Διευθύντρια νέα για  παλιούς καιρούς…

on .

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι νεότεροι υπάλληλοι μπορούν ν’ ανταποκριθούν καλύτερα σε διευθυντικές θέσεις γιατί τάχα είναι απαλλαγμένοι από παλιές συνήθειες και νοοτροπίες της Δημόσιας Διοίκησης. Και όμως η εμπειρία μου από την πρακτική που ακολουθεί η Δ/ντρια των Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου με έπεισε ότι δεν αρκεί η ηλικία, αλλά απαιτούνται και πολλά άλλα εφόδια, διοικητικά και προσωπικά, για να ανταποκρίνεται ο κάθε υπάλληλος στα καθήκοντά του ως υπηρέτης του πολίτη κατά το Σύνταγμά μας.
Αφορμή για το παρόν κείμενό μου αποτέλεσε η όλη στάση της συγκεκριμένης Δ/ντριας σε ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία του Κληροδοτήματος «Χαρ. Θώμου» στα Μάρμαρα. Συγκεκριμένα, στη Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος έχει διοριστεί το 2006 ένα πρόσωπο, επειδή τότε ο Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου είχα αρνηθεί για κάποιους λόγους να οριστεί μέλος. Από τότε για δεκατέσσερα χρόνια παραμένει το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή έγινε... ισόβιο, ενώ ρητά ο Διαθέτης ορίζει να διοικείται το Κληροδότημα από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κοινότητας, τον Δ/ντή του Σχολείου και τον Εφημέριο.
Το πρόβλημα αναδείχτηκε μετά τις δημοτικές εκλογές και από τότε γενικεύτηκε στο χωριό η απαίτηση της αποκατάστασης της νομιμότητας. Όμως ο Πρόεδρος του Τ.Σ. αρνείται με πείσμα την όποια συζήτηση. Γι’ αυτό η πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου προκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να ματαιωθεί η προσφυγή της παράνομης Δ.Ε. στο Εφετείο Ιωαννίνων «για τροποποίηση και ερμηνεία της Διαθήκης».
Ύστερα απ’ αυτό έγιναν επισκέψεις στη Δ/ντρια των Εθνικών Κληροδοτημάτων ζητώντας να επιβάλει το νόμο. Όμως ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε. Αυτός είναι και ο λόγος που αναγκάστηκα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να την επισκεφτώ στο Γραφείο της και να της υποβάλω δισέλιδη αναφορά, εξηγώντας λεπτομεριακά τα συμβάντα.
Η αντίδραση της κυρίας Δ/ντριας σε γενικές γραμμές ήταν τούτη: Θα πρέπει να γίνει η προσφυγή στο Εφετείο σύμφωνα με ερμηνευτική Διάταξη του 2014 και ως προς την παράνομη συμμετοχή μέλους από το 2006 να πάτε στο δικαστήριο! Αντί δηλαδή να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του Κληροδοτήματος με βάση τη βούληση του Ευεργέτη μας συμβουλεύει να ζητήσουμε τη συνδρομή των Δικαστηρίων!
Ερωτήματα προς τη Δ/ντρια:
1) Έχετε ελέγξει τη γνησιότητα της υπογραφής του Δ/ντή του Σχολείου στη δήλωση άρνησης κατά το 2015; (Πρόκειται για ομολογημένη πλαστογράφηση).
2) Δεν οφείλατε να διορίσετε τον Δ/ντή εδώ και χρόνια και ας αρνούνταν ο ίδιος, αφού είναι μέσα στα καθήκοντά του;
3) Για ποιους λόγους δεν εφαρμόζετε τη Διαθήκη του Ευεργέτη;
4) Δεν αναρωτηθήκατε γιατί παραμένει επί 14 χρόνια το ίδιο πρόσωπο, το οποίο ουδεμία σχέση έχει ούτε με το σχολείο ούτε με το κληροδότημα (ίσως να διαθέτει τόσο μεγάλα προσόντα που δεν έχει κανείς άλλος στα Μάρμαρα).
5) Χρειάζεται ερμηνεία της Διαθήκης, όταν με τόση σαφήνεια ο Διαθέτης ορίζει να προσφέρονται τα χρήματα για «τα χρεώδη» των παιδιών;
Κρίμα. Δ/ντρια των Εθνικών Κληροδοτημάτων και να νίπτει τας χείρας της ως... Πόντιος Πιλάτος σε ένα ζήτημα απόλυτα ηθικό και αντικείμενο των καθηκόντων της. Έχουμε ένα ιδιότυπο μείγμα διοικητικής αδιαφορίας και πελατειακής νοοτροπίας.
Είναι πράγματι μια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, όπου διαπλέκονται μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές εξαρτήσεις. Ιδού, λοιπόν, πεδίον λαμπρόν για τους κυβερνητικούς παράγοντες να σκουπίσουν τη διοίκηση από «απόνερα» του παρελθόντος.
Θέλω να πιστεύω ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας θα αντιδράσει στην αδιαφορία της Δ/ντριας και θα βοηθήσει ώστε να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα των κατοίκων των Μαρμάρων και κάθε συμπολίτη που περηφανεύεται για τους Ευεργέτες μας.