Το Λεκανοπέδιό μας χρειάζεται προστασία!

on .

 Η πόλη μας σταθερά αναδεικνύεται σε χώρο τουριστικού προορισμού και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να χαρεί τόσο ο επισκέπτης όσο και ο ντόπιος τις ομορφιές, τις υπηρεσίες και τα μνημεία του τόπου μας. Αυτή η εξέλιξη καθιστά υπεύθυνη τη Δημοτική Αρχή να φροντίζει σε τομείς ευθύνης της να λαβαίνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η πόλη και το Λεκανοπέδιο να βρίσκονται πάντα σε μια ελκυστική κατάσταση.
Και θεωρώ ότι το φυσικό περιβάλλον του Λεκανοπεδίου συμβάλλει σημαντικά για να είναι όλος ο τόπος μας προσιτός και επισκέψιμος για όλους τους πολίτες. Αφορμή γι’ αυτή τη σκέψη πήρα από την απόφαση ορισμένων πτηνοτρόφων να στήσουν πτηνοτροφικές μονάδες στα Μάρμαρα. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι επιχειρηματίες της περιοχής δείχνουν ενδιαφέρον να αγοράσουν αγροτεμάχια για να λειτουργήσουν πτηνοτροφεία.

Βεβαίως και δεν είμαι αντίθετος σ’ αυτή την επιχειρηματική δράση, αφού η πτηνοτροφία αποτελεί κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας και δημιουργεί και θέσεις εργασίας πολλές και εισόδημα. Αλλά αυτή η δράση θα πρέπει να γίνεται σε περιοχή που δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο όλο οικοσύστημα.
Αν λοιπόν λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις στα Μάρμαρα, τότε η πόλη και το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου θα δεχτούν σοβαρές οχλήσεις και θα δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπως και για την υγεία των κατοίκων.
Εύλογα ο καθένας θα αναρωτηθεί γιατί οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να στήσουν επιχειρήσεις πτηνοτροφικές τόσο κοντά στα Γιάννενα. Ο λόγος είναι γιατί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δε φρόντισε να ολοκληρωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο και να δημιουργήσει χώρους που να πληρούν τις προϋποθέσεις. Τούτο έχει σήμερα ως συνέπεια ο καθένας να μπορεί να εκμεταλλεύεται την αγροτική περιοχή των Μαρμάρων, όπως θέλει, και χωρίς να δεσμεύεται από κάποιους κανόνες.
Και η αντίφαση είναι που η Πολιτεία πριν από χρόνια την περιοχή των Μαρμάρων που είναι ορατή από τα Γιάννενα την έχει χαρακτηρίσει Natura με πολλές δεσμεύσεις, οικιστικές και οικονομικές. Και αν προχωρήσουν αυτές οι δράσεις θα είναι σαν να παίρνεις τα σκουπίδια από την μπροστινή αυλή του σπιτιού και να τα μεταφέρεις στο πίσω μέρος. Είναι πράγματι μια πρακτική που δεν ταιριάζει στην πόλη μας, στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας.
Η κατάσταση θα γίνει λίαν βλαβερή και επικίνδυνη για όλους. Γι’ αυτό οφείλει η Δημοτική Αρχή άμεσα να ασχοληθεί με το ζήτημα του Ρυθμιστικού Σχεδίου και να απαγορεύσει κάθε δράση επιβαρυντική στο περιβάλλον. Σ’ αυτόν τον σχεδιασμό υπάρχει εμπειρία και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος και έχει ασχοληθεί με το θέμα και συχνά παρεμβαίνει δημόσια με προτάσεις χρήσιμες και τεκμηριωμένες.
Άλλωστε, κοινή λογική χρειάζεται για να αντιληφθεί ο κάθε συμπολίτης ότι δε μπορεί να πληγωθεί και να μολυνθεί η περιοχή των Μαρμάρων με πτηνοτροφεία και φωτοβολταϊκά, ένας χώρος που προστατεύει την πόλη και την καλλωπίζει αισθητικά.
Είμαι βέβαιος ότι η Δημοτική Αρχή θα δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και θα αναλάβει τις χρειαζούμενες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός χρήσεων της γης. Η περιοχή μας μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις δράσεις μας, αρκεί εμείς να σεβαστούμε και την αντοχή του περιβάλλοντός μας.
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το Λεκανοπέδιο αποτελεί ενιαίο χώρο όπου όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να εναρμονίζονται με κανόνες και αρχές που προστατεύουν την ποιότητα ζωής σ’ αυτό και ταυτόχρονα λειτουργούν σε συνθήκες συμβατές με το περιβάλλον. Η πολιτεία οφείλει να στηρίζει κάθε επενδυτική δραστηριότητα, αλλά με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και πάντα σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές χρήσεις.
Και όλοι μας ας έχουμε υπόψη ότι η σωστή διαχείριση του φυσικού μας περιβάλλοντος και η ολοκλήρωση του Ρ.Σ. θα αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για να πάρει μπροστά η τοπική μας οικονομία.