Απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα για το Βλάχικο ζήτημα μεταπολεμικά

on .

Από τους εορτασμούς των αυτονομιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά την ψήφιση της οδηγίας 1333. Διακρίνονται: ο Lluis Maria de Puig (στο κέντρο), ο πρόεδρος της FUEN Romedi Arquint (5ος από τα δεξιά), ο αυτονομιστής Βασίλε Μπάρμπα (άκρα δεξιά) με την Γερμανίδα σύζυγό του και (πίσω της) o τ. Λεγεωνάριος Ιάνκου Περιφάν, η ανιψιά του Κίρα Μάντσου (αριστερά) και ο ανιψιός του Ν. Καρακότα πίσω της (φωτ. από Vlahophonoi.blogspot.com)

Από τους εορτασμούς των αυτονομιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά την ψήφιση της οδηγίας 1333. Διακρίνονται: ο Lluis Maria de Puig (στο κέντρο), ο πρόεδρος της FUEN Romedi Arquint (5ος από τα δεξιά), ο αυτονομιστής Βασίλε Μπάρμπα (άκρα δεξιά) με την Γερμανίδα σύζυγό του και (πίσω της) o τ. Λεγεωνάριος Ιάνκου Περιφάν, η ανιψιά του Κίρα Μάντσου (αριστερά) και ο ανιψιός του Ν. Καρακότα πίσω της. (φωτ. από Vlahophonoi.blogspot.com)

Μέρος Β’: ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

FUEN: Φεντεραλιστική Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων και η σχέση της με τους Barba & Papanace
Η FUEN είναι ημιεπίσημος φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης με ρίζες στη Γερμανία του μεσοπολέμου, με πρώτο πρόεδρο το Hans Joseph Graf Matuschka, πρόξενο της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ουγγαρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Μάιο του 1954, πραγματοποιείται το τέταρτο συνέδριό της για τις ευρωπαϊκές «εθνότητες» με παρόντα μεταξύ άλλων και τον Βεροιώτη Constantin Papanace, τέως Λεγεωνάριο της Σιδηράς Φρουράς, ο οποίος ως βαλκανολόγος πλέον στην υπηρεσία της Ιταλίας παραδίδει ομιλία για το Βλάχικο ζήτημα στα Βαλκάνια. Στην ομιλία του ο Papanace επαναλαμβάνει τις θέσεις που είχε εκφράσει σε δύο προγενέστερα υπομνήματά του προς τον ΟΗΕ το 1951 και το 1952.
Την δεκαετία του 1990 με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οι υποκινητές της προπαγάνδας έγιναν ιδιαίτερα δραστήριοι και ο Vasile Barba που ήταν ιδιαίτερα επίμονος και ανυποχώρητος, ακολουθώντας πιστά το σχέδιό του, παρουσιάστηκε με μια πρόταση για τους Βλάχους στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο παρέα με τον Πρόεδρο της FUENRomedi Arquint και με εισηγητή τον Καταλανό εθνικιστή Lluis Maria De Puig, καταφέρνουν να περάσουν το μη δεσμευτικό -ευτυχώς- Ψήφισμα 1333 με το οποίο οι Βλάχοι χαρακτηρίζονται ως μία διάσπαρτη εθνότητα χωρίς πατρίδα, ανάλογη με εκείνη των Τσιγγάνων δημιουργώντας ένα τόσο αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας ώστε την ίδια χρονιά, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο να δεχθεί αήθη επίθεση από μεγάλη ομάδα ευρωβουλευτών για την καταπίεση της «ρουμανικής μειονότητας της Πίνδου»!
Το δελτίο τύπου της FUEN που ακολούθησε τόνιζε με νόημα ότι οι Βλάχοι «δεν έχουν δικό τους κράτος», θέτοντας τις βάσεις για τον χαρακτηρισμό τμημάτων της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ως «μειονοτική ζώνη» που χρήζει ευρωπαϊκής προστασίας και παρέμβασης και η Ρουμανία όπως ήταν φυσικό βραβεύει τον κ. De Puig για τις υπηρεσίες του.
Παρά τις προσδοκίες τους η υποδοχή του ψηφίσματος 1333 στις ελληνικές ενώσεις Βλάχων -που αντιπροσωπεύουν και τη συντριπτική πλειοψηφία των Βλάχων, τους οποίους ο Καταλανός ευρωβουλευτής θέλησε υποτίθεται να εκφράσει,- στάθηκε εχθρική.

Γαλλία, Παρίσι: A.F.A. (Association des Francais Aroumains) και μετά το 2015 A.F.M.A. (Association des Francais Makedon-Armouns)–TRA ARMANAMI
Ιδρύθηκε την δεκαετία του 1980 από τον Ιάνκου Περιφάν στο Παρίσι με μέλη κυρίως τα ανίψια του, την Κίρα Μάντσου με τον σύζυγό της, τον Νικολάκη Καρακότα και ελάχιστους άλλους τους οποίους ποτέ δεν είδαμε! Ήταν εφ’ όρου ζωής Πρόεδρός της και παρέμεινε και μετά… θάνατον όπως φαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της TRAARMANAMI με ιδιόκτητα Γραφεία κοντά στην Παναγία των Παρισίων.
Την δεκαετία του 1980 είχε εκδώσει ένα έντυπο στα… βλάχικα της Κωνστάντζας την FRANDZAVLAHA και έφτιαχνε σε εργαστήριο μάλλον κασέτες ήχου τις οποίες έστελνε στην Ελλάδα ταχυδρομικά σε Συλλόγους και μεμονωμένα άτομα επιφανείς προσωπικότητες Βλάχων για να παρασύρει και είχε ανοίξει και αλληλογραφία με τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ζητώντας του «να μεριμνήσει για έναν λαό που ζει σε δική του Γη αλλά δεν απολαμβάνει των δικαιωμάτων της Γλώσσης… η οποία χάνεται!» Προσωπικά δεν έμαθα ποτέ αν και τί του απάντησε ο Ανδρέας Παπανδρέου παρά την περιέργειά μου!
Από προσωπική μου έρευνα στο Παρίσι διαπίστωσα ότι πρόκειται πλέον για μια περίεργη Ένωση που δεν έχει καμμιά σχέση με τις διευθύνσεις που δηλώνει στην ιστοσελίδα της για Γραφεία, αλλά πάντα εν ενεργεία διότι το 2015, πριν από την Συμφωνία των Πρεσπών ο Περιφάν 92 ετών περίπου (απεβίωσε το 2019), άλλαξε στο Πρωτοδικείο του Παρισιού την επωνυμία της A.F.A. και ονομάζεται πλέον A.F.M.A.= Associationdes Francais Makedon-Armouns! Οι όποιοι συνειρμοί … δικαιολογημένοι!

Η «UALC» Γερμανίας (Union for Aromanian Language and Culture - Ένωση για την Αρμάνικη Γλώσσα και Πολιτισμό) και το «Σεμινάριο του Φράϊμπουργκ»
Αυτή η Ένωση δημιουργήθηκε από τον Vasile Barba για ν΄ασχοληθεί με το θέμα της βλάχικης και είναι αυτή η οποία διοργάνωσε πέντε Συνέδρια σε συνεργασία με την A.F.A.
Τα συνέδρια αυτά για το Βλάχικο Ζήτημα ξεκίνησαν από το Μανχάϊμ το 1985 (όπου αντέδρασε υποστηρίζοντας την ιστορική αλήθεια ο καθηγητής εκεί Heinz Richter) και συνεχίστηκαν στο Φράϊμπουργκ Γερμανίας το 1988, 1993, 1996 και έληξαν το 1999, έμειναν δε στην ιστορία ως «Σεμινάριο του Φράϊμπουργκ». Εμπνευστής ο Vasile Barba και συμμετείχαν όλοι οι συνεργάτες τους στην Ευρώπη, περίπου 40 – 45 άτομα! Αυτοί ήταν όλοι κι όλοι που ανακινούσαν διεθνώς το ζήτημα μαζί με συνεργάτες στην Ελλάδας όπως φημολογείτο, μέλη της τότε Εταιρείας Αρμάνικου Πολιτισμού, κάποιους δημοσιογράφους, ένας Σύλλογος, στην ουσία μια πολύ μικρή ομάδα ατόμων η οποία όπως είναι κανόνας για τις μειοψηφίες, έκαναν πολύ θόρυβο για να κρατηθούν στην επικαιρότητα!

Το E.L.E.N. ή EBLUL: Ευρωπαϊκό Γραφείο των λιγότερο ομιλουμένων γλωσσών
Ως αποτέλεσμα συστηματικών προσπαθειών εκ μέρους της FUEN, λίγα χρόνια μετά το ψήφισμα 1333 ακολουθεί η ίδρυση παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Λιγότερο Ομιλουμένων Γλωσσών (EBLUL) στην Ελλάδα. Το ιδρυτικό συνέδριο του «ελληνικού» EBLUL γίνεται στην Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του ελληνόφωνου Γ. Νακρατζά, ειδικού συμβούλου του κόμματος «Ουράνιο Τόξο-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» και στο Γραφείο αυτό δραστηριοποιούνται διάφοροι ακτιβιστές του βλάχικου ζητήματος οι οποί κόπτονται για την διάσωση των βλάχικων ως «ολιγότερο ομιλούμενη γλώσσα».
Όμως επειδή οι δραστηριότητες που αφορούν το Βλάχικο Ζήτημα της FUEN, του EBLUL, του Κ.Ε.Μ.Ο. έλαβαν χώρα κυρίως μετά το 1997 θ’ αποτελέσουν το θέμα μιας καινούργιας αναφοράς καθώς και της FARAARMANEASCA Ρουμανίας η οποία ιδρύθηκε το 2004 και του ΚΟΝΣΙΛΙΟΥ των Μακεδοναρμάνων.

* * * 

ΠΗΓΕΣ (πέραν του προσωπικού μου αρχείου)
- Τετράτομο έργο Αχιλλέα Λαζάρου «Ελληνισμός και Λαοί ΝΑ Ευρώπης»
- Άρθρο Γιάννη Τσιαμήτρου «το Βλάχικο ζήτημα σε χρονολογίες»
- Ιστοσελίδα Vlahophonoi.blogspot.com
- Ιστοσελίδα Vlahoi.net
- Ιστοσελίδα TRAARMANAMI και σελίδα της στο FB ArmanameatraEuropa