Περιπλανήσεις σε πολλά αζιμούθια

on .

- Κλειστά σύνορα, από στεριάς, θάλασσας και αέρος και άγνωστο ακόμη για υφαλοκρηπίδες και ΑΟΖ. Στροφή δεξιά και λίγο παραπέρα. Ένας νέος Εθνικισμός γεννιέται. Ας τον πούμε λαϊκά ή λαϊκίστικα. Ένας τοπικισμός,  που δεν εξαφανίστηκε με τον Διεθνισμό και την Παγκοσμιοποίηση. Μια αριστερή αυταπάτη έσβησε. Ξαναγυρίζουν οι Αρχαίοι Τοπικισμοί. Πελοποννήσιοι, Κρήτες, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Νησιώτες! Από το 21 μέχρι τον Πελοποννησιακό. Ένας ιός που ήρθε από την ανατολή σαν τους αρχαίους Πέρσες!
- Κλείσαμε και τα σύνορα με την Βόρεια  Μακεδονία! Τόσο γρήγορα έσβησε η «αλληλοεμπιστοσύνη» που γεννήθηκε στις όχθες των Πρεσπών, με τα σταυροφιλήματα και τα σέλφις Ζάεφ-Αλέξη! Δεν ακούστηκε όμως τίποτε για τα πολεμικά μας αεροπλάνα αν καλύπτουν και προστατεύουν ακόμη με τα φτερά τους τον εναέριο χώρο της. Χάσαμε και τον Ζάεφ, ούτε μια κουβέντα για τα συμβαίνοντα στις όχθες του Έβρου, και είναι στον προθάλαμο σαν ώριμο μέλος της Ευρωπαϊκής συμμαχίας. Ούτε έναν ουλαμό εθελοντών «Μακεδόνων» αστυνομικών δεν έστειλε να υπερασπιστούν τα Ευρωπαϊκά σύνορα!
- Κλειστές οι καφετέριες, οι ευκαιριακές επιχειρήσεις που έφερναν μια ελπίδα ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας μας. Τώρα, μερικές προσπαθούν να επιβιώσουν με ένα μπρίκι για έναν καφέ στο πόδι! Η μετά κορωνοϊό εποχή θα μετρήσει το «διάφορο»  του ισολογισμού.
- Μπορεί ο κορωνοϊός να είναι ένας «αόρατος» εχθρός και να ζούμε έναν «πόλεμο» όπως είπε και ξαναείπε και ο πρωθυπουργός μας. Όμως στην πόλη μας, και μάλιστα, στο κεντρικό κτίριο της Περιφερειακής μας Διοίκησης, συνεχίζεται ένας άλλος αδυσώπητος  πόλεμος μεταξύ των «προοδευτικών συλλογικότητων» και  του Περιφερειάρχη, με την ρύπανση με την αναρχική συνθηματολογία  στους τοίχους και στα χαμηλά παράθυρα του κτιρίου. Και δεν εκδηλώθηκε ακόμη  μια διαμαρτυρία, αλλά και μία «αντίσταση» του συνδικάτου των οικοδόμων του εργατικού Κέντρου, για να προστατέψουν τη δουλειά των μαστόρων, κτιστών και πελεκάνων, ενός μνημειακού κτιρίου που φέρει την κατασκευαστική σφραγίδα των Ηπειρωτών οικοδόμων. Οι αναρχικές συλλογικότητες γράφουν και ο Περιφερειάρχης σβήνει. Και ο Δήμαρχος θεάται την ελευθερία έκφρασης μιας βάναυσης προσβολής της πόλης των Γραμμάτων και της σιωπής των εγγραμμάτων!!!
- Τελείωσε και ο Μάρτης, με το φάσμα της κορωνοϊωσης, και ξεχάστηκε η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα, με την αναγέννηση της φύσης. Βγάλαμε και το μαρτίτσι και το κρεμάσαμε στην ανθισμένη κρανιά που λείπει από το πράσινο της πόλης. Λείπουν επίσης από το Δημοτικό πράσινο τα πολλά τριαντάφυλλα  που γέμιζαν κάποτε τα Γιάννενα και στόλιζαν κήπους, παράθυρα και πόρτες, αυλές και αλτάνες. Μαράγκιασαν και ξεράθηκαν  και τα αρωματικά φυτά στην τέως πισίνα στα Λιθαρίτσια. Ξεχάσαμε και τον ερχομό των χελιδονιών, και κυρίως δεν είδαμε να πετούν πάνω από την πόλη και τη λίμνη τα άσπρα λελέκια. Μετρήθηκαν από τον Οργανισμό Λίμνης; Βρέθηκε κάποιο στην πόλη; Η «διάσωση» του τζαμιού της Καλούτσανης διέσωζε την τελευταία φωλιά πελαργών. Μια ταυτότητα και μνήμη της πόλης έσβησε.
- Η μεγάλη είδηση αυτού του Μαρτίου, που θα γραφεί και στις δέλτους της ιστορίας της πατρίδας μας, είναι η ορκομωσία της νέας προέδρου της Δημοκρατίας μας. Ορκομωσία με πολλές ιδιαιτερότητες. Η προεδρία, τα παλιά ανάκτορα των Βασιλέων μας, ήταν «πολιορκημένα» από τις «στρατιές» των κορωνοϊών να είναι διάχυτοι στην ατμόσφαιρα της αίθουσας τελετών, μιας «φοβισμένης» ορκομωσίας. Αποστάσεις ασφαλείας των παρόντων, όχι χειραψίες, μετρημένες κινήσεις, ανέκφραστοι οι παρόντες.  Η ορκομωσία με το χέρι επί του Ευαγγελίου και στο όνομα της Αγίας Τριάδος, ήταν  μια σημαντική αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Η υπόσχεση για σύντομη επίσκεψη της κυρίας Προέδρου της Δημοκρατίας μας, στον Έβρο και στην Μακεδονία μας θα είναι μια πολύ συμβολική  πράξη η οποία θα ολοκληρωθεί αν συνοδευτεί με την φιλαρμονική να παιανίζει την «Μακεδονία την Ξακουστή». Τότε θα έχει ολοκληρωθεί η ομοψυχία των Ελλήνων.
- Στα Μαρτιάτικα εντυπωσιακά γεγονότα, τα οποία μάλιστα συνδέονται με την επέλαση της Επιδημίας του Κορωνοϊού είναι και η λειτουργία του τηλεκράτους, με τις τηλεδιασκέψεις, οι fast track  αποφάσεις  και η άμεση έκδοση των υπουργικών πράξεων  και η εφαρμογή των σκληρών περιοριστικών μέτρων.  Επίσης η άμεση διόρθωση κάποιων μη επιτυχημένων μέτρων, δείχνει μια άλλη   αντίληψη λειτουργίας του κράτους. Στο πολεμικό περιβάλλον της πρώτης γραμμής του πολεμου κατά του κορωνοϊού το γέρας το κέρδισαν οι ιατροί και οι νοσοκομειακοί, οι οποίοι με αυτοθυσία εργάζονται. Η αναφορά στον όρκο του Ιπποκράτη που συχνά ακούστηκε, αποτελεί μια σημαντική είδηση και επιβεβαίωση ότι οι αρχές και οι αξίες που θεμελιώθηκαν  από τον Ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση  διατηρούνται ανόθευτα και αδιαπραγμάτευτα.  
- Καθιερώθηκε το δελτίο κινήσεως των πολιτών. Θλιβερή κατοχική ανάμνηση. Αλλά να μη ξεχνιέται ότι και στην ΕΑΜοκρατία του 1943-44  είχε εφαρμοστεί. Και τα παραμεθόρια  τα γεύτηκαν  αρκετά χρόνια. 
- Και οι περιπλανήσεις του Μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος