Καιρός να απορρίψουμε τη Γερμανική «ηθική»!

on .

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξ αιτίας του κορονοϊού, βλέπουμε τα γεγονότα να εξελίσσονται όπως το θέλει η Γερμανία και πάλι, και όχι όπως η Ε.Ε.! Έγινε μια προσπάθεια από εννιά χώρες του Νότου της Ε.Ε. (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία κλπ.), αλλά δυστυχώς το τοίχος του Βερολίνου ορθώθηκε -όχι από την πρώην ΕΣΣΔ, αλλά από την ίδια την Γερμανία- εις βάρος των λαών της υπόλοιπης Ευρώπης! 
Οι εννιά χώρες ζήτησαν την έκδοση ευρωομολόγου, κορονοομολόγου, όπως το ονόμασαν, για την αντιμετώπιση την «επικών διαστάσεων» οικονομική κρίση, όπως την χαρακτήρισαν οι Κριστίν Λαγκάρντ -πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και Μάριο Ντράνκι -πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ!
Με το κορονοομόλογο, εάν εκδιδόταν, θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια, χρήματα όλες οι χώρες της Ε.Ε., αναλογικά, ίσοις όροις, με αμοιβαιότητα χρέους, ωθώντας όλες τις οικονομίες προς σταθεροποίηση, ανάκαμψη και ανάπτυξη. Η Γερμανία όμως και πάλι, μπροστά σε όλους τους λαούς της Ε.Ε., είπε «nein», δηλαδή ΟΧΙ!
Η πρόταση της Γερμανίας -με την οποία μάλλον θα συμφωνήσει και η Γαλλία του «μεγάλου» Μακρόν, ύστερα από έναν μικρό συμβιβασμό της Γερμανίας, ενώ όχι σε κορονοομόλογο έχουν πει Ολλανδία και Σουηδία είναι: 
- Χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με ποσό ίσον με το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. = 240 δις ευρώ, δηλαδή δάνειο που θα έχει τόκο και κέρδη για την Γερμανία!
- Κεφάλαια από την ΕΚΤ - ποσοτική χαλάρωση και κεφάλαια - εγγυήσεις από την τράπεζα Επενδύσεων.
Όλα τα παραπάνω, σύνολο περίπου 1 τρις ευρώ, ανέρχονται σε ένα ποσό που είναι φανερό ότι δεν φτάνει για τέτοια κρίση, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ! Μερικά χρήσιμα στοιχεία:
- Το παγκόσμιο ΑΕΠ=80 τρις δολάρια, για την κρίση χρειάζονται πάνω από το 5%= 4,1 τρις δολάρια
- Οι ΗΠΑ θα ρίξουν στην αγορά 2 τρις δολάρια
- Η Γερμανία 700 δις ευρώ για την χώρα της
- Η Ε.Ε., σύμφωνα με την Γερμανία, 1 τρις ευρώ, ενώ θα έπρεπε το 10% του ΑΕΠ της και μάλιστα κορονοομόλογο
- Η Ιταλία έχει χρέος το 135% του ΑΕΠ της
- Η Ελλάδα μας έχει χρέος 175% του ΑΕΠ μας
- Η Γερμανία είχε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της το 2019 ποσό 293 δις ευρώ, επιτόκιο 10ετούς ομολόγου=-0,47 %, εάν εκδίδετο κορονοομόλογο το επιτόκιό του θα ήταν = +0,2% και το κόστος για την Γερμανία από την έκδοση κορονοομόλογου ποσού ίσον με 500 δις ευρώ, θα ήταν 900 εκ. ευρώ σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung»!
- Η ύφεση προβλέπεται: Σταικούρας -υπουργός Οικονομικών από -2% έως -4% του ΑΕΠ μας, Στουρνάρας -διοικητής Τράπεζας Ελλάδος -2% έως -3% του ΑΕΠ μας, Βαρουφάκης -γραμματέας κόμματος Μέρα 25 στο -8% του ΑΕΠ μας και ΟΟΣΑ στο υπερβολικό ποσοστό 20% έως 35% παγκόσμια.
Παρατηρώντας τα παραπάνω στοιχεία, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει  «αντιευρωπαϊκή» την Καλβινιστική «ηθική» της Γερμανίας των Μέρκελ και Σόιμπλε, που θέλουν πάντα να κερδίζει η χώρα τους σε βάρος των φτωχών και αδύνατων χωρών της Ε.Ε., γιατί τα πλεονάσματα της  Γερμανίας είναι από τα ελλείμματα των χωρών, κυρίως του Νότου της Ε.Ε.. Και μετά μιλάνε πολλοί για Ευρωπαϊκή «Ένωση», για αλληλεγγύη και ό,τι άλλο ευχάριστο ακούγεται στα αυτιά μας!
Ποιος άραγε είναι ο λόγος ύπαρξής της, όταν «όλοι» εργάζονται για την «μεγάλη» Γερμανία; Οικονομικά, μιλάμε! Το ερώτημα αυτό, ίσως πρέπει να απασχολήσει άμεσα όλους τους λαούς της Ε.Ε.!
 Τώρα, όσον αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση (όπως αναφέρθηκα και σε άρθρο μου στον «Π.Λ.» πριν από λίγες μέρες), δεν φτάνουν, χρειάζονται τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα για την αντιμετώπιση της τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης.  Ελπίζω να το κάνει η κυβέρνηση, με την εξέλιξη της πορείας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και επιπρόσθετα θα πρότεινα:
- Όχι αναστολή και μετάθεση στο μέλλον των πληρωμών των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά ΔΙΑΓΡΑΦΗ των, για όσο διάστημα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.
- Κάλυψη όλων των εισφορών, χορηγώντας πλασματικό χρόνο σε όλους, εργαζόμενους και επαγγελματίες, χωρίς καμία επιβάρυνση, που θα προσμετράται  για ασφάλεια και σύνταξη.
- Άμεση ενίσχυση, βοήθεια στον πρωτογενή τομέα παραγωγής με κίνητρα, φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές, για όσο διαρκεί η κρίση. Τα 150 εκ. ευρώ που ανήγγειλε η κυβέρνηση είναι μηδαμινά!
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι καιρός όλοι μας, όλοι οι λαοί της Ε.Ε., να εναντιωθούμε στην Γερμανική Καλβινιστική και προτεσταντική «ηθική» που προστάζει πως «υπεράνω όλων είναι η Γερμανία» και αν δεν γίνεται διαφορετικά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κος Κόντε, «ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του, μόνος»!
Μια και μεγάλοι ηγέτες -παγκόσμια-  που θα εναντιωθούν στα μεγάλα συμφέροντα, στους ολιγάρχες, δεν υπάρχουν, η ευθύνη και το χρέος πέφτει στους λαούς! Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί συλλογικά, ελπίζοντας στο καλύτερο!
* * *
Σημείωση: Το άρθρο αυτό γράφτηκε στις 06-04-2020 πριν από την σύγκλιση του eurogroup και τη λήψη αποφάσεων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ