Άλλες εποχές…

on .

 «Ρε, πώς άλλαξαν οι καιροί»! Αυτή η στροφή του λαϊκού άσματος, είναι γεμάτη αλήθειες!
«Ο κακός μας ο καιρός» κάνει πιο τακτικές τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς! Η κλιματική αλλαγή, έργο και της ανθρώπινης παρέμβασης, φέρνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα έξω απ’ την πόρτα μας!
Αλλαγές και σε πολλά άλλα επίπεδα… Πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές…
Στην Ελλάδα κάθε τι ξένο γίνεται καλοδεχούμενο! Καλό ή κακό! Η ταχύτητα της ενημέρωσης παρασύρει τα πάντα! Αυτή ηταχύτητα είναι που σε αφήνει… χωρίς ενημέρωση! Παλιά υπήρχαν κάποιες «σταθερές», τώρα όλα… αποσταθεροποιούνται! Η μόδα δεν έχει σταματημό… Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…
Παλιά, η ελληνική νεολαία φορούσε καινούρια παντελόνια και μάλιστα… σιδερωμένα! Τώρα τα αγοράζει και τα φοράει… ετοιμοπαράδοτα σκισμένα! (Κυρίως στα γόνατα, αλλά και σε άλλες επικίνδυνες περιοχές!).
Παλιά, ο Έλληνας έτρωγε με την οικογένειά του, ήσυχα σε μία ταβέρνα! Τώρα, αν δεν τον δουν οι γνωστοί και οι φίλοι του φωτογραφία στο κινητό, με το… κοψίδι στο στόμα, δεν χωνεύει!
Παλιότερα, ο Έλληνας πήγαινε διακοπές και το ήξερε μόνο ο γείτονάς του, για να ποτίζει τα λουλούδια. Τώρα, τις φωτογραφίες των διακοπών του στο νησί τις βλέπει… όλη η πλάση και φυσικά με υπαιτιότητα δική του, οι ληστές μπαίνουν στο σπίτι του σαν… στο σπίτι τους!
Παλιότερα, ο Έλληνας πήγαινε εκδρομή στην όμορφη Ελλάδα και κάθε φορά έβγαζε φωτογραφία δίπλα στο άγαλμα του τοπικού πολεμιστή! Τώρα, η φωτογραφία είναι με το σουβλάκι στο χέρι, δίπλα στον… ψήστη της ταβέρνας! (Γι’ αυτό ο Έλληνας, αντί… για κοιλιακούς, συνήθως έχει… μία μεγάλη κοιλιά!).
Τώρα, αν πάμε και στα οικονομικά θέματα, εκεί είναι που άλλαξαν εντελώς τα πράγματα!
Παλιά, με τη συστηματική δουλειά είχε οικονομικές επιδόσεις! Σήμερα, με φόντο την ανεργία, περιμένει… τις 120 δόσεις!
Τέλος, σήμερα πίνει το φαρμάκι που τον πότισαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Ένα κρασί ή μία τσικουδιά, του «λύνει τη γλώσσα» και ενίοτε ξεσπαθώνει εναντίον τους! Ενώ παλιότερα είχε πιο ήρεμη ζωή, πίνοντας τον καφέ του καθιστός και όχι τρέχοντας, να προλάβει τι; Έπινε ακόμη και το σαλέπι, ένα πολύ καλό ρόφημα! (Εγκυκλοπαιδικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το σαλέπι βγαίνει από ένα φυτό που λέγεται όρχις ο αρσενικός, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες!).
Παλιότερα οι Έλληνες έπιναν πολύ σαλέπι. Ας το βάλουν λοιπόν ξανά στη ζωή τους και ας φύγει… η μόδα του φραπέ! Μιας και λένε πως είναι καλό, δια πάσαν νόσον…
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.