Ποτέ ξανά…

on .

 Ο λαός με την ψήφο του καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ανέθεσε τη διαχείριση της εξουσίας στον κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται πραγματικά για μια λαϊκή εντολή που ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή και εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι αυτή η «Αριστερά» ήταν παντελώς γυμνή από όραμα, πρόγραμμα και αξίες. Κατάλαβε ότι η παραμονή της στην εξουσία σήμαινε καταστροφή και περιπέτειες για όλους.
Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μπροστά και δημιουργεί συνθήκες για ελπίδα του κόσμου για κάτι το καλύτερο ή τη βεβαιότητα ότι τα πράγματασε καμιά περίπτωση δεν θα ακολουθήσουν την καταστροφική πορεία των προηγούμενων. Ο κυβερνητικός λόγος και ο σχεδιασμός διακρίνονται από σοβαρότητα, αξιοπιστία και ρεαλισμό. Ο δε Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έχει δημιουργήσει ένα πολιτικό κλίμα συνεννόησης και διαλόγου με όλους.
Και πραγματικά να εντυπωσιάζει το γεγονός της προετοιμασίας για την διαχείριση της εξουσίας, η εκλογή των προσώπων και η διάθεση για δουλειά. Σχεδόν είχαμε ξεχάσει τι σήμαινε πολιτικός πολιτισμός και συνεννόηση των κομμάτων για τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου. Η σεμνότητα και το μέτρο των κυβερνητικών στα λόγια και στην αντιμετώπιση των αντιπολιτευόμενων δημιουργεί την αίσθηση ότι αλλάζει όλο το πολιτικό κλίμα προς μια κοινωνία, όπου όλοι θα ενδιαφέρονται για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.
Είμαι βέβαιος ότι σε μικρό χρονικό διάστημα η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θα αποδεχτεί ως κοινωνική και εθνική αναγκαιότητα να μην ξαναδοκιμάσει η χώρα μας κυβέρνηση σαν αυτή που έφυγε. Και πρέπει να γίνει μάθημα πολιτικό με παιδευτική λειτουργία η προπτροπή «ποτέ ξανά». Και τούτο θα συμβεί, αφού οι πολίτες θα δοκιμάσουν στην πράξη πια τις δύο λογικές και πρακτικές, μία του Τσίπρα και μία του Μητσοτάκη. Σύντομα οι καλοπροαίρετοι και σκεφτόμενοι συμπατριώτες θα πιστέψουν ότι ο εθνικολαϊκισμός, η δημαγωγία και ο κομματικός έλεγχος του κράτους αποτελούν μεγάλες πληγές για τον τόπο. Θα καταλάβουν πόση ζημιά προκάλεσε ο διχασμός που έσπερνε συνεχώς στην κοινωνία ο Τσίπρας. Και να μην ξεχνάμε ότι αυτός ήταν εκείνος που μιλούσε «για αυτούς και για εμάς» ή ότι «να τους τελειώσουμε για να μη μας τελειώσουν». Εφάρμοσαν μια πολιτική στο πνεύμα του εμφυλίου πολέμου ’46-’49, γιατί κάποιοι είχαν ακόμα στο νου τους το σύνθημα του Ζαχαριάδη ότι κρατάνε «το όπλο παρά πόδας»!
Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να προσλάβει ο κ. Μητσοτάκης ως συμβούλους του ανθρώπους σαν τον Καρανίκα, τον Πετσίτη και την Παναγοπούλου! Παντού το ψέμα, οι αυταπάτες και οι ιδεοληψίες.
Βεβαίως ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά πολύς κόσμος, το 31,5%. Και αυτό το χρησιμοποιεί ο Τσίπρας ως το μοναδικό του όπλο για να συγκρατεί τον κόσμο σε μια ψευτοελπίδα ότι μπορεί κάποτε στο μέλλον να ξαναπάρει την εξουσία. Προσωπικά θεωρώ μεγάλο το ποσοστό που τον ακολούθησε, αλλά και εύκολα εξηγήσιμο. Απορούν πολλοί για την παραδοξότητα, δηλαδή τον παραλογισμό της ψήφου, όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώ πως όλα τα πολιτικά φαινόμενα κάθε εποχής έχουν και τις αιτίες τους. Ο κόσμος αυτός προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και είχε συνηθίσει στην εξουσία και στην πελατειακή σχέση. Άλλωστε σε όλους μας είχε εμπεδωθεί ως ιδεολογικό αξίωμα το σύνθημα του Ανδρέα «ο λαός δεν ξεχνά…». Ύστερα η αποπομπή του Βενιζέλου και η θολή στρατηγική της Γεννηματά δεν βοήθησαν ώστε να απεγκλωβιστεί ο κόσμος από την ιδεοληψία του Τσίπρα.
Και ας λάβουμε υπόψη και τούτα: Ο κόσμος ψήφισε τον Βαρουφάκη κι ας χρέωσε την Ελλάδα με 100 δισ. και παρολίγο να οδηγήσει τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Επίσης ψήφισε τον Βελόπουλο, επειδή, καθώς έλεγε, κατείχε επιστολή του Χριστού και την πουλούσε με 15 ευρώ. Άρα ουδέν ανερμήνευτο στις επιλογές του κόσμου.
Όλα αυτά ανήκουν στο χτες. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί συνθήκες για μια άλλη πορεία του τόπου και ελπίζουμε σύντομα να δούμε αποτελέσματα για να ξαναβρεί η χώρα την κανονικότητα και την ελπίδα.