Είναι μια ώρα δύσκολη του χωρισμού η ώρα…

on .

• Καθημερινά ακούμε είτε από την TV είτε από το περιβάλλον που ζούμε, ότι χώρισαν οι τάδε που μέχρι πριν λίγο ήταν για εμάς ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι ή τουλάχιστον έτσι έδειχναν.
Ας ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν και εν συνεχεία στο σήμερα. Νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ έχουμε γίνει μάρτυρες γάμων από συμφέρον. Πλούσια πεθερικά θέλουν πλούσιες νύφες ή και τανάπαλιν ερήμην των μελλονύμφων. Αλλά και στον παλιό καλό Ελληνικό κινηματογράφο πόσες και πόσες ταινίες δεν έχουμε παρακολουθήσει με γάμους που αντικατοπτρίζανε την πραγματικότητα τότε.
Πόσοι γονείς δεν ωθούν τα παιδιά τους σε πλούσιους γάμους; Όλα αυτά ίσως γινόντουσαν τότε, αλλά σας πληροφορώ και σήμερα…
Είναι αλήθεια ότι η ζωή μας γίνεται πιο απολαυστική και πλούσια μέσω των συντροφικών σχέσεων, είτε αυτές παίρνουν μόνιμη μορφή μέσω του γάμου, είτε, όπως τα τελευταία χρόνια, είναι σχέσεις συμβίωσης του ζευγαριού. Αυτές οι σχέσεις θα θέλαμε όλοι μας να είναι ιδανικές, δηλαδή να στηρίζονται στην αγάπη, στον έρωτα, στη στοργή, στον αμοιβαίο σεβασμό, στην εκτίμηση, στην κατανόηση, στη συμπόνια, στην αλληλοϋποστήριξη και αρκετά άλλα, που ο καθένας μας γνωρίζει και δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε. Συνεπώς, η επιλογή συντρόφου αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές επιλογές της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά παρατηρούμε πολύ υψηλά ποσοστά χωρισμών. Οι χωρισμοί για τους περισσότερους ανοίγουν πληγές που πονούν, οδηγούν σε απογοήτευση και μας κάνουν να χάνουμε χρόνο απ’ τη ζωή μας.
Οι χωρισμοί όμως των ζευγαριών με παιδιά συνήθως έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες σε αυτά. Συνεπώς η επιλογή συντρόφου με την προσδοκία της διαρκούς συμβίωσης και της οικογένειας απαιτεί αρκετή σκέψη και προσεκτική προσέγγιση. Παρ’ ότι υπάρχουν σημαντικές γνώσεις, κυρίως στην ψυχολογία, για τις σχέσεις μεταξύ των συντρόφων στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν διδασκόμαστε. Προκειμένου για να μην μετανιώσουμε για την επιλογή μας, πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει, τί αξίζει από μια συντροφική σχέση; Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πώς θέλουμε να είναι ο/η σύντροφός μας ως προς τις αξίες του χαρακτήρα, τις ικανότητες, τη συναισθηματική και λογική νοημοσύνη του/της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι το ποιόν του/της συντρόφου προσδιορίζει τις συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να καθορίζεται η επιθυμητή ποιότητα της σχέσης, που θα ικανοποιεί τις αξίες, και τις ανάγκες και τα θέλω. Δεν αρκεί να τον/την επιλέγουμε εμείς αλλά κι εκείνος ή εκείνη εμάς, διότι αν κάνει λάθος επιλογή, προφανώς θα φύγει έπειτα από ένα διάστημα. Πρέπει να γίνουν σαφή αυτά που εμείς θέλουμε και αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια συντροφική ή συζυγική σχέση. Συνήθως επιλέγουμε έναν άνθρωπο με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για το τι μπορεί να μας προσφέρει αυτός και τι εμείς, βιώνοντας μέρα με τη μέρα τη σχέση, γνωρίζοντάς τον καλύτερα, ανακαλύπτοντας και επαναπροσδιορίζοντάς τον καλύτερα, ανακαλύπτοντας τις προσδοκίες μας, όπως άλλωστε κάνει κι αυτός ή αυτή. Εκτός αυτού για αρκετά πράγματα μας πηγαίνει η καρδιά και όχι η λογική. Η ορθολογική λήψη απόφασης θα βοηθήσει να κάνουμε, όσο γίνεται, σωστές επιλογές σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Γιατί θα αναγκαστούμε, αν δεν εκτιμήσουμε σωστά, να είμαστε για αρκετό χρονικό διάστημα επιφυλακτικοί, πράγμα που μας κάνει να χάνουμε τη ζωή μας. Επίσης να αφήνουμε τον χρόνο να κυλά να δημιουργούμε δεσμεύσεις (γάμος- παιδιά) και να αποφασίζουμε να τις διακόψουμε με αρνητικές συνέπειες για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα λάθη που κάνουμε συνήθως είναι ότι επηρεαζόμαστε από τις πρώτες εντυπώσεις, μένοντας στην επιφάνεια, μας ελκύουν η γλώσσα του σώματος, η λογική σκέψη, η ευγένεια και δεν ψάχνουμε να αξιολογήσουμε και άλλα σημαντικά στοιχεία. Άλλο λάθος, κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια, επειδή εμείς είμαστε ειλικρινείς, έντιμοι, θεωρούμε ότι και ο άλλος είναι το ίδιο. Κι αυτό, γιατί στη σημερινή κοινωνία, με το καταναλωτικό μοντέλο στο σύστημα αξιών, στις απαιτήσεις, από τη μια θέλουμε την ένωση και το μοίρασμα και από την άλλη την αυτονομία και την ελευθερία. Από τη μια το «εμείς» και από την άλλη το «εγώ». Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό των χωρισμών να είναι υψηλό και να αυξάνεται συνεχώς. Πέρα από τις συνέπειες του χωρισμού στους συντρόφους είναι πιο σημαντικά αρνητικές στα παιδιά, όταν υπάρχουν. Άρα οι νέοι πρέπει να έχουν κατά νου: «Των φρονίμων να παιδιά…