Το δίλημμα του κόσμου…

on .

Και άλλες φορές κατά το παρελθόν βρέθηκαν οι πολίτες προ της κάλπης με αμφιβολία για την τελική τους επιλογή. Και συμβαίνει αυτό, γιατί τα πολιτικά μας κόμματα δεν πείθουν απόλυτα ούτε με τον πολιτικό τους λόγο ούτε με την ιστορία τους. Αλλά σε τούτες τις εκλογές ο ψηφοφόρος δοκιμάζεται συνειδησιακά από την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Τώρα το πολιτικό περιβάλλον έχει σκεπαστεί από μαύρα σύννεφα και δυσκολεύουν αρκετά τον κόσμο να αποφασίσει με ψήφο ιδεολογικής προτίμησης. Και αυτό συμβαίνει γιατί και τα δύο μεγάλα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τον ίδιο βαθμό ευθύνης για τις σοβαρές παραλείψεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Και οι δύο δεν ολοκλήρωσαν τα απαιτούμενα έργα για την κυκλοφοριακή ασφάλεια, ενώ έχουν ξοδευτεί από το 2014 πολλά εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες οι οποίες ποτέ δεν παρέδωσαν ολοκληρωμένο έργο.

Γι’ αυτό και πολύς κόσμος σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση οργής σε βάρος τους και σε μεγάλο δίλημμα για την τελική του απόφαση. Και οι δυο κυβέρνησαν και αποδείχτηκαν ανεπαρκείς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ο.Σ.Ε. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε με 45 εκατομμύρια τμήμα του ΟΣΕ, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 350 εκατομμύρια! Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η τότε κυβέρνηση υπόγραφε κάθε εντολή της Ευρώπης, αρκεί να κρατούσε την κυβέρνηση!

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να απολογηθούν τα δύο κόμματα στο λαό και οι πολίτες με βάση την ευθύνη τους στην τραγωδία να τους απονείμει το ανάλογο κόστος. Γιατί δεν μπορεί συνεχώς να ξεχνάμε και να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Ας μπούμε σε μια άλλη σχέση με τα κόμματα, μια και εξέλιπαν οι ιδεολογίες, τα προγράμματα και οι μεγάλοι πολιτικοί.

Είναι καιρός να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, με μοναδικό στόχο την διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα εγγυάται ότι μπορεί μέσα στα υπαρκτά πλαίσια της Ευρώπης και του κοινοβουλευτισμού να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα ώστε να μην ξαναδοκιμάσουμε τραγωδίες, όπως στο Μάτι και στα Τέμπη.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά και για τους δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέρος ευθύνης που στα πέντε χρόνια δεν ολοκλήρωσε τον τεχνολογικό εξοπλισμό του ΟΣΕ, ενώ τον ξεπούλησε χωρίς να επιβάλει στην ιταλική εταιρία δεσμεύσεις. Αλλά και τώρα πηγαίνει στις εκλογές έχοντας καταδικασμένους για «παράβαση καθήκοντος» δύο Υπουργούς, τον Ν. Παππά και τον Παπαγγελόπουλο, με αμετάκλητη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Και να θυμούμαστε ότι κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «παντού δικαιοσύνη»!

Και για τη Ν.Δ. τα πράγματα είναι στον ίδιο βαθμό δύσκολα. Κέρδισε τις εκλογές για να λύσει μεγάλα προβλήματα, άλυτα από τον Τσίπρα. Και ενώ τα κατάφερε σε κάποια, στον ΟΣΕ σχεδόν αδιαφόρησε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες νέοι άνθρωποι.

Αυτή είναι σήμερα η πραγματικότητα και δικαιολογημένα οι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση αναθεώρησης της κρίσης και της αξιολόγησης. Αγανακτεί από την αδιαφορία της κυβέρνησης και ταυτόχρονα δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού άφησε κληρονομιά ικανή μόνο για απάρνηση.

Αυτά τα δεδομένα φανερώνουν την ανάγκη για διαμόρφωση μιας διαφορετικής πολιτικής με εθνικά χαρακτηριστικά. Και τούτο πρέπει να συμβεί, αφού ο τόπος χρειάζεται λύση πολλών μεγάλων προβλημάτων και αυτά απαιτούν άλλα εφόδια από τους εξουσιαστικούς φορείς.

Και σε κάθε περίπτωση ας ξανασχεδιάσουν το όραμά τους όλα τα κόμματα κι ας αντιληφθούν ότι με τα ίδια υλικά σε πρόσωπα και σε πράξεις το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι περισσότερο αισιόδοξο. Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα οι πολίτες να ξαναχαράξουμε τις σχέσεις μας με τις πολιτικές δυνάμεις με αναφορά στα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα και όχι στις προσωπικές μας προσδοκίες. Ας μην αρμενίζουμε στραβά.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ