Οι Τουρκικοί τσαμπουκάδες και η αμήχανη στάση της Ελλάδας!

on .

• Η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία επαναφέρει την κατάσταση πραγμάτων στον 19ο αιώνα, καθώς περιφρονεί και καταλύει όλους τους νομικούς περιορισμούς και τους κανόνες που αποκήρυξαν τον πόλεμο ως επιλογή και πρακτική στις διεθνείς σχέσεις και ως εκδήλωση κρατικής κυριαρχίας.
Η κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι από την Τουρκία, αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά από τη διεθνή κοινότητα, σημαίνει οπισθοδρόμηση στη βαρβαρότητα. Παράλληλα, θα αποτελέσει την εισαγωγή σε έναν κόσμο στον οποίον η αδιαφορία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με μια ρεβανσιστική Ρωσία και μια διστακτική Κίνα να διεκδικήσει πολιτικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, θα επιτρέψουν σε εγκληματικά φιλόδοξους τοπικούς «φυλάρχους» να δρουν και να επιβάλλουν τη βούλησή τους κατά το δοκούν.
Κι όλα αυτά ακριβώς την ίδια ώρα, που η Τουρκία παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και ουσιαστικά θέτει τους δικούς της κανόνες για τις έρευνες στην περιοχή, την ώρα που οι προκλήσεις στο Αιγαίο δίνουν και παίρνουν, αλλά και την ώρα που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους.
Αυτή ακριβώς την ώρα, που ο Ερντογάν παίρνει το πράσινο φως για να τα κάνει όλα γης μαδιάμ, η ελληνική πλευρά παραδίδει τα πάντα στους αμερικανούς, χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει κάτι συγκεκριμένο. Μόνο την δήλωση ότι η Ουάσιγκτον είναι υπέρ του… διαλόγου. Προφανώς η Αθήνα το θεωρεί σημαντικό κι αυτό. Διότι, όπως λέει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ανήκει στον 19ο αιώνα»! Ο υπουργός μάλλον νομίζει ότι επειδή εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους διπλωματία, το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους. Ας προσέξει όμως λίγο καλύτερα, διότι η Τουρκία αυτή ακριβώς τη «διπλωματία» πάει να εφαρμόσει τώρα με τους Κούρδους και τη Συρία.
Όσο κι αν τα υπενδεδυμένα οικονομικά συμφέροντα μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών στην Τουρκία υπαγορεύουν τις πολιτικές αποφάσεις στις κυβερνήσεις τους, ο συνεταιρισμός τους με την Άγκυρα μοιάζει με εκείνον τον αφελή τσιρκολάνο που εμπιστεύεται το κεφάλι του στο στόμα ενός λιονταριού. Οι υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας Ευρωπαίων ηγετών συναντούν τον δειλό ψίθυρο του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που από θεματοφύλακας των Αρχών και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών έχει μετατραπεί σε απλό παρατηρητή της καταστρατήγησής τους.
Δυστυχώς, η παθητική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων είναι το λιγότερο αμήχανη για να μην πούμε κάτι χειρότερο. Και δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους για την εθνική ακεραιότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ας ελπίσουμε να μην την πληρώσουμε ακριβά αυτή μας την αμηχανία.
Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας, με ένα κράτος - τρομοκράτη να εισβάλει σε μια καθημαγμένη από έναν 10ετή εμφύλιο πόλεμο χώρα, μεγεθύνουν το λάθος των τακτικών χειρισμών των ΗΠΑ. Η στρατηγική επιλογή τους να απεμπλακούν από «την κόλαση της Μέσης Ανατολής» υλοποιείται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο με προφανείς συνέπειες για την παγκόσμια τάξη.
Εάν αυτό συνεχισθεί είναι βέβαιο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την οδυνηρή νέα πραγματικότητα από πολύ χειρότερη θέση, καταβάλλοντας πολλαπλάσιο τίμημα απ' αυτό που σήμερα φαίνεται ήδη πολύ. Η αποτελεσματική καταδίκη σήμερα των τρομοκρατικών ενεργειών της Τουρκίας είναι συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για ένα ασφαλέστερο αύριο. Ο 21ος αιώνας δεν μπορεί να ανήκει σε καμία Τουρκία, ούτε και στους Ερντογάν του πλανήτη και στους υποβολείς του…

ΜΙΛΤΟΣ ΓΗΤΑΣ