριμένων εντός και εκτός της χώρας, ευρείας κοινωνικής αναγνώρισης με ει δυνατόν, πλούσιο κοινωνικό έργο, πιστών στις αρχές του δικαίου και της αξιοκρατίας, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, τα οποία, πέραν των ανωτέρω ποιοτικών προσόντων, να συνοδεύουν το κύρος, το ήθος, ητα, η αντικειμενικότητα και με το βίο τους να εκπέμπουν σεβασμό και, κυρίως, εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες.

Ο θεσμός αυτός, παρά τις προθέσεις του νομοθέτου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ουδέποτε αξιοποιήθηκε με βάση τα ανωτέρω κριτήρια. Αντιθέτως, από τις λίστες αυτές, που θα έπρεπε ν’ αποτελούν το κόσμημα όλων των κομμάτων, παρήλασαν κάθε λογής μετριότητες με κριτήρια σκοπιμότητος και μόνον. Οι σημερινές συνθήκες της συμφοράς και της δυστυχίας δεν επιτρέπουν τη συνέχιση αυτής της τακτικής.
Οι αρχηγοί όλων των κομμάτων να δείξουν υπευθυνότητα και να βάλουν στις λίστες ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι παρατάξεις τους, ώστε να έλθουν στην επιφάνεια νέα ονόματα που θα τους προσθέσουν κύρος, σοβαρότητα, και εν τινι μέτρω, εμπιστοσύνη που τόσο τους λείπει επί των ημερών μας. Οι αρχηγοί των κομμάτων να βρουν το θάρρος να δεσμευθούν προεκλογικά για τα «πόστα» στα οποία θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα επιλέξιμα άτομα, ώστε ο ψηφοφόρος να γνωρίζει ποιον και γιατί ψηφίζει.
Αλλά και τα επιλεγησσόμενα πρόσωπα, πριν συναινέσουν στο να συμπεριληφθεί το όνομά τους στις λίστες επικρατείας, οφείλουν να θέσουν τους όρους συμμετοχής τους, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να μην αξιοποιηθούν σε αντίστοιχες των ειδικών προσόντων τους κυβερνητικές θέσεις και η παρουσία τους να μεταβληθεί σε «κράχτη» προσέλκυσης ψηφοφόρων και σε ένα «κουκί» μεταξύ των 300 μετρίων της Βουλής, με τινες εξαιρέσεις.
Ο θεσμός του Ευρωβουλευτού ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε. και, κάθε χώρα – μέλος, συμμετέχει μ’ ένα αριθμό βουλευτών. Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, λαμβανομένων υπ’ όψιν: του ευρωσκεπτικισμού, του υπερεθνικισμού, του μεταναστευτικού, της ακροδεξιάς, της τρομοκρατίας, των φανατικών ισλαμιστών, της ρευστότητος των παγκοσμίων αγορών, της ανταγωνιστικότητος των προϊόντων της Ε.Ε. μεταξύ των αντιμαχομένων, μέχρις εσχάτων, οικονομικών γιγάντων ΗΠΑ και Κίνας, της ανάγκης δημιουργίας αυτόνομης αμυντικής θωράκισης της Ε.Ε. (first, America είπε ο Τραμπ), του Brexit, της οικονομικής αστάθειας της Ιταλίας, αλλά και της μείωσης της δημοτικότητας του Μακρόν, λόγω των οικονομικών μέτρων στη Γαλλία, της αποδυνάμωσης της πολιτικής της οσονούπω αποχωρούσης Καγκελλαρίου Μέρκελ, των προβλημάτων κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των χωρών της Ε.Ε. και, κυρίως, της Γερμανίας εξηρτημένης από τη Ρωσία, της γεωπολιτικής ρευστότητος της Μέσης Ανατολής και της Ν.Α. Μεσογείου με πρωταγωνιστή την απρόβλεπτη Τουρκία, αλλά, εν τινι μέτρω, και στην περιοχή των Βαλκανίων, ο ρόλος του αυτός καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός στη διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης πολιτικής σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η χώρα μας, λόγω της γεωπολιτικοστρατηγικής της θέσης και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που την βασάνισε και θα την βασανίζει για πολλά χρόνια ακόμα, πρέπει ν’ αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που της παρέχονται από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να στείλουμε σ’ αυτό, ό,τι καλύτερο διαθέτουμε. Δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων της τεχνολογίας στους τομείς της επικοινωνίας και της πληροφόρησης θα είναι αδιανόητο, να στείλουμε άτομα περασμένης ηλικίας, ή τηλεοπτικής αναγνωρισιμότητας, ή λόγω προσφοράς υπηρεσιών στο κόμμα, χωρίς να έχουν ηυξημένα ειδικά προσόντα (ξένες γλώσσες, τίτλους σπουδών, ει δυνατόν διεθνή αναγνώριση ή προϋπηρεσία σε διεθνείς οργανισμούς), που απαιτεί η αποστολή τους.
Τέτοιες προσωπικότητες εγγυώνται την πιθανότητα διαμόρφωσης πολιτικών μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο που να ευνοούν τη χώρα μας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα οικονομίας, ασφάλειας, μετανάστευσης, δημογραφίας, κ.α.
Η εκλογή με «σταυρό» είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά, για να μειωθούν τα μειονεκτήματα της «πανελλήνιας αναγνωρισιμότητας» που αποκτούν μόνο όσοι έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ, επιβάλλεται η εκλογή να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο, ορίζοντας τον αριθμό των ευρωβουλευτών ανά περιφέρεια.
Στο επίπεδο αυτό οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα και αυτό εγγυάται ορθότερη επιλογή. Η χώρα έχει ανάγκη από ικανούς Ευρωβουλευτές και όχι Ευρωβολεμένους για ν’ απολαμβάνουν παχυλές αποδοχές, να διαβιούν στο απυρόβλητο της πολιτικής ζωής, ν’ ασκούν υψηλή πολιτική κριτική και να κινούνται, ως τουρίστες, μεταξύ Βρυξελλών, Λουξεμβούργου και Στρασβούργου.
Για τα προνόμια αυτά μάχονται να πείσουν τα κόμματά τους ότι είναι πιο χρήσιμοι στην Ευρωβουλή παρά να δώσουν μάχη για την Ελληνική Βουλή, που είναι αμφίβολο αν θα μπουν. Το «Μακάριοι οι κατέχοντες…» ας μην συνεχισθεί, γιατί βλάπτει τη χώρα. Τόπο στους νέους ταλαντούχους της χώρας μας. Ας τους αναζητήσουμε εντός και εκτός συνόρων όπου διαπρέπουν.