ΑΕΙ: Στον αστερισμό των αλλαγών…

on .

 Ζούμε στην εποχή «έντασης της γνώσης». Ο κόσμος μας σε λιγότερο από μια γενιά θα είναι αγνώριστος. Η τεχνολογία της πληροφορικής και της βιολογίας θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή μας.
Η σταδιακή προσαρμογή στο νέο περιβάλλον απαιτεί αφομοίωση νέας γνώσης και αλλαγή κουλτούρας διακυβέρνησης. Οι λαϊκισμοί και η προχειρότητα δεν ταιριάζουν σ’ αυτό που αναδύεται.
Οι «έμπειρες» κοινωνίες έχουν αφομοιώσει το μήνυμα που έρχεται από μακριά και έχουν προ πολλού προσαρμόσει τις εκπαιδευτικές τους δομές σύμφωνα με τις απαιτήσεις του: ποιότητα, συνεχής προσαρμογή-αξιολόγηση, δεξιότητες.
Τι κάνει η χώρα μας;
Διαπιστώνει την ύπαρξη του προβλήματος και εξαγγέλλει /νομοθετεί μεταρρυθμίσεις, που δεν εφαρμόζονται ή αλλοιώνονται σε βαθμό που γίνονται μη-μεταρρυθμίσεις…
Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στον αστερισμό των αλλαγών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Το ερώτημα που αναδύεται είναι: έχουν εξασφαλιστεί οι συνθήκες αφομοίωσης και ο τρόπος υλοποίησης των αλλαγών; Η χώρα μας έχει κακή πείρα από την έλλειψη σύμπλευσης νομοθετημάτων και εφαρμογής τους.
Το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει η πολιτική εξουσία είναι να πείσει αυτούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές, για την αναγκαιότητά τους, ώστε αυτοί με όρεξη να σηκώσουν τα πανιά για τη νέα πορεία της εκπαίδευσης. Το «μεράκι» είναι η μεγάλη επένδυση…
Βέβαια, οι αλλαγές για να σηματοδοτούν την πρόοδο οφείλουν να βασίζονται στην κατάργηση των προϊόντων λαϊκισμού, τον σεβασμό του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, την αξιοπρεπή χρηματοδότηση και την επάρκεια των υποδομών - ανθρώπινου δυναμικού των Ιδρυμάτων. Παράλληλα, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι αναγκαίο να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, ενσωματώνοντας στην κουλτούρα τους την αξιολόγηση, την τόνωση των δεξιοτήτων και τη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την παραγωγική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη νέα πορεία, τα τμήματα που δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις είναι αναγκαίο να καταργηθούν /μετασχηματιστούν.
Τέλος
Η ζήτηση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα έρθει σε λογικό επίπεδο αν τονωθεί το κύρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Για τον σκοπό αυτό έχει πρόσφατα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, όμως ο άνεμος των αλλαγών δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός… Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την παρακολούθηση της πορείας των αλλαγών και την απάλειψη των αδυναμιών υλοποίησής τους.
Ίδωμεν…

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.