Τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας
Ημέρες μνήμης στα Μαρτυρικά χωριά του Νομού Ιωαννίνων
Τελετές και ομιλίες για τις εκτελέσεις και τα Ολοκαυτώματα σε Γρεβενίτι, Μολυβδοσκέπαστο, Αηδονοχώρι και Κεφαλόβρυσο…
Με εκδηλώσεις σε τέσσερα μαρτυρικά χωριά του Νομού Ιωαννίνων θα τιμηθεί τις επόμενες ημέρες η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του καλοκαιριού του 1943. Δήμοι, τοπικές κοινότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς διοργανώνουν επιμνημόσυνες τελετές, καταθέσεις στεφάνων, ιστορικές ομιλίες και παράλληλες δράσεις, αποτίοντας φόρο τιμής στους κατοίκους που εκτελέστηκαν ή κάηκαν στα ολοκαυτώματα των χωριών τους.
Οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της συλλογικής ευθύνης απέναντι στο παρελθόν.
Στο Γρεβενίτι
Τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στα Μαρτυρικά Χωριά του Ζαγορίου θα τιμήσει ο Δήμος Ζαγορίου την Κυριακή 5 Ιουλίου στο Γρεβενίτι. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8 π.μ. με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γρεβενιτίου. Στις 11 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο εκτελεσθέντων και θα ακολουθήσουν προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ομιλία της θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Ελένης Περιστέρη με θέμα: «Ιστορική Μνήμη των Μαρτυρικών Χωριών του Ζαγορίου».
Στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης θα πραγματοποιηθεί και ο 8ος ποδηλατικός αγώνας «Greveniti Bike by P&I 2026», με εκκίνηση στις 10 το πρωί από το Γρεβενίτι.
Στο Μολυβδοσκέπαστο
Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Μολυβδοσκεπάστου της 9ης Ιουλίου 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιουλίου στην Κοινότητα Μολυβδοσκεπάστου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 8 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγίων Αποστόλων και στις 9.45 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση. Στις 10.15 π.μ. θα τελεστούν τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο πεσόντων όλων των εθνικών αγώνων στο Μνημείο Πεσόντων, πλησίον του ναού.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 10.40 π.μ. με μικρή δεξίωση στον χώρο του μνημείου.
Τη διοργάνωση έχουν ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Μολυβδοσκεπάστου και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μολυβδοσκεπάστου «Άγιος Ευστάθιος».
Στο Αηδονοχώρι
Εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου και το Ολοκαύτωμα του χωριού, που σημειώθηκε στις 9 Ιουλίου 1943 από την 1η Ορεινή Μεραρχία Ορεινών Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Ιουλίου.
Στις 8 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγίων Αποστόλων Αηδονοχωρίου και στη συνέχεια μνημόσυνο. Στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα πραγματοποιηθούν κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση του ονομαστικού καταλόγου των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Μνημείο Πεσόντων – Εκτελεσθέντων.
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, την Πρόεδρο της Κοινότητας Αηδονοχωρίου Στυλιανή Τάσσου, τον εκπρόσωπο των Μαρτυρικών Χωριών και Πρόεδρο της Μαρτυρικής Κοινότητας Λιγκιάδων Κωνσταντίνο Φούκα και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι» Δημήτριο Μαλάμη.
Στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ιστορική αναδρομή της εγκληματικής δράσης της 1ης Ορεινής Μεραρχίας «Εντελβάις» από τον ιστορικό, ερευνητή και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηδονοχωρίου Χριστόφορο Βλάχο.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δεξίωση στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αηδονοχωρίου.
Στο Κεφαλόβρυσο
Με επίσημες εκδηλώσεις θα τιμηθεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου η επέτειος των 83 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Κεφαλοβρύσου και τη θυσία των καέντων και εκτελεσθέντων κατοίκων του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τον Ιούλιο του 1943.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Κεφαλοβρύσου (8 π.μ.), αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων «Δρόμος Μνήμης» (8.30 π.μ.), Επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών στο Ηρώο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων (10:30 π.μ.), χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Πωγωνίου, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλοβρύσου (11 π.μ.), ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στράτου Δορδανά με θέμα: «Η 1η Μεραρχία Ορεινών Καταδρομών: αντίποινα, μνήμη και ηθικό χρέος» και βράβευση των νικητών του αγώνα «Δρόμος Μνήμης».
Για την κατάθεση στεφάνων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον Δήμο Πωγωνίου, στο τηλέφωνο 26570 41166, ενώ για τον αγώνα δρόμου στο τηλέφωνο 6972554814 (Κώστας Πότσης).
Μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 11 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία του Κεφαλοβρύσου θα πραγματοποιηθεί η δράση «Ανθρώπινη βιβλιοθήκη - αφηγήσεις ιστοριών», στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις.