Η υστεροφημία…

on .

Στην πολιτική ζωή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού, η πολύχρονη εξουσία, πέρα από τη φυσιολογική φθορά, πολλές φορές κουβαλάει μαζί της και… τη διαφθορά! Είναι το «κουσούρι» εκείνων των πολιτικών, παγκοσμίως, που λόγω της πολύχρονης παρουσίας τους στα πράγματα, γνωρίζουν όλα τα… κόλπα, για μεγάλες «βουτιές» στο μέλι και όχι μόνο!
Σε τακτά χρονικά διαστήματα ακούμε για υπουργούς και πρωθυπουργούς ανά την υφήλιο, που δεν στάθηκαν στο ύψος τους, έπεσαν χαμηλά και… έκλεψαν αρκετά! Είναι αυτοί, οι εραστές του γνωστού αποφθέγματος: Την δόξαν πολλοί εμίσησαν, αλλά το χρήμα ουδείς…
Οι συνέπειες είναι γνωστές… Αυτούς τους «λιγούρηδες», όπου γης, ο λαός τους τιμωρεί, πολλές φορές και η δικαιοσύνη!
Υπάρχουν παραδείγματα σε αρκετές χώρες του κόσμου, ακόμη και στη Γηραιά Ήπειρο, όπου κυβερνήτες πλούτισαν παράνομα και φτώχυναν το λαό τους! (Συνήθως, το τέλος τους ήταν σκληρό…).
Υπήρξαν όμως και «λαμπρά» παραδείγματα στον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, που πολιτικοί δεν νοιάστηκαν για το χρήμα, παρά μόνο για το καλό του λαού, την δική τους δόξα και την υστεροφημία τους!
Αναφέροντας το όνομά τους, οι απλοί άνθρωποι, αμέσως εμφανίζεται μπροστά τους, το έργο τους! Τρεις ηγέτες, της πολιτικής ζωής της χώρας μας, στον 20ο αιώνα, είναι πολύ φωτεινά παραδείγματα!
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος «μεγάλωσε» την Ελλάδα!
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, την έβαλε στην αγκαλιά της Ευρώπης!
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, έδωσε φωνή… και ψωμί, στον μη προνομιούχο Έλληνα! (Υπήρξαν και άλλοι, με προσφορά και χωρίς… διαφθορά!).
Η υστεροφημία λοιπόν θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για κάθε άνθρωπο και κυρίως για έναν πολιτικό!
Αλλά μάλλον, στη σύγχρονη εποχή, δύσκολα θα δούμε πολιτικούς να πεθαίνουν… στην ψάθα! Και η υστεροφημία τους, πάει… περίπατο!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.