ΤΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Μπορεί το όνειρο να γίνει πράξη!..

on .

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Γιάννενα, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στο πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών για την σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας - Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας.
Το εν λόγω δίκτυο αποτελεί σημαντική δίοδο διευρωπαϊκών μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, καθόσον καταλήγει στο Λιμένα Ηγουμενίτσας που μαζί με την Πάτρα αποτελούν τους κύριους Δυτικούς Λιμένες της χώρας μας.
Οι υπάρχουσες μελέτες σκοπιμότητας από το ΕΜΠ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδεικνύουν το ενδιαφέρον των Κοινοτικών παραγόντων για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, από σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονες, σε συνάρτηση με τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ίσως πει κάποιος ότι αυτό είναι… άπιαστο όνειρο. Όνειρο, όμως, ήταν κάποτε και η κατασκευή της Εγνατίας και της Ιονίας Οδού για την Περιφέρειά μας, αλλά έγινε πραγματικότητα! Γιατί στο εγγύς μέλλον να μην γίνει πραγματικότητα και η σιδηροδρομική Εγνατία;
Βέβαια, η κατασκευή του έργου αυτού απαιτεί σημαντικά κονδύλια που δεν εξασφαλίζονται σήμερα από εθνικούς πόρους. Σε συνεργασία όμως με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μπορεί να βρεθούν από Κοινοτικά Προγράμματα, αφού το έργο θα αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου συνδυασμένων μεταφορών. Είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση τόσο η Ήπειρος, όσο και η Δυτική Μακεδονία, θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη.