Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην υπευθυνότητα των πολιτών

on .

• Τελικά, όπως δείχνουν κι οι εξελίξεις, παρασυρθήκαμε από μια συλλογική αυταπάτη πως ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό. Αφού τη “βγάλαμε καθαρή” και με μικρές σχετικά υγειονομικές επιπτώσεις τους πρώτους μήνες έναντι άλλων χωρών, πιστέψαμε πως αυτό ήταν και πάει και συνεχίζουμε τις ζωές μας κανονικά.
Χαλαρώσαμε στην τήρηση των μέτρων που ποτέ δεν έπαψαν να μας συστήνουν οι επιστήμονες κι είπαμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από τις βαριές επιπτώσεις που προέκυψαν στην οικονομία.
Ανοίξαμε τα σύνορα, επανεκκινήσαμε τις καθημερινές δραστηριότητες της οικονομίας, επανήλθαμε στις δραστηριότητές μας έχοντας την ψευδή εντύπωση πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Και κυρίως γιατί η πλειονότητα του πληθυσμού και κυρίως οι νεότεροι θεώρησαν και θεωρούν πως όλα αυτά τα περί κορωνοϊού δεν τους αφορούν. Είναι μια υπόθεση που αφορά κάποιους άλλους και όχι τους ίδιους.
Εξ ου και η αμεριμνησία. Ο συγχρωτισμός και το στρίμωγμα στα μπαράκια, οι αγκαλίτσες και τα φιλάκια με όλη την παρέα και κοινωνικές επαφές όπως στα προ πανδημίας χρόνια. Κι αυτές τις ανεύθυνες συμπεριφορές όπως αποδεικνύεται, δεν τις συγχωρεί ο ιός.
Γι’ αυτό και καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται και πληθύνονται και δεν χτυπούν απλά καμπανάκια αλλά καμπάνες. Και όχι μόνο στη χώρα μας. Δείτε τι γίνεται και ποια κατάσταση επικρατεί σε όλο τον κόσμο.
H θέση της κυβέρνησης αλλά και πολλών άλλων κυβερνήσεων είναι πως νέο γενικό lock down δεν πρόκειται να επιβληθεί γιατί κάτι τέτοιο θα έφερνε την απόλυτη καταστροφή. Αυτό σημαίνει όμως, πως το μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού εναπόκειται στην υπευθυνότητα των πολιτών.
Λίγοι δυστυχώς όμως κατανοούν πως με την αμεριμνησία και την ανευθυνότητα μπορεί να γκρεμίσουμε μέσα σε λίγες μέρες, ό,τι με τόσο κόπο και τόσες θυσίες πετύχαμε τους προηγούμενους μήνες.
Και επειδή δεν τον καταλαβαίνουν, η πολιτεία οφείλει να αυστηροποιήσει τα μέτρα και να μη διστάσει να κλείσει τους χώρους όπου εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επιβληθεί η κοινωνική απόσταση και η μάσκα.
Χαμένη για χαμένη είναι η τουριστική χρονιά, ας μην προσθέσουμε και νέους κινδύνους υποδεχόμενοι μερικές χιλιάδες ακόμα τουρίστες από Ρωσία, Ουκρανία, Βαλκανικές χώρες και από όπου αλλού η κατάσταση είναι χειρότερη από τη δική μας.
Όπως δεν θα πάθουμε τίποτα αν απαγορεύσουμε την είσοδο σε εποχικούς εργάτες που έρχονται σχεδόν ανεξέλεγκτα από Αλβανία, Βουλγαρία κλπ. Η κατάσταση όπως λένε οι επιστήμονες είναι πλέον ανησυχητική. Αυτή όμως η ανησυχία πρέπει να περάσει και στην κοινότητα με κάθε τρόπο. Το κακό πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατόν. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Ας ξεκινήσει μια νέα καμπάνια ενημέρωσης, ας βγει ο καθηγητής Τσιόδρας του οποίου τα λόγια έχουν απήχηση στο ευρύ κοινό, ας βγάλει διάγγελμα ο πρωθυπουργός, ας ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ας γίνει τέλος πάντων ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναρχίσουμε να μετράμε εισαγωγές σε νοσοκομεία και ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό καθώς το εμβόλιο φαίνεται να αργεί ενώ για το φάρμακο δεν ακούμε κουβέντα ούτε καν σε κλινικό επίπεδο.