Προσοχή, ο σκύλος δαγκώνει…

on .

Μετά τον πρώτο χορό που ξεκίνησε η νύφη στο γάμο της «ωραία είναι η νύφη μας, ωραία τα προικιά της», ο γαμπρός έριξε μια… ζεμπεκιά που ενθουσίασε τους καλεσμένους! Ο κουμπάρος του άνοιξε ένα τελάρο σαμπάνιες!
Κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, εμφανίζονται αστραπιαία οι εφοριακοί στην… πίστα! Πιστοί στο καθήκον τους, δε λέμε, αλλά μάλλον ξεπέρασαν τα… εσκαμμένα!
Με το γνωστό ύφος και την επαγγελματική τους εμπειρία, απευθύνθηκαν στον κουμπάρο, λέγοντάς του:
- Κουμπάρε, πού είναι η απόδειξη για τις σαμπάνιες; Θα έπρεπε να γνωρίζεις πως το ακριβό αυτό ποτό αποτελεί και… τεκμήριο διαβίωσης!
Και του έκοψαν ένα πρόστιμο σε… τριπλότυπο, ίσο με το μέγεθος του τελάρου!
- Ε, είπαμε το κράτος «να δείχνει πως δουλεύει», αλλά όχι και έτσι!
Παλιότερα είχαν «μπουζουριάσει» έναν καστανά στην Ομόνοια γιατί πωλούσε κάστανα χωρίς αποδείξεις! Νόμιζαν πως με τον τρόπο αυτό θα βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά της Ελληνικής οικονομίας!
Τότε, μαζί με τους Εφοριακούς, πανηγύριζαν… και οι Εφοπλιστές!
Τώρα, ο φορολογικός έλεγχος έχει… επεκταθεί σε γάμους και βαφτίσια!
Αν ακούσουμε μεθαύριο πως έγινε… εξονυχιστικός έλεγχος σε κόλυβα, στο μνημόσυνο, να μη σας φανεί παράξενο!
Η φοροδιαφυγή η μεγάλη βρίσκεται αλλού, αλλά το κράτος δεν επιθυμεί τις ρήξεις! Πάει όπου βολεύεται!
Γίνονται κινήσεις εντυπωσιασμού «για το φόβο των Ιουδαίων», αλλά ο κόσμος δεν ικανοποιείται όταν ακούει πως η Εφορία «πάτησε πόδι» και στην Άνω Ραχούλα!
Και αφήνουν… να εννοηθεί πως αργότερα οι Εφοριακοί θα κάνουν «ντου» σε κότερα, σε κλαμπ, σε βίλες και όπου υπάρχει η πινακίδα: Προσοχή, ο σκύλος δαγκώνει!
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως στην Ελλάδα πολλά πράγματα ακόμη πρέπει να μπουν στη θέση τους. Και το κυριότερο, χρειάζεται περισσότερη δημιουργία και λιγότερη ραδιουργία…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.