Με τους πολλούς, αλλά και με λίγους από την ελίτ!..

on .

Τα διλήμματα από τη φύση τους είναι διχαστικά, αφού η επιλογή του ενός σκέλους αυτομάτως αναιρεί το άλλο. Στην πολιτική συνηθίζουν τα κόμματα να θέτουν διλήμματα στο λαό και κυρίως προεκλογικώς. Είναι όμως δημοκρατικός τρόπος διεκδίκησης της ψήφου των πολιτών με τα διχαστικά διλήμματα; Ασφαλώς δεν είναι, γιατί στόχος της δημοκρατίας δεν είναι να διαιρεί το λαό, αλλά να τον ενώνει. Στη δημοκρατία δε χωρούν διαιρέσεις και αποκλεισμοί, γιατί αυτοί οδηγούν στην πόλωση και στη δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος.

Αν συγκρίνουμε τα συνθήματα, τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα -κάνω αυτή τη σύγκριση γιατί και τα δυο αυτά κόμματα (αυτό)χαρακτηρίζονται ως κεντροαριστερά- θα διαπιστώσουμε μια ουσιαστική τους διαφορά. Τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν διχαστικά. Αφορούσαν στο όλον. Για παράδειγμα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», σε όλους και όχι σε ορισμένους! Η δήλωση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου όταν εξελέγη πρωθυπουργός το 1981 «θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», δεν ήταν διχαστική. Αντίθετα, τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διχαστικά. «Ή εμείς ή αυτοί», έλεγε από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ απλά πρέπει να επικρατήσουμε εμείς και όχι αυτοί! Ποιοι είναι οι «αυτοί»; Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού! Θαυμαστές δημοκρατικές θέσεις!
«Με τους πολλούς, όχι με την ελίτ», διακηρύσσει σήμερα, προεκλογικώς, το κυβερνών κόμμα! Βέβαια η ελίτ αποτελεί μειοψηφία μέσα σε όλες τις κοινωνίες και πάντοτε την υποβλέπει η πλειοψηφία. Αλλά δεν παύει να αποτελεί μέρος του όλου. Σχεδόν όλοι κατηγορούν την ελίτ, ωστόσο κλείνουν το μάτι στην τάξη αυτή, αφού η οικονομική ισχύς της ελίτ της επιτρέπει να έχει και πολιτική και κοινωνική ισχύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας νομίζω πως καταχρηστικώς χρησιμοποιούν αυτό το σύνθημα, γιατί η διαπλοκή του με την ελίτ αποδείχθηκε απερίφραστα με την περίπτωση της Κατερίνας Παναγοπούλου και όχι μόνο. Εδώ έχουμε διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική ισχύ. Οι φιλοδοξίες της κ. Παναγοπούλου την έφεραν κοντά στον πρωθυπουργό, ο οποίος υπέκυψε, όπως φάνηκε, στους κυματισμούς του κότερου της κυρίας. Ασχέτως αν δεν κατόρθωσε να την καταστήσει «αθάνατη».
Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διορθώσει το παραπάνω σύνθημα του ως εξής: «με τους πολλούς, αλλά και με λίγους από την ελίτ»! Έτσι θα αφήσει δυσαρεστημένους μόνο ελάχιστους από την ελίτ! Ωστόσο εκτός από τους πολλούς και την ελίτ υπάρχουν και οι περισσότεροι, όπως αυτοί που δεν περίμεναν να τους υποσχεθούν διακοπές σε κότερα, αλλά μια πραγματική 13η σύνταξη και όχι κοροϊδία!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ