Η γρίπη και πώς μπορεί κανείς να προστατευθεί…

on .

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη γρίπη… Τι είναι η γρίπη; Κινδυνεύω; Θα πάθει κάτι το παιδί μου; Πως μπορώ να προστατευτώ; Αυτά τα ερωτήματα μας απασχολούν όλους.
Η γρίπη, λοιπόν, είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από έναν ιό. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Η δραστηριότητά της στη χώρα μας παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές που οφείλονται στον ιό της γρίπης ανέρχονται συνολικά σε 56. Ο υπότυπος Α (Η1Ν1) είναι ο επικρατέστερος.
Από την αρχή της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, τον Οκτώβριο του 2018, τα σοβαρά κρούσματα ανέρχονται σε 226, εκ των οποίων 219 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Εμβολιασμένα ήταν μόλις 29 (13%). Από τους ασθενείς που κατέληξαν, οι 49 νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (αριθμός νοσηλειών ΜΕΘ και θανάτων) δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μέρος του συνόλου της νοσηρότητας και θνησιμότητας που αυτή προκαλεί.
Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων που είτε κατέληξαν είτε νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Επιδημιολογία
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Τρόπος μετάδοσης της γρίπης
Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό γρίπης. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Χρόνος μετάδοσης
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5 με 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Ενώ τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Συμπτώματα γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια. Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Αν εμφανιστούν στα παιδιά σας τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:
- υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
- ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
- κυάνωση
- άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
- μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
- διέγερση ή σπασμοί
- επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης

Μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Πρόληψη
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας. Αυτές είναι:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυικά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ.)
- Έγκυες γυναίκες, λεχωϊδες και θηλάζουσες
- Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2)
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και όλοι όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα
- Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών –π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ.)
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό)
- Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, κλπ. που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.