Η Λίμνη μας είναι το «κλειδί» της υγείας για τα Γιάννενα!

on .

Στις θέσεις του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας  με τίτλο: «Η Περιφέρεια Ηπείρου για την λίμνη Παμβώτιδα...» στο φύλλο της 19 Φεβρουαρίου 2020 του «Πρωινού Λόγου», αλλά και στις αντίστοιχες του συμπολίτη μας Αριστείδη Σωτηριάδη στις 15.02. 2020 για τον «ποδηλατόδρομο - πεζόδρομο και τα αναχώματα», με λύπη μου διαπίστωσα μια «πολεμική» αντιπαράθεση που μόνο για το καλό του τόπου δεν μπορεί να είναι. Στον τόπο μας, στην Ήπειρο τουλάχιστον, κάθε προσπάθεια έκφρασης ανησυχιών για βασικά προβλήματα της ζωής μας και του τόπου μας, αποτελεί ύβρη, που ερμηνεύεται ως κριτική αντιπαράθεση.
Γι’ αυτό ευθύνονται ουσιαστικά «πολιτικές εξαιρέσεις», που με την αναρρίχησή τους στην εξουσία, προσβάλλονται από το σύνδρομο της πολυγνωσίας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως με το αξίωμά τους γίνανε αυτομάτως και ειδήμονες, σε θέματα που αφορούν ακόμη και την φύση! Δεν αποδέχονται καμία διαφορετική γνώμη εκτός από την δική τους, έστω κι αν αυτή είναι λάθος. Μικρό παράδειγμα η ακόλουθη πρόταση: «Εσείς καλά τα λέτε, αλλά εγώ θα κάνω αυτό που νομίζω» (Καχριμάνης).
«Με αυτό το πνεύμα και την εμμονή του, τα αναχώματα παραμένουν μέχρι σήμερα, και δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, οδηγούν την Παμβώτιδα στην καταστροφή» (Σωτηριάδης).
Ένας εμπειρικός ισχυρισμός του κ. Σωτηριάδη, που θεμελιώνεται από την  επιστημονική γνώση της Λιμνολογίας, για τον ρόλο των μορφολογικών αλλοιώσεων ενός Βιοτόπου και την καταστροφική επίδρασή τους στην οικολογική ισορροπία και στις λειτουργίες ενός λιμνικού οικοσυστήματος (die Kunst v. Heischwoe).
Μια γνώμη Γιαννιώτη, αντίθετη προς αυτήν του Περιφερειάρχη, που αντιμετωπίζεται ως πρόθεση που κρύβει μέσα της «την ...προσπάθεια να αποδώσει στον Περιφερειάρχη, ό,τι κακό κατά την άποψη του έχει συμβεί με την λίμνη σε μια κίνηση μείωσης του γοήτρου του Περιφερειάρχη» (Γρ.Τύπου Περ.).  Κι εδώ κρύβεται η τραγικότητα μιας νοοτροπίας, που αντί να προωθήσει την υποστήριξη των πολιτών σε μια πάνδημο προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της λίμνης, την βλάπτει!
Και όμως, η διαφορετικότητα μιας άποψης, οποιαδήποτε ένταση και εάν έχει αυτή, είναι χρήσιμη σαν πληροφορία, ακριβώς γιατί είναι αντίθετη και δεν περιέχει στοιχεία κολακείας, ρουσφετιού και υποταγής. Απόψεις κριτικές, είναι η άλλη πλευρά του προβλήματος, που σκοπός τους δεν είναι να προσβάλουν το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, αλλά να αποτρέψουν την εφαρμογή κάποιων... ειδικών μελετών, που αντί για λύσεις μεγάλωσαν την τραγωδία της λίμνης και επιβάρυναν τον βασικό στόχο της λήψης μέτρων για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, την επαναφορά της οικολογικής ισορροπίας και την μακροπρόθεσμη ικανότητα της λίμνης για τον αυτοκαθαρισμό των νερών της. 
Σοφό λοιπόν για την Περιφέρεια Ηπείρου και καλό για τον τόπο θα ήταν, ο χειρισμός ενός τόσο λεπτού θέματος να μην αφήνεται σε ένα Γραφείο Τύπου που προκαλεί και οξύνει καταστάσεις, αλλά θα πρέπει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης να καλεί και να ακούει την γνώμη και των πολιτών, που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα του τόπου από οποιαδήποτε παράταξη κι αν προέρχονται. Η ενέργεια αυτή είναι ένδειξη ανωτερότητας της Αρχής, αλλά και πραγματικού ενδιαφέροντος για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του τόπου. Μιά τέτοια περίπτωση είναι αυτή του κ. Αρ. Σωτηριάδη, γνωστού επιχειρηματία της πόλης. Ο κ. Σωτηριάδης ανήκει στην ομάδα των Γιαννιωτών εκείνων που έζησαν και μεγάλωσαν με τα νερά της  λίμνης. Μιας λίμνης με… λεπτομέρειες και μυστικά που οι νεώτεροι, λόγω ηλικίας, δεν είχαν την τύχη να την γνωρίσουν και να γευτούν την γοητεία της. Ένα κεφάλαιο ζωντανό, με ικανότητες πυξίδας που δείχνει προς την σωστή κατεύθυνση της θεραπείας για την λίμνη. 
Η κατάσταση της λίμνης είναι πολύ άσχημη σήμερα - αν όχι τραγική! Και οι Γιαννιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν τον υπαρξιακό κίνδυνο των μολυσμένων νερών γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Με ωραιοποιήσεις του τύπου «ο Περιφερειάρχης συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια ....στην βελτίωση της κατάστασής της και ως ένα βαθμό επιτεύχθηκε, συνεργαζόμενος  με το Φορέα Διαχείρισης και .....κατά περίπτωση με το Δήμο» (Γρ. Τύπου Περ.) το πρόβλημα της λίμνης δεν λύνεται. 
Εντυπωσιακή όμως παραμένει και η ανεξήγητη σιωπή του Δήμου Ιωαννιτών και η κατά περίπτωση εμφάνισής του στο προσκήνιο της ιστορίας. Γιατί άραγε ο Δήμος Ιωαννιτών διάλεξε τον ρόλο του «παρατηρητού» σε μια εποχή που θα έπρεπε να γίνει γενική επιστράτευση για την σωτηρία της δικής του λίμνης, της Λίμνης των Ιωαννίνων;

* * *
Η λίμνη μας έπαψε να είναι οικοσύστημα. Ζωντανή βιοκοινωνία δεν υπάρχει και ο αλλοιωμένος βιότοπος έχασε την συνοχή του. Αιτία το θαύμα των αναχωμάτων και η καταστροφή των υγροτόπων:
Είναι καιρός λοιπόν να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Να ξαναδώσουμε  στην λίμνη μας το δικό της DΝΑ, αυτό της ιστορικής εποχής των καθαρών νερών και της υγείας. Μακρυά από τις δήθεν.... διαβουλεύσεις των, σκόπιμα ενημερωμένων και προαποφασισμένων, Προεδρικών Διαταγμάτων. Μακρυά από την σκοπιμότητα της φιλολογίας των «Master Plan» που δεν θέλουν να δούν τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν την λίμνη στον σημερινό μαρασμό της και να τις παραμερίσουν. Μακρυά από την μοντέρνα τεχνολογία των «ντρόνς» που χτίζουν βιοποικιλότητες χωρίς υγρολίβαδα και υγρότοπους. Μακρυά απ’ αυτούς που δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να δούν ότι η Παμβώτιδα, είτε το θέλουν είτε όχι, είναι προορισμένη να γίνει κέντρο της υγείας και της οικονομίας των Ιωαννίνων, αλλά και της Ορεινής Ηπείρου!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ