Απορίες για την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στα Γιάννενα

on .

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, αλλά θα χαλάσουμε την «εικόνα» της θεαματικής επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών στα Γιάννινα. Το ερώτημα «γιατί ήρθαν;» ακούγεται ακόμη από πολλούς και πειστική απάντηση δεν δίδεται από κανέναν. Και βεβαίως δικαίως εκφράζεται η απορία αφού τίποτε καινούργιο δεν προέκυψε, ούτε και λύσεις δόθηκαν σε χρονίζοντα προβλήματα, που ούτε καν συζητήθηκαν! Μπορούσε όμως· μαζί του ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Πολιτισμού! Κάτι θα επιτυγχάνονταναν καλούνταν σε μία μεγάλη σύσκεψη οι εκπρόσωποι φορέων.
ΘΑ αρκούσαν μόνο αυτές οι λίγες γραμμές για να περιγράψουν τη σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα της πρωθυπουργικής περιοδείας, αλλά δεν θα αιτιολογούσαν τις δικές μας αιτιάσεις. Αλλά δεν είναι μόνο δικές μας. Είναι πολλών και παρ’ ότι από κάποιους θεωρείται πολύ... «ενοχλητική» και μόνο η αναφορά του ονόματός του, έχουν διατυπωθεί -με προτάσεις- και από τον κ. Σπύρο Ριζόπουλο, της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», πριν και μετά την επίσκεψη. Προτάσεις που δεν έτυχαν της προβολής και προσοχής που άξιζαν, αλλά ενδεχομένως να είχαν καταστεί κοινωνοί τους οι της κυβέρνησης.
ΕΙΧΕ δίκιο ο άνθρωπος που αμφισβήτησε χωρίς περιστροφές την αυθεντία του περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη. Και θα δείτε στη συνέχεια το γιατί, μέσα από τις δικές μας σκέψεις. Πήγε ο πρωθυπουργός, με τους υπουργούς και λοιπούς γνωστούς και αγνώστους παρατρεχάμενους, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Τι έκανε; Είδε με πόση καθυστέρηση προχωρούν κάποιες εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και ευχήθηκε να επιταχυνθούν! Ε, και; Αρκεί αυτό για να αιτιολογηθεί η επίσκεψή του στα Γιάννινα; Σίγουρα όχι!
ΒΕΒΑΙΩΣ ο κ. Ριζόπουλος δεν έκρινε το γιατί ήρθε ο Πρωθυπουργός, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εξετασθεί συνολικά το θέμα της Δωδώνης και σε ό,τι αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη συγκοινωνία και πολλά ακόμη. Σωστό. Εμείς, όμως, δεν πολιτευόμαστε για να «μασάμε» τα λόγια μας και δουλειά μας είναι να σχολιάζουμε ελεύθερα, μεταφέροντας και τις απόψεις των πολιτών. Οπότε λέμε ευθαρσώς ότι από την επίσκεψη στη Δωδώνη δεν προέκυψε τίποτε απολύτως, πέραν της ικανοποίησης της περιέργειας του κ. Μητσοτάκη να δει την κοιτίδα του Ελληνισμού.
ΠΗΓΕ στο Ελευθεροχώρι, εκεί όπου έγινε το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, των σκουπιδιών. Δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας, ελέχθησαν πολλά, έγιναν συστάσεις σε άλλες Περιφέρειες να κάνουν το ίδιο, με τον Πρωθυπουργό να είναι επιφυλακτικός στο να πει να φέρουν εδώ τα σκουπίδια τους, όπως και ο υπουργός κ. Χατζηδάκης. Μόνο που το εργοστάσιο αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του, ενώ οι περίφημοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης δε λειτουργούν! Καθόλου! Για αυτό το θέμα, μάλλον κανείς δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει, παρ’ ότι είναι από τα πλέον σοβαρά.
ΠΑΜΕ τώρα στη Βελλά, στα κτήματα της οποίας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, έστησε κτηνοτροφική μονάδα με πάνω από χίλια γίδια και τυροκομείο και που φιλοδοξεί να φτιάξει... Γεωργική Σχολή, έχοντας συστήσει και Ανώνυμη Εταιρία -πέραν των επιχειρηματικών του δράσεων με δουλειές στην ανακύκλωση! Πήγε λοιπόν ο πρωθυπουργός, έχοντας μαζί του -πέραν των άλλων- τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη. Άκουσαν τον επιχειρηματία Μητροπολίτη, αλλά ευτυχώς απέφυγαν να δεσμευθούν για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής, με την κρατική αναγνώριση και χρηματοδότηση!
ΚΑΤΙ είπαν για... ΙΕΚ, αλλά εγείρονται πολλές ενστάσεις για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος και τη νομιμότητα της μητροπολιτικής δραστηριότητας στη Βελλά, για την οποία ισχύει ένα νομικό καθεστώς που δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Και ρωτάμε εμείς· θα αλλάξει η Βελλά να λειτουργεί ως έχει; Τι θα εκπαιδεύει, τυροκόμους και γεωργούς; Από που κι ως που και με ποιά νομιμοποίηση, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλλαγή του σκοπού ίδρυσής της; Να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν επιχειρήθηκε η εμπορική εκμετάλλευση της Βελλάς από τον μακαριστό μητροπολίτη Θεόκλητο και βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Αλλά, δεν θα έπρεπε να συζητήσουν για την κτηνοτροφία της Ηπείρου γενικότερα; Μήπως νόμιζαν ότι το θέμα που ενδιαφέρει τον Μάξιμο, «καίει» τους Ηπειρώτες παραγωγούς; Αν το πιστεύουν είναι μακριά νυχτωμένοι!
ΘΑ μπορούσαμε να πούμε ότι μόνο το θέμα της πρότασης της ένταξης του Ζαγορίου στα προστατευόμενα πολιτιστικά μνημεία της UNESCO, άξιζε τον πρωθυπουργικό ερχομό. Αυτή ήταν και η απολύτως σωστή πρόταση από παλιά του συμπατριώτη μας Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού και που τώρα ανέπτυξε εκ νέου τις απόψεις του στη Βίτσα. Πολιτιστικό μνημείο και έρευνες όμως για πετρέλαια (πιθανώς αργότερα εξορύξεις), αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες, ισοπέδωμα βουνών, υδροηλεκτρικά έργα –κατά τον κ. Ριζόπουλο- συμβιβάζονται; Και κοπάδια αγελάδων, συμπληρώνουμε εμείς, να καταστρέφουν τη Δρακόλιμνη και να μη νοιάζεται κανείς, ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο Δήμος Ζαγορίου, ούτε όσοι δήθεν κόπτονται για το περιβάλλον;
ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ με περισσότερες απορίες! Με καμία όμως για τη συνάντηση της πρωθυπουργικής κουστωδίας με το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ. Φίλος του Πρωθυπουργού είναι και των υπουργών, αυτόν ήθελαν για δήμαρχο και τον τιμούν. Ουδείς ψόγος. Και μακάρι από όσα έθεσε υπόψη τους ο Δήμαρχος, κάτι να υλοποιηθεί.