Με ατομική & υγειονομική ευθύνη να σωθεί η παρτίδα!

on .

• Είναι φανερό πως πήραμε μια μεγάλη ανάσα τις τελευταίες ημέρες με την κατάργηση του lockdown, άνοιξε η αγορά, άνθρωποι γύρισαν στις θέσεις εργασίας τους και απ’ ό,τι φαίνεται, η «ζημιά» μπορεί να περιοριστεί και να μην είναι και τόσο μεγάλη όσο την υπολόγιζαν αυτοί που ασχολούνται με την πραγματική οικονομία.
Το μεγάλο ερωτηματικό και η ειδοποιός διαφορά για το πόσο θα κοστίσει σε παραγόμενο προϊόν, σε δουλειές, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, γιατί στην ουσία αυτό μετράει, είναι ο τουρισμός. Πόσοι τελικά θα έρθουν, ή μάλλον πόσοι δεν θα έρθουν, με αποτέλεσμα να μας αφήσουν ένα τεράστιο οικονομικό κενό, μια μαύρη τρύπα.
Το κλίμα στην Ευρώπη είναι πλέον ορατό, αν και η πανδημία δεν έχει βρεθεί ακόμα και στα πιο χαμηλά της, μιας που έχουμε, δυστυχώς, αρκετούς νεκρούς καθημερινά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν, έστω και διστακτικά, να κάνουν διακοπές εκτός της χώρας τους, οι δε κυβερνήσεις τους μπορεί να μην το προτιμούν διότι θα τους βόλευε να μείνουν και να ξοδέψουν χρήματα εντός συνόρων, αντιθέτως, όμως, το θέλουν πολύ οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις τους.
Με απλά λόγια, μπορεί να μη το θέλει η ηγεσία της Ευρώπης αλλά θέλουν η Lufthansa, η TUI, ακόμα και η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα «Bild». Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Αγγλίας που έχει μείνει πίσω στην εξέλιξη της πανδημίας και φυσικά είναι και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι’ αυτό όσο περνούν οι μέρες τόσο οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να παρακάμψουν τα πολύ σκληρά πρωτόκολλα μετακινήσεων των τουριστών. Για να καταλήξουμε τελικά στις μάσκες, στη θερμομέτρηση και σε ειδικά μέτρα προστασίας που θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση σε χώρες, ξενοδοχεία κ.λπ. Με απλά λόγια, όλοι στον κόσμο θέλουμε να «ανοίξουμε», να δουλέψουμε, να ζήσουμε, να διασκεδάσουμε, αλλά θέλουμε και να μην κολλήσουμε, πράγμα που δεν είναι και τελείως εφικτό, αλλά δεν γίνεται κι αλλιώς.
Η Γη δεν μπορεί να σταματήσει να γυρίζει λόγω της πανδημίας γιατί πολύ απλά θα πεινάσει κόσμος. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κορωνοϊός θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα, χωρίς, όμως, την αρχική του δυναμική λόγω του καλού καιρού που δημιουργεί φυσικές αποστάσεις, ή τουλάχιστον μοιάζει να μπορεί να ελεγχθεί για το καλοκαίρι. Από το φθινόπωρο θα φανεί και πάλι πόσο φονικός θα ξαναγυρίσει και τι θα έχουν βρει οι επιστήμονες για να μην ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε το τελευταίο τρίμηνο.
Το συμφέρον μας να ανοίξει η αγορά είναι κοινό. Και μαζί με το συμφέρον είναι κοινή και η ευθύνη του καθενός να προσέξει και το υγειονομικό και το οικονομικό κομμάτι της δουλειάς του. Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν τηρεί στο μαγαζί του σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής που θέσπισε το κράτος, έστω και με κάποιο επιπλέον κόστος.
Τους τρεις τελευταίους μήνες η Ελλάδα έδειξε το καλό της πρόσωπο και κέρδισε σχεδόν τα πάντα στη δύσκολη αυτή δοκιμασία. Φήμη που μεταβάλλεται σχεδόν πάντοτε σε πελατεία. Τώρα πρέπει και μπορεί να το ξανακάνει και να «σώσει» ότι μπορεί από μια πολύ δύσκολη χρονιά.