Γιατί πρέπει και το Εργατικό Κέντρο να «μιμείται» όσους αψηφούν τα μέτρα;

on .

Η επιστολή του ΕΚΙ

Αγαπητέ συντάκτη,
Σε άρθρο σας την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 με τίτλο “υπεράνω των μέτρων συνωστισμού το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων” “αψήφησε επιδεικτικά κάθε απαγόρευση”, εκτιμάτε όπως αναγράφεται ότι «με αφορμή την… προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αψήφησαν, με τον πλέον επιδεικτικό τρόπο τις εκκλήσεις των εκπροσώπων του υπουργείου υγείας να μένουμε σπίτι και ουσιαστικά έγραψαν στα… παλιά τους τα παπούτσια τον αγώνα που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές για να σώζουν ζωές εν μέσω επελάσεις της νόσου… προτίμησαν τελικά το… πεζοδρόμιο έστω και αν η εποχή που διανύουμε δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο». 
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρουμε ότι: το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με στάση ευθύνης από την πρώτη στιγμή παρενέβη δημόσια για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων Υγειονομικού και άλλου χαρακτήρα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και στους χώρους εργασίας. Μέτρα που κρίνονται αναγκαία λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της χρόνιας εγκατάλειψής του από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή. 
Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας υγείας ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των Υγειονομικών να στηρίξουμε τον αγώνα τους για μαζικές μόνιμες προσλήψεις Υγειονομικού προσωπικού, άμεση κάλυψη υλικοτεχνικής υποδομής κτλ.
Οι θετικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις μας, έγιναν με πλήρη τήρηση των κατευθύνσεων της επιστημονικής κοινότητας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, ελάχιστη απόσταση, συνάθροιση έως 10 ατόμων). Για αυτό εξάλλου, παρά τις άστοχες συστάσεις κλιμακίου της Ασφάλειας Ιωαννίνων, δεν ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα.
Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ταυτίζεστε με την αρθρογραφία σας, με τις πιο ακραίες φωνές στη χώρα πού επιδιώκουν την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, ο λαός μας να σιωπήσει, μπροστά στα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν και τις συνέπειες των οποίων πληρώνουμε όλοι εμείς. 
Το ΕΚΙ δεν αναστέλλει τη δράση του. Η δραματική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η ανυπαρξία μέτρων προστασίας των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ, η αυθαιρεσία της μεγαλοεργοδοσίας με τις πλάτες της Κυβέρνησης και μερίδας του τύπου, βρίσκονται στο στόχαστρό μας.
Η συμβολή σας στην τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορεί να περιλάβει και αρθρογραφία για την ανάδειξη ζητημάτων συνωστισμού στη βιομηχανία τροφίμων του νόμου, στα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων, ελλείψεις στα ατομικά μέσα προστασίας, στην αποκάλυψη της ανυπαρξίας ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, κτλ.
Αν ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών δεν δύναται να ανταποκριθείτε στις ανάγκες ενός τέτοιου ρεπορτάζ, μπορείτε να αξιοποιήσετε ανακοινώσεις και καταγγελίες του ΕΚΙ και των πρωτοβάθμιων Σωματείων.

 

Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος, Έξαρχος Νικόλαος
Ο Γεν. Γραμματέας, Ηλίας Κωνσταντίνος

* * * 

Η απάντηση του «Π.Λ.»

• Μπορεί κατά καιρούς να ασκεί κριτική, με διάφορες αφορμές, όμως ο «Π.Λ.» ποτέ δεν ταυτίστηκε με όσους επιδιώκουν την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης στον τόπο μας, την οποία εξάλλου προβάλλει σταθερά, είτε πρόκειται για απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, είτε για οποιουδήποτε είδους άλλες δράσεις. Αυτό το γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τακτικά την εφημερίδα μας!
Όσον αφορά στις πρόσφατες παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, η κριτική που ασκήθηκε σε χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας δεν είχε φυσικά να κάνει με την πολιτική γραμμή και τις απόψεις του ΕΚΙ ή του ΠΑΜΕ, οι οποίες είναι γνωστές και απολύτως σεβαστές. Εξάλλου, δε μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι οι εν λόγω φορείς είναι συνεπείς στην ιδεολογία τους, την οποία ποτέ δεν έχουν απαρνηθεί!
Αντίθετα, η κριτική μας αφορούσε στο γεγονός ότι, αντί να επιλέξουν άλλους πιο ακίνδυνους τρόπους προκειμένου να διεκδικήσουν την επίλυση των προβλημάτων που κανείς δεν αρνείται πως αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, προτίμησαν να κάνουν συγκεντρώσεις έξω από τα δύο Νοσοκομεία της πόλης και την Περιφέρεια Ηπείρου. Μπορεί να λένε τώρα ότι να τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, όμως αυτό δεν φάνηκε στις φωτογραφίες που οι ίδιοι έστειλαν στον τοπικό Τύπο και δημοσίευσε πρωτοσέλιδα ο «Π.Λ.».
Το παράδειγμα που έδωσαν στους πολίτες δεν είναι αυτό που επιβάλλεται να δίνεται σήμερα λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε. Και ούτε είναι πειστική η δικαιολογία ότι συνωστισμός υπάρχει και στις βιομηχανίες τροφίμων, στα μέσα μεταφοράς κ.α., δηλαδή να επικαλούνται άλλα δυσάρεστα φαινόμενα τα οποία καθημερινά σχεδόν καυτηριάζει ο «Π.Λ.» με αυστηρό τρόπο. Γιατί δηλαδή θα πρέπει αυτό που κάνουν οι άλλοι (παραβίαση μέτρων) να το κάνουν και οι συνδικαλιστές; Αυτά τα λίγα, για να συνεννοούμαστε…