ΔΙΑΛΟΓΟΣ…

on .

 Ο κόσμος μας είναι ανάστατος και οι άνθρωποι καλούνται να προωθήσουν μια κουλτούρα διαλόγου, ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν το υφάδι της κοινωνίας. Μια τέτοια προοπτική θα έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τους άλλους, από διαφορετικές κουλτούρες, ως άξιους να συμπορευτούμε για το κοινό καλό, για την οικοδόμηση μιας δίκαιης, ευαίσθητης και περιεκτικής κοινωνίας.

Ο κόσμος μας έχει ανάγκη την ειρήνη, κάτι που μπορεί να είναι προσεγγίσιμο αν εξοπλίσουμε τα παιδιά μας με τα όπλα του διαλόγου. Έτσι, θα τους αφήσουμε κληρονομιά μια κουλτούρα ικανή να επινοεί στρατηγικές ζωής…

Ο ρόλος της εκπαίδευσης παραμένει κυρίαρχος…

Η κουλτούρα διαλόγου οφείλει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης, να επηρεάζει όλους τους κλάδους της γνώσης και να βοηθάει ώστε να παρέχονται στους νέους εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να οικοδομούν συμμαχίες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, θρησκευτικές,… ( κατά τον S. Huntington: οι άνθρωποι μπαίνουν πάντα στον πειρασμό να χωρίζουν τους ανθρώπους σ’ εμάς και σ’ εκείνους…).

Ο διάλογος μας χρειάζεται όλους… Όλοι έχουμε ρόλο στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και συμφιλιωμένης κοινωνίας.

Η σημερινή εικόνα του κόσμου μας δεν επιτρέπει σε κανέναν να στέκει παράμερα και να βλέπει τους αγώνες των άλλων. Το μέλλον των παιδιών μας  συνιστά ένα ισχυρό κάλεσμα με προσωπική και κοινωνική υπευθυνότητα.

Κατά τον Z. Bayman (Ρετροτοπία, 2022): η κουλτούρα του διαλόγου είναι ικανή να γιατρέψει τα τραύματα του πολυπολιτισμικού, πολυκεντρικού και πολυσυγκρουσιακού κόσμου μας…